Sari direct la conținut

NASA va anunța miercuri primele descoperiri din mostrele aduse de pe asteroidul Bennu

HotNews.ro
Capsula cu mostre de pe Bennu, Foto: Dante Lauretta/OSIRIS-REx/SWNS / SWNS / Profimedia
Capsula cu mostre de pe Bennu, Foto: Dante Lauretta/OSIRIS-REx/SWNS / SWNS / Profimedia

NASA va anunța miercuri primele concluzii după ce, timp de mai bine de două săptămâni, inginerii au desfăcut cu maximă grijă capsula care a adus pe Terra mostre de pe asteroidul Bennu, după o misiune ce a durat șapte ani. Cei de la NASA au ce analiza, fiindcă mostrele de pe Bennu sunt, de departe, cele mai consistente aduse vreodată pe Terra de pe un asteroid.

Vom vedea cum arată rocile de pe Bennu și vom afla poate și ceva despre începuturile „existenței” acestui asteroid, din analiza compoziției rocilor aduse.

Capsula care a ajuns pe Terra pe 24 septembrie are mai multe containere ce a trebuit a fi deschise cu grijă, pentru ca materialul adus de la sute de milioane de kilometri să nu fie contaminat.

NASA a spus că a obținut „o comoară” prin aducerea cu succes a acestor mostre pe Terra și le va analiza pe îndelete, în deplină siguranță, pentru ca nimic să nu se piardă.

Bennu este neschimbat de miliarde de ani și este atât de vechi, încât calculele arată că s-ar fi format în primii zece milioane de ani din istoria de 4,5 miliarde de ani a sistemului nostru solar.

Cei de la NASA au fost întrebați și dacă ar fi posibil să fie găsite forme de viață, iar răspunsul a fost un categoric NU, pentru că nimic nu ar supraviețui pe Bennu.

Cercetătorii se așteaptă ca Bennu să fie bogat în carbon și să conțină molecule de apă blocate în minerale. „Obiectivul principal pentru mine (…) este să încerc să înțeleg dacă acești asteroizi bogați în carbon precum Bennu au adus compușii care ar fi putut duce la nașterea vieții pe planeta noastră”, a spus Dante Lauretta, investigator principal la misiunea Osiris Rex.

Asteroidul Bennu are aproape jumătate de km diametru. „Asteroizii sunt un fel de capsule ale timpului ce plutesc în spațiu și ne pot da mostre de de la nașterea sistemului solar”, spunea Lori Glaze, directorul diviziei ”planetary science” de la NASA.

Numele Bennu a fost dat asteroidului în 2013, de un copil de nouă ani din statul american North Carolina, copil care a câștigat concursul denumit „Name that Asteroid!”. Bennu era, la vechii egipteni, un zeu al soarelui, creației și renașterii.

Asteroidul a fost descoperit în 1999, iar numele Bennu este unul mult mai prietenos decât „1999 RQ36”, cum s-a numit până atunci asteroidul.

În timpul misiunii, asteroidul i-a surprins deja pe oamenii de la NASA: suprafața sa s-a dovedit, în timpul colectării probelor, a fi mai puțin densă decât se așteptau.

Misiunea Osiris Rex a fost lansată acum șapte ani. Mai exact, în septembrie 2016 a fost lansată sonda Osiris-Rex care a ajuns doi ani mai târziu la asteroidul Bennu și timp de un an l-a cartografiat, iar cei de la NASA au ales apoi locul unde sonda a atins suprafața în încercarea de a lua mostre de sol. Pe 20 octombrie 2020 au fost culese cu succes mostrele.

Este prima dată când americanii aduc mostre de pe un asteroid, doar japonezii reușind până acum asta, în două misiuni, în 2010 și 2020. O mare diferență este că a ajuns pe Terra o cantitate de câteva zeci de ori mai mare decât a adus misiunea niponă Hayabusa2, în 2020. Estimarea ar fi că sunt 250 de grame de roci, față de 5 grame, cât au adus niponii de pe Ryugu.

Pentru cercetători, aceste eșantioane sunt foarte valoroase, fiindcă vorbim despre material de peste 4,5 miliarde de ani vechime și asteroizii s-au transformat foarte puțin, așa că ne spun multe despre „cărămizile” de materie din care au luat naștere planetele.

Asteroidul Bennu ar putea lovi Terra într-o zi de toamnă a anului…2182, iar probabilitatea este de 1 la 2.700 sau 0,037%. Este o posibilitate, însă una foarte redusă, cum au subliniat și cei de la NASA, când au anunțat șansele de impact.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro