Sari direct la conținut

Nastase sau Geoana (de Marius Tuca)

Jurnalul National

Fara nici o legatura cu gripa aviara, partidele politice traiesc o efervescenta vecina cu boala vacii nebune, ca tot e vremea pandemiilor. Partidul Social Democrat, bunaoara, se poarta de parca au intrat dracii in el. Asta daca nu cumva a fost apucat de toti dracii pentru care partidul le este de atata vreme si casa, si masa, si mama, si tata.

Altfel este de neinteles cum un partid de opozitie, de la alegeri incoace, nu face altceva decat sa-si provoace lupte intestine, mai mult sau mai putin din afara, in loc sa stea cu ochii pe coalitia aflata la putere, cum ar sta cu ochii pe butelie. Caii de bataie ai partidului, daca tot am vorbit de gaini moarte si vaci nebune, sunt Ion Iliescu, Adrian Nastase si Mircea Geoana.

In jurul celor trei se tes si se urzesc tot felul de intrigi si de razboaie. Drama celor trei este ca unul a pierdut fara sa-i treaca prin cap ca e posibil acest lucru, unul a castigat fara sa viseze vreo clipa asta, iar cel de-al treilea a fost sigur pe soarta lui, dar i-au incurcat socotelile ceilalti doi.

Si de-aici ideea cu congresul care ar indrepta lucrurile, in ideea ca viitorii alesi sunt adevarati alesi. Si daca Ion Iliescu s-a convins ca nu trebuie sa candideze, cu atat mai putin va candida acum, resemnandu-se ca mai ramane treaba cu ceilalti doi lideri ai PSD: Nastase si Geoana.

Nastase nu poate suporta ideea ca e condus de Geoana, iar Geoana nu poate sa se obisnuiasca cu ideea ca-l conduce pe Nastase. Lupta dintre cei doi se duce mai mult in culise si mai ales prin interpusi. Orgoliile celor doi sunt prea mari ca sa se aseze la o discutie barbateasca, o discretie care sa rezolve aceasta problema care le macina partidul sub ochii lor.

Si daca n-o sa faca mai repede, chiar printr-un congres, se vor trezi ca PSD-ul va bate pasul pe loc, tot pe loc, pe loc, pana la alegerile viitoare. Nastase sau Geoana, aceasta-i intrebarea? Si cred ca un partid trebuie sa aiba un singur conducator, ne-a aratat experienta celor cincisprezece ani, altfel risca sa ramana pe drumuri, fara alegatori.

Si aceasta chestiune trebuie transata cat mai repede. Sau, altfel spus, cu cat mai repede cu atat mai bine pentru PSD si pentru opozitia din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro