Sari direct la conținut

Nepoata presedintelui american JF Kennedy: "O singura persoana poate face diferenta si fiecare dintre noi ar trebui sa incerce"

HotNews.ro

A lucrat cu Elie Wiesel si Dalai Lama. Vine din marea familie Kennedy si lupta pentru apararea drepturilor omului de 15 ani. Nepoata presedintelui american John F Kennedy, isi lanseaza astazi la Bucuresti cartea „Spune adevarul puterii. Aparatori ai drepturilor omului care transforma lumea”. Kerry Kennedy spune ca este important ca se afla in Romania in anul in care se implinesc 20 de ani de la caderea regimului Ceausescu.

Kerry Kennedy si-a inceput activitatea in domeniul drepturilor omului in 1981, cand a investigat abuzurile comise de catre oficialii americani ai imigrarii impotriva refugiatilor proveniti din El Salvador. Sustine lupta pentru egalitatea in justitie, promovarea si protectia drepturilor fundamentale ale omului. A condus patruzeci de delegatii de sustinere a drepturilor omului in 27 de tari.

Cum am gasit toti acesti oameni pe care i-am intervievat

„Spune adevarul puterii” cuprinde interviuri cu 51 de personalitati, din aproape 40 de tari de pe cinci continente, povesti ilustrate cu fotografiile lui Eddie Adams, castigator al premiului Pulitzer. Am incercat sa spun povestile eroilor care au infruntat tortura, amenintarile cu moartea sau inchisoarea in numele cauzelor carora si-au dedicat sau chiar sacrificat viata: libertatea de expresie, apararea legii, protectia mediului, eradicarea muncii fortate, dreptul la justitie, accesul la capital, drepturile femeii si libertatea religioasa.

Lucrez pentru apararea drepturilor omului la nivel international de 15 ani. Pe multi dintre cei pe care i-am intervievat in carte ii cunosteam inainte sa incep sa scriu, dupa care am vorbit cu colegii mei care se ocupa de aceeasi problema si-am hotarat care ar fi cele mai potrivite persoane cu cele mai relevante experiente in acest caz.

Nu mare mi-a fost surpriza sa vad reactiile oamenilor in momentul in care afla cu ce ma ocup, si surprind pe fetele lor acea figura care spune „pleaca de langa mine cat mai departe”. Oamenilor le este frica, nu vor sa auda despre tortura si brutalitate, lucruri deprimante.

Experienta mea in domeniul drepturilor omului a fost diferita, pura inspiratie. Am lucrat cu acesti eroi Gábor Gombos, din Ungaria, sustinator al drepturilor persoanelor cu handicap mintal, si Marina Pisklakova, din Rusia, activista impotriva violentei domestice, oameni ca Elie Wiezel, si Dalai Lama si am vrut sa spun oamenilor aceste povesti care vorbesc despre curaj si inspiratie.

Cum m-au schimbat povestile acestor oameni

Cred ca am putut sa inteleg mai bine triumful spiritului uman in situatiile cele mai rele, in ciuda celor mai mari rele pe care oamenii si le fac unii altora. Exista sclipiri, exista dragoste inca si curajul care sa ne fac sa mergem mai departe si sa nu ne pierdem umanitatea din noi.

Fiecare poveste este deosebita si emotionanta: povestea lui Koigi wa Wamwere din Kenya, de exemplu. A fost inchis de multe ori de dictatorul kenyan si a fost condamnat la moarte doar pentru ca a criticat guvernul. Si in timpul acesta un alt activist pentru apararea drepturilor omului a fost condamnat la moarte in Nigeria si guvernul nigerian l-a executat. Au existat in lumea intreaga reactii la actiunea guvernului nigerian si Koigi care la acea vreme era inchis in Kenya, mi-a spus: „Pentru ca ti-a pasat de acel om din Nigeria, viata mea a fost salvata si, politic, a fost imposibil sa mai fiu executat, deoarece opinia publica din Nigeria a innebunit dupa acea executie.” Cand pastrezi tacerea, guvernul se simte in stare sa violeze drepturile omului. Dar cand lupti, poti salva oameni al caror nume nu-l poti pronunta, din colturi ale lumii despre care n-ai auzit niciodata.

Am lucrat la carte 2 ani si jumatate. Cea mai dificila parte a fost organizarea programului, sincronizarea dintre mine, fotograf si aparatorii drepturilor omului. Ca de obicei, totul sta in detalii.

Am petrecut o vara intreaga muncind la Amnesty International in 1981, cand mi-a venit pentru prima data ideea scrierii acestei carti. La acea vreme, m-am gandit ca poate mai exista oameni care se simt la fel de inspirati ca si mine de aparatorii drepturilor omului care vor vrea sa lucreze cu aceste probleme.

Scopul proiectului pe care fundatia Kennedy il promoveaza in Romania este de a crea o dezbatere asupra drepturilor omului, sa se vorbeasca despre oameni care vindeca, inspira si schimba si sa ofere elevilor din scoli instrumentele necesare pentru a aduce schimbari in scolile si comunitatile in care traiesc.

O singura persoana poate face diferenta si fiecare dintre noi ar trebui sa incerce

Oamenii pot invata pe cai diferite cum pot aduce schimbarea. Sa luam exemplul violentei domestice. Stiu ca si in Romania ca si in Statele Unite este o mare problema. Una din trei femei este abuzata sexual in timpul vietii la nivel mondial. In SUA, o femeie din 5 este abuzata sexual cel putin o data pana la varsta de 21 de ani. Nu stiu ce spun statisticile din Romania, dar sunt convinsa ca nu sunt imbucuratoare.

Cum recunosti violenta domestica? Exista o intreaga serie de abuzuri psihologice cand violenta domestica are loc. De exemplu, sotul tau vrea sa stie unde esti in fiecare moment al zilei, te izoleaza de prieteni si familie, este exagerat de critic, nu ii convinge felul in care te imbraci, cum ai grija de casa. Sunt foarte multe indicii pe care le poti analiza si iti dai seama ca ti se intampla si, poate esti constant amenintata si ai nevoie sa iei atitudine pentru a te proteja si ati proteja copiii. Despre aceste lucruri se va vorbi in scolile din Romania pentru ca elevii sa identifice daca asa ceva li se intampla acasa lor, mamei sau sorei lor si sa stie ce trebuie sa faca pentru a fi protejati.

De ce conteaza fiecare voce

Fiecare om este valoros si are demnitate. Nu ai nevoie de un pasaport ca sa afli despre violarea drepturilor omului indiferent ca este vorba de Romania sau Statele Unite ale Americii. Toate tarile se confrunta cu brutalitatea politiei, cu discriminarea minoritatilor, indiferent ca este vorba de minoritati religioase sau cu diferite orientari sexuale. Trebuie doar sa incepi sa vorbesti cu oamenii

Astazi lansam cartea in Bucuresti si pachetul educational va fi introdus in scoli si in sistemul penitenciarelor. Speram ca acest proiect sa duca la alte initiative, am vorbit cu guvernul de aici despre niste initiative privind drepturile femeilor, training pentru politie si jandarmerie in privinta violentei domestice.

„Spune adevarul puterii. Aparatori ai drepturilor omului care transforma lumea” de Kerry Kennedy aparuta la Curtea Veche Publishing, va fi lansata oficial in Romania miercuri, 8 aprilie 2009, la magazinul Diverta Magheru incepand cu ora 19:00.

Kennedy face parte din Consiliul Director al Robert F. Kennedy Memorial, o organizatie non-profit care se ocupa de rezolvarea problemelor de dreptate sociala. A pus bazele RFK Center for Human Rights pentru a asigura protectia drepturilor reunite in cadrul Declaratiei Drepturilor Omului emisa de ONU.

Centrul descopera si face publice abuzuri precum tortura, disparitiile de persoane, interzicerea dreptului la libera exprimare si munca fortata in randurile copiilor; solicita Congresului si Administratiei americane sa puna accent pe drepturile omului in politica externa, ofera activistilor resursele de care acestia au nevoie pentru a-si duce munca mai departe si creeaza programe pentru a creste respectul pentru drepturile omului. Kennedy a condus delegatii si a negociat cu oficiali guvernamentali din intreaga lume si a luat parte la rezolvarea unor chestiuni legate de drepturile omului precum munca fortata in randurile copiilor, disparitii de persoane, drepturi teritoriale ale indigenilor, independenta justitiei, libertate de expresie, violenta etnica, impunitate, mediu si drepturile femeilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro