Neutrinii au depasit viteza luminii si dupa ce experimentul a fost refacut cu mai multa acuratete
Echipa internationala de fizicieni care anunta in septembrie ca a inregistrat particule subatomice care se deplaseaza cu viteza mai mare decat cea a luminii a refacut experimentul si a reconfirmat descoperirea care contrazice teoria relativitatii formulata de Einstein. Multi oameni de stiinta au contestat rezultatele primului experiment, insa cercetatorii spun ca acum au obtinut reconfirmarea descoperirii eliminand o buna parte din elementele care au aruncat indoiala dupa anuntul din septembrie.
Echipa OPERA (Oscillation Project with Emulsion tRacking Apparatus) de la laboratorul Gran Sasso din Italia a afirmat ca particulele subatomice lansate de la CERN au calatorit cu 64 de nanoseconde mai repede decat viteza luminii. Viteza a fost confirmata in urma a 15.000 de experimente, iar oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe daca teoria relativitatii formulata de Albert Einstein ar putea contine erori. Teoria spune ca nicio particula care are masa nu poate depasi viteza luminii, celebrul „E=mc2”, deoarece acest lucru ar presupune o cantitate infinita de energie.
Insa mai multi oameni de stiinta au spus ca viteza luminii nu a fost depasita din cauza pozitiei satelitilor GPS, iar echipa de cercetatori a admis ca este posibil sa se fi inregistrat erori la primul experiment din cauza ca impulsurile de neutrini trimise de la CERN, la Gran Sosso, erau prea lungi ca durata, astfel ca sosirea lor exacta la 730 km, in Italia, a fost calculata cu erori.
Echipa spune ca la acest al doilea mare experiment au fost inlaturate posibilele erori fiindca impulsurile de neutrini au fost mai scurte ca durata si trimise la intervale ceva mai lungi, astfel ca momentul exact al sosirii lor la Gran Sasso a putut fi calculat cu mai mare acuratete.
Acum, noul test va fi examinat de comunitatea stiintifica si cei de CERN spun ca rezultatul de acum nu este unul definitiv pana cand experimente cu rezultate similare nu vor fi facute si in alte locuri.
Experimentul a constat in urmatoarele: neutrinii produsi la CERN au fost lansati la 730 km distanta, pana la laboratorul Gran Sasso, fiind inregistrate momentele de plecare si de sosire. Anuntul ca aceste particule au depasit viteza luminii a fost primit cu foarte mare scepticism de comunitatea oamenilor de stiinta. Chiar si membrii echipei OPERA au exprimat aceleasi indoieli si au invitat cercetatori independenti sa analizeze rezultatele.