Sari direct la conținut

Nezavisimaia Gazeta: Publicațiilor loiale puterii li se recomandă să nu citeze materiale aparținând mass-media-agenți străini din America

HotNews.ro
Presa rusa si propaganda Kremlinului, Foto: Hotnews
Presa rusa si propaganda Kremlinului, Foto: Hotnews

Într-o serie de publicații rusești a fost dată publicității, potrivit informațiilor deținute de „Nezavisimaia Gazeta”, stop-lista mijloacelor de informare în masă – agenți străini. În general acum se interzice ca despre media americană care figurează în această listă să se amintească în vreo publicație. Subliniem că această cerință nu este conținută în legea respectivă. După părerea experților, se pare că autoritățile ruse au luat măsura de a bloca la maximum aceste canale de informare, potrivit Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.

Despre apariția acestor liste au relatat pentru publicația rusă amintită, în condițiile păstrării anonimatului ,jurnaliști care lucrează în mass-media care duce o politică informațională loială Kremlinului. În listele furnizate colectivelor de creație sunt precizate nouă publicații americane care anterior au fost declarate agenți străini. Este vorba de ”Vocea Americii”, canalul de televiziune ”Nastoiașcee vremia” (Timpul prezent), postul Radio ”Libertatea” și proiectele acestuia: ”Krîm. Realii”, ”Sibir. Realii”, ”Kavkaz. Realii”, ”Idel. Realii”, Serviciul tataro-bașkir al postului de radio ”Libertatea” și ”Faktograf”. Potrivit afirmațiilor interlocutorilor publicației ”Nezavisimaia Gazeta”, la pregătirea materialelor se interzice folosirea de informații din publicațiile amintite: ”Au spus ca acestea să nu fie citate, să nu fie folosite în informațiile publicate și, în general, să fie evitate prin orice mijloace”.

Reamintim faptul că în Legea referitoare la mass-media – agenți străini, publicată la sfârșitul anului 2007 nu se vorbea de interdicția referitoare la citare: era vorba de marcarea materialelor date publicității, în analogie cu normele în vigoare pentru organizațiile necomerciale – agenți străini. După cum se știe, acesta a fost răspunsul la obținerea, în SUA, a statutului similar de către postul de stat RT.

La începutul anului 2018, legislația în această privință a fost înăsprită: Duma de Stat a decis să blocheze mijloacele de informare în masă care refuză să se numească agenți străini și a extins acțiunea legii asupra persoanelor fizice. Ieri însă s-a aflat de noi amendamente care vor permite să fie declarată agent străin oricare structură sau persoană nu doar pentru răspândirea de materiale care corespund mass-media, ci și pentru colaborarea plătită la crearea unor astfel de publicații. Vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, a precizat, pentru publicația ”Vedomosti”, că, ”pentru a obține statutul de agent străin, persoanele fizice și organizațiile rusești trebuie să primească fonduri din străinătate și să dea publicității informațiile mijloacelor de informare în masă – agenți străini”.

Pe 3 iulie, Comitetul pentru politica informațională al Dumei de Stat a Rusiei a aprobat aceste amendamente. ”Noi am precizat că persoanele fizice pot ajunge pe lista mass-media – agenți străini în cazul în care primesc fonduri din străinătate și dau publicității materiale ale mass-media – agent străin” – a conformat președintele comitetului amintit, Leonid Levin. În acest fel, după părerea sa, sunt excluse ”temerile că orice blogger, care pur și simplu reproduce informația unei mass-media – agent străin, poate avea probleme”. ”Pentru protecția suplimentară a persoanelor fizice față de hotărârile întâmplătoare, noi am luat Ministerului Justiției atribuțiile de stabilire a mass-media – agent străin și le-am transferat Procuraturii Generale, care va formula astfel de decizii împreună cu Ministerul de Externe al Federației Ruse” – a arătat Levin. Prin amendamentele la a doua lectură a fost, de asemenea, exclusă măsura referitoare la blocarea până la judecată a unor astfel de mijloace de informare în masă în cazul unor încălcări.

Experții intervievați de publicația rusă amintită sunt convinși că introducerea interdicției privind citarea media americană în publicațiile pro-Kremlin reprezintă cenzură. ”Autoritățile au decis ca în acest fel să instituie blocada informațională pentru mass-media de genul ”Vocea Americii” sau Radio ”Svoboda” – are convingerea prim-vicepreședintele Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin. Eficiența pe care o are media se stabilește prin frecvența cu care este citată, aceasta influențează numărul de cititori”. Expertul este de părere că amendamentele la lege au fost inventate pentru a-i îndepărta pe experți și jurnaliști de colaborarea cu media neloială regimului. ”Și așa există experți care consideră că trăiesc în condiții de ‘război rece’ și consideră că mass-meda occidentală este dușmană. Iar acum spun, cică, cui îi dai un interviu? Aceștia sunt agenții străini”.

Listele mass-media interzise să fie citate au început să fie împărțite în redacțiile loiale Kremlinului înainte de apariția amendamentelor. După părerea președintelui Centrului pentru proiecte social-politice, Konstantin Listratov, noile amendamente fac ca situația să fie echivocă: ”Potrivit noii legi, jurnalistul care este implicat în realizarea materialelor mass-media – agent străin pentru onorariu poate fi pus pe același plan cu agentul străin. Jurnalistul care citează astfel de mijloace de informare în masă, care difuzează în acest fel această informație, are o legătură indirectă față de acestea. Și, odată ce deocamdată nu există o lege în sine, cu atât mai mult nu există comentarii și explicații la această lege. Dar mass-media de stat și structurile dirijate de acestea deja se pregătesc, introducând un fel de cenzură”.

preluare Rador

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro