Sari direct la conținut

Nici in acest an manualele nu sint ca la carte

Cotidianul

Manualele care vor ajunge in aceasta toamna pe bancile elevilor vor fi la fel de slabe calitativ ca si cele din anii trecuti. Abia de anul viitor, cartile scolare se vor schimba, Ministerul Educatiei demarind discutii cu editorii de manuale.

In proiectul de descentralizare a invatamintului preuniversitar, „manualele scolare vor fi aprobate de Ministerul Educatiei pe baza unor criterii care vizeaza calitatea si pretul“. Tot in proiect este recunoscuta actuala situatie „in care pretul manualelor prevaleaza in fata calitatii acestora“.

Consiliul National pentru Evaluarea si Difuzarea Manualelor se va intilni astazi cu Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural, pentru a dezbate propunerile care vizeaza calitatea manualelor. Insa, pentru anul 2005-2006 nu se va face nici o schimbare, elevii invatind dupa aceleasi manuale ca si in anii precedenti.

Un manual realizat in trei luni

In privinta calitatii manualelor, Consiliul National pentru Evaluarea si Difuzarea Manualelor (CNEDM) doreste sa modifice fisa de evaluare a manualelor propuse de edituri. „Vrem sa imbunatatim fisa de evaluare, nu sa o schimbam. In mare parte se vor reformula indicatorii de evaluare, pentru a usura munca corpului de evaluatori“, a spus Marius Chisu, directorul CNEDM.

Odata cu modificarea fisei de evaluare se vor face schimbari si in caietul de sarcini destinat editorilor, care va fi gata la jumatatea lunii septembrie.

„Teoretic, intre aparitia programei scolare si achizitionarea manualelor, trebuie sa existe 18 luni. Pina acum s-au realizat manuale si in trei luni si s-au dovedit a fi de slaba calitate. De anul viitor vom incerca sa alocam cit mai mult timp. Nu cred ca se poate intimpla ceva daca intr-un an nu se va face nici o licitatie de manuale“, a spus Marius Chisu.

Expertii, pregatiti cu taxa editorilor

Manualele scolare care ajung in aceasta toamna pe banci nu au mai putut fi modificate pe motiv ca licitatiile fusesera deja anuntate, iar cartile trebuiau sa fie gata pentru aceasta toamna.

„Trebuie facuta o selectie a evaluatorilor, nu cum s-a intimplat pina acum, cind inspectoratele scolare propuneau si CNEDM accepta. Cei selectati trebuie sa urmeze si niste cursuri de pregatire prin care sa fie certificati ca experti evaluatori“, spune Claudiu Istrate, directorul executiv al Asociatiei Editorilor.

Asociatia este de acord sa plateasca o taxa pentru activitatea de evaluare a manualelor, iar banii sa fie cheltuiti pentru pregatirea acestor experti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro