Nicușor Dan acuză că prefectul Capitalei nu atacă două autorizații de construire care ar fi fost emise ilegal de administrația Firea
Primarul general, Nicușor Dan, îl acuză pe prefectul Capitalei, Toni Greblă, că nu atacă două autorizații de construire care ar fi emise ilegal de administrația Firea pe Șoseaua Kiseleff nr. 45 A. Acolo se afla o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles, demolată în 2015, iar proprietarii doreau să construiască blocuri de 4 etaje.
Ce a autorizat administrația Firea în 2020 pe Kiselef 45 A, primarul Nicușor Dan nu a precizat însă.
- ”Deși prefectul este, conform legii, autoritatea care are atribuția de a ataca în contencios administrativ autorizațiile de construire ilegale, prefectul Toni Greblă susține că nu poate „să dispună măsuri” și că numai Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) are această pârghie. Mai mult, Toni Greblă susține că ISC n-ar fi solicitat prefectului atacarea actelor și nici n-ar fi trimis procesele verbale de control.
- E o abordare diversionistă, manipulatoare, total incorectă! În acest caz, ISC a efectuat controlul, iar în urma acestui control am solicitat prefectului să inițieze demersurile în justiție, anexând toate actele necesare. Prefectul Capitalei are deci baza legală și toate argumentele necesare pentru atacarea în instanță a autorizațiilor ilegale, dar refuză să facă acest lucru”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook. Primarul acuză că prefectul nu apără interesele bucureștenilor.
”Speța e clară, iar realitatea evidentă: prefectul Capitalei nu aplică legea și nu apără interesele bucureștenilor. Trageți voi concluzia dacă asta are legătură cu faptul că cele două autorizații de construire ilegale de pe Șoseaua Kiseleff au fost emise de Gabriela Firea în 2020, în ultimele ei luni de mandat ca primar general”, a mai scris Nicușor Dan.
Toni Greblă – fost senator PSD, judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015 și secretar general în Guvernul Dăncilă – a fost numit la începutul lunii mai prefect al Capitalei. Greblă a fost numit după eliberarea din funcție a Alexandrei Văcaru. Ea fusese numită prefect al Capitalei în luna octombrie a anului trecut, fiind propunerea PNL.
Nicușor Dan luptă de peste 10 ani să salveze spațiul verde. Povestea începe în urmă cu 10 ani când proprietarul imobilului de pe Kiseleff 45-45 A- avocata Lucia Cherecheș a obligat prin hotărâre judecătorească primarul Sectorului 1 să emită autorizații de desființare pentru cele două case interbelice de pe teren fiindcă dorea să construiască în locul lor un ansamblu de blocuri. Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, a mers în instanță și în 2012 a reușit anularea autorizațiilor de demolare, astfel că imobilele au fost salvate. Una dintre casele de pe Kiseleff 45 a fost incendiată în 2012, dar pompierii au intervenit la timp.
Cele două clădiri datează din 1920 şi 1927 și i-au aparţinut dr. Felix Wieder, un personaj din anturajul regelui Carol al II-lea. Dincolo de clădirile valoroase, pe teren se afla și o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles, unică în București.
Proprietarul nu a renunțat însă la proiectul imobiliar, iar după demersurile făcute, Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 4 septembrie 2014 Planul urbanistic de Detaliu care prevedea construirea unor blocuri cu trei etaje pe Șoseaua Kiseleff la nr. 45-45A, în locul grădinilor. Proiectul a obținut toate avizele necesare de la Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Direcția pentru Cultură a Municipiului București.
Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu, cele două case construite în perioada interbelică urmau să fie păstrate, iar blocurile să fie construite în spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate grădinile. Primăria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, deși terenul pe care urma să fie ridicate clădirile figura ca spațiu verde. Pe lângă faptul că era spațiu verde, terenul se află în zona protejată Averescu și zona de protecție a mai multor clădiri monument istoric.
Blocurile propuse aveau o înălțime de 16 metri, un procent de ocupare a terenului de 40% și coeficient de utilizare al terenului 1,4, iar circa 5.800 ar fi fost amenajați ca spațiu verde. Terenul are o suprafață de circa 11.600 mp.
Copia în miniatură a grădinilor de la Versailles a fost demolată în februarie 2015. Primăria Capitalei a autorizat lucrările de demolare încă din iulie 2014.
Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a declarat la vremea respectivă că autorizația de demolare pentru bazin și anexe, emisă de Primăria Municipiului București, este ilegală întrucât nu are un aviz valabil de la Ministerului Culturii. „Pentru același motiv, Curtea de Apel București a anulat în mod irevocabil o autorizație de desființare anterioară pentru imobilele din Sos. Kiseleff nr. 45, inclusiv pentru bazin. Decizia nr. 2598/18.06.2012 a fost pronunțată în dosarul 36904/3/2011, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul. Singura instituție care poate salva în timp util bazinul de la demolare este Prefectul Municipiului București. Asociația Salvați Bucureștiul a solicitat acestuia atacarea în instanță a autorizației de desființare”, se arată într-un comunicat trimis de Asociație la vremea respectivă.
Reprezentanții Primăriei Capitalei au declarat însă că autorizația de demolare este legală. „Există aviz de la Ministerul Culturii emis în iulie 2014, în care este prevăzută demolarea construcțiilor anexă, inclusiv a bazinului. De asemenea, în dosar se regăsește și toată documentația (avize, studii, proiect) cerută prin certificatul de urbanism”, se arată într-un răspuns trimis la vremea respectivă de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.
Pe 17.11.2017, Primăria Capitalei condusă de Gabriela Firea a autorizat construirea unui ansamblu de blocuri parter plus 4 etaje în grădina de pe Kiseleff 45. Asociația Salvați Bucureștiul a mers din nou în instanță și a cerut suspendarea autorizațiilor de construire.
Tribunalul București a hotărât pe 30 decembrie sistarea lucrărilor de construire la blocurilor de 4 etaje care se edifică pe Șoseaua Kiseleff 45.
”Pe această grădină care figurează ca spațiu verde, în 2016, primarul Firea a emis o autorizație de construire pentru 3 corpuri de clădire. Pentru unul structura a fost și edificată. Asociația Salvați Bucureștiul împreună cu Ecocivica au cerut suspendarea executării autorizației de construire și pe 30 decembrie Tribunalul București a admis cererea noastră. Decizia este executorie. Șantierul trebuie să se oprească”, a declarat Nicușor Dan la vremea respectivă, într-o conferință de presă. Decizia poate fi atacată cu recurs.
Acesta a anunțat că a cerut și anularea autorizației de construire, existând deja un proces pe rol.
”Există și un litigiu în care cerem anularea autorizației de construire și demolarea corpului de clădire și refacerea spațiului verde amenajat. Au mai existat două litigii referitor la acte emise pe acest teren”, a mai spus Nicușor Dan.
Principalele motive de nelegalitate ale autorizației, invocate de Salvați Bucureștiul și Ecocivica sunt:
- – se bazează pe un Plan Urbanistic de Detaliu nelegal
- – se bazează pe o decizie a Agenției pentru Protecția Mediului nelegală
- – prevede construirea într-un spațiu verde
- – prevede comasarea nelegală a două parcele
- – din documentație lipsesc acte sau sunt acte expirate: certificatul de urbanism, avizul de circulație, avizul Primarului Sectorului 1.
Tribunalul București a anulat în iunie 2019 decizia de mediu pentru proiectul imobiliar din Șos. Kiseleff 45. Litigiul a fost inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul. Decizia poate fi atacată cu recurs.
La finalul anului 2018, Curtea de Apel București a anulat definitiv Planul Urbanistic de Detaliu în baza căruia se putea construi proiectul.
În iulie 2020, la recurs, Asociația Salvați Bucureștiul a pierdut procesul de suspendare a autorizațiilor de construire pentru proiectul imobiliar. ”Casează sentinţa şi rejudecând, respinge cererea de suspendare”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.
Tot în iulie, Tribunalul București a dat însă câștig Asociației Salvați Bucureștiul și a anulat autorizația de construire pentru proiectul imobiliar.
”Admite cererea de anulare a autorizaţiei de construire nr. 423/1574241, emisă de Primarul General al Municipiului Bucureşti la data de 17.11.2017, formulată de reclamantele Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, şi Fundaţia Eco Civica, în contradictoriu cu pârâţii Primarul General al Municipiului Bucureşti, şi Cherecheş Lucia. Anulează autorizaţia de construire nr. 423/1574241, emisă de Primarul General al Municipiului Bucureşti la data de 17.11.2017”, se arată în sentința dată de Tribunal pe 2 iulie 2020. Decizia a fost atacată cu recurs.