Sari direct la conținut

Nicușor Dan: Primăria Capitalei va face demersurile pentru exproprierea celor 11 ha retrocedate în Parcul Titan, dacă retrocedarea s-a făcut corect

HotNews.ro
Defrișări IOR - februarie 2022 , Foto: Hotnews / Catiușa Ivanov
Defrișări IOR - februarie 2022 , Foto: Hotnews / Catiușa Ivanov

Primăria Capitalei va face demersurile pentru exproprierea celor 11 ha retrocedate în Parcul Titan, dacă retrocedarea s-a făcut corect, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, miercuri, după o vizită la fața locului. Primarul a declarat că în aproximativ 6 săptămâni, Primăria Capitalei va finaliza analiza legalității dispoziției de retrocedare.

„Am fost în această dimineață în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) și am văzut cu ochii mei cât de dezolant arată zona în care s-au tăiat masiv copacii după retrocedarea terenului. Am cerut verificarea legalității dispoziției de retrocedare unei firme de avocatură cu care suntem în contract și estimez că în maximum 6 săptămâni vom avea analiza finală. Dacă în urma acestei analize se va stabili că decizia retrocedării a fost corectă, vom face demersurile necesare pentru a expropria acest teren”, a scris primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Reamintim că începând din luna februarie, zeci de copaci de pe bucata retrocedată în Parcul IOR au fost tăiați. HotNews.ro a scris la vremea respectivă despre asta, iar primarul Nicușor Dan a declarat la vremea respectică că va analiza dispoziția de retrocedare. Vizita primarului general la fața locului vine după mai bine de o lună de când arborii de pe bucata respectivă de parc au început să fie tăiați.

Primăria Sectorului 3, prin Poliția Locală, i-a amendat cu 1.800 de lei pe cei care au defrișat zeci de arbori de pe bucata retrocedată în Parcul IOR, potrivit unui răspuns transmis de instituție la solicitarea HotNews.ro. Mai exact, au fost 18 amenzi, fiecare de câte 100 de lei. Primăria Capitalei nu a mai dat sancțiuni deoarece pentru aceeași faptă nu pot fi aplicate mai multe sancțiuni.

Amenda de 1.800 de lei este una ridicolă pentru un dezvoltator imobiliar sau un om de afaceri.

Zeci de arbori de pe bucata retrocedată din parcul IOR, aproape 11 hectare, au fost puși la pământ în luna februarie. S-au tăiat așa de mulți copaci încât din parc se văd blocurile de pe bd. Nicolae Grigorescu, deși înainte era „pădure” acolo. În ultimul an, zona verde a fost afectată de mai multe incendii, iar locuitorii din zonă au sesizat că arborii ar fi fost otrăviți. Cu toate acestea, în afară de câteva amenzi simbolice, Primăria Sectorului 3, Primăria Capitalei, Garda de Mediu nu au făcut nimic să împiedice distrugerea spațiului verde. Acest caz arată un stat incapabil să protejeze cetățenii și spațiile verzi.

​HotNews.ro a stat de vorbă cu mai mulți locuitori din cartierul Titan, afectați de tăierea copacilor din zona retrocedată din parcul IOR, după ce în urmă cu câteva săptămâni am semnalat dezastrul care are loc acolo. Oamenii sunt revoltați și nu înțeleg cum este posibil așa ceva într-o capitală UE, deficitară la capitolul spații verzi.

Primăria Capitalei nu a emis aviz de defrișare pentru acest spațiu verde, iar arborii au fost tăiați nelegal, potrivit informațiilor transmise de instituție la solicitarea HotNews.ro.

HotNews.ro a scris încă de anul trecut că Bucureștiul a pierdut zeci de hectare de spațiu verde în 2022 din cauza legislației proaste, amenzile pentru tăierile ilegale de arbori fiind simbolice, de la 25 de lei pentru fiecare copac tăiat fără aviz. Până în 2020 fapta era considerată infracțiune, însă acest lucru a fost scos din lege și s-a dezlănțuit haosul. Deși am sesizat de aproape 1 an această problemă, Parlamentul și Guvernul nu au modificat legea, iar practica continuă. Nici Consiliul general nu a majorat amenzile.

Reamintim că Primăria Sectorului 3 a pierdut definitiv procesul în care a contestat titlul de proprietate prin care 11 hectare din parcul IOR au fost retrocedate în 2005, printr-o decizie a fostului primar Adriean Videanu. Decizia a fost pronunțată de instanța supremă în luna octombrie 2022, după 10 ani de procese.

Primăria Sectorului 3 a pierdut în principal procesul de la Curtea de Apel, potrivit motivării instanței, fiindcă nu a putut demonstra că are calitate procesuală, dar și fiindcă nu a putut demonstra că acolo a făcut amenajările specifice unui parc. Asta, deși în imaginile din satelit din 2005, când a fost retrocedat terenul, se văd alei și copaci. Câteva alei sunt vizibile și acum.

Imediat după această sentință, primarul Nicușor Dan a declarat pentru HotNews.ro că va analiza dacă atacă în instanță titlul de proprietate.

”Pentru că dreptul de contestare a dreptului de proprietate este imprescriptibil și pentru că tocmai am finalizat procedura de achiziție a contractelor de asistență juridică cu 6 case de avocatură, o să ne uităm încă o dată la dispoziția prin care s-a retrocedat acest parc și în ipoteza în care găsim motive de nelegalitate, vom ataca noi înșine în mod corect dispoziția prin care s-a retrocedat”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro în octombrie 2022.

Am întrebat la Primăria Capitalei dacă a atacat în instanță titlul de proprietate pentru cele 11 ha de parc, iar răspunsul este că dosarul se află în continuare în analiză.

În urmă cu trei luni zona era plină de vegetație

În luna decembrie pe teren erau sute de arbori, majoritatea în stare bună, dar și mai mulți arbuști.

În 2022, spațiul verde a fost agresat în mod constant

În 2022 au avut loc mai multe incendii pe spațiul verde, arbori s-au uscat misterios și au avut loc defrișări fără aviz, deci cu nerespectarea prevederilor legale.

În 2022, HotNews.ro a solicitat Gărzii de Mediu, Primăriei Capitalei și Primăriei Sectorului 3 informații despre câți copaci au dispărut de pe amplasament, raportat la inventarul arborilor din 2007, de ce anul acesta s-au uscat mai multe exemplare și ce măsuri s-au luat.

Garda de Mediu nu ne-a dat niciun răspuns, din septembrie și până azi.

Primăria Capitalei ne-a răspuns, la finalul lunii iulie, că nu a emis niciun aviz de defrișare pentru această locație, situația cu arborii care s-au uscat în mod misterios i-a fost sesizată de mai mulți cetățeni, a făcut controale și a aplicat câteva amenzi.

  • ”Conform H.C.G.M.B. 304/2009 privind aprobarea Normelor de protecție a spațiilor verzi pe teritoriul Municipiului București, intervenția asupra arborilor și arbuștilor situați pe domeniul public și privat al statului, al Municipiului București, precum și pe terenurile proprietate privată a persoanelor fizice/juridice, se realizează numai în baza avizelor de specialitate (defrișare/toaletare), emise de către Serviciul Avize și Acorduri din cadrul Direcției de Mediu a Primăriei Municipiului București, ca urmare a solicitărilor făcute de administratorii/proprietarii legali ai terenurilor/domeniilor respective.
  • Pentru locația sesizată de dvs. (porțiunea mărginită de B-dul Liviu Rebreanu, B-dul Nicolae Grigorescu și str. Constantin Brâncuși), respectiv terenul retrocedat din parcul IOR, Sector 3, în ultimii 2 ani, Direcția de Mediu din PMB nu a emis niciun aviz de specialitate în vederea executării lucrărilor de defrișare a arborilor/arbuștilor existenți pe acesta”, se arată în răspunsul transmis de Municipalitate.

În ultimii 10 ani, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București a primit cinci sesizări referitoare la defrișări de vegetație în parcul IOR, inclusiv în ceea ce privește arborii uscați, însă nu au putut stabili cauza.

  • ”În cursul acestui an au fost înregistrate la Primăria Municipiului București petiții ale cetățenilor din sectorul 3, care semnalau acțiuni de uscare a arborilor prin turnarea unor substanțe chimice care au fost introduse prin orificii realizate la baza trunchiurilor, precum și defrișarea vegetației dendrologice situată în zona retrocedată a parcului IOR.
  • Direcția de Mediu a efectuat verificări în teren, iar aspectele constatate au fost transmise către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului Bucureștin luna martie 2021 a fost înregistrată prima sesizare, având ca obiect mai multe tăieri de arbori din parc.
  • În urma verificărilor efectuate de către polițiști locali, proprietarul terenului, persoană fizică, a fost sancționat contravențional cu amendă pentru defrișarea a doi arbori și toaletarea – fără aviz de specialitate a altuia. Valoarea amenzilor a fost de 300 de lei. În intervalul 22.06.2022 – 01.07.2022, Direcția de Mediu din cadrul PMB a direcționat către D.G.P.L.C.M.B. alte patru sesizări referitoare la ,,defrișarea și otrăvirea copacilor din zona retrocedată IOR”.
  • În urma verificărilor efectuate în data de 05.07.2022, polițiștii locali nu au putut stabili motivele care au dus la degradarea biologică a arborilor. De asemenea, la momentul controlului nu au fost constatate defrișări recente de arbori”, se mai arată în răspunsul transmis la vremea respectivă.

Am întrebat câți arbori au dispărut de pe amplasament din 2007, când a fost făcut Registrul verde, inventarul arborilor din oraș și până acum, însă Primăria Capitalei nu ne-a răspuns la această întrebare.

Primăria Sectorului 3 ne-a comunicat anul trecut că a dat amenzi în valoare de 18.000 lei pentru defrișările ilegale, iar de ce s-au uscat arborii ar trebui să stabilească Secția 12 de Poliție.

”Poliția Locală poate acționa în baza Legii nr. 24/2007 și HCGMB nr. 304/2009, constatând tăierile și defrișările neautorizate, dar nu poate stabili cauzele naturale ale degradării copacilor. DGPL Sector 3 a sesizat atât Secția 12 Poliție, cât și Garda de Mediu cu privire la vătămarea arborilor, instituții care pot face cercetări în acest sens. Persoanele vinovate pentru vătămarea arborilor vor fi stabilite în urma anchetelor efectuate de către Poliția Sectorului 3 – Secția 12 Poliție. Pentru toaletare și defrișare fără aviz au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 18.000 de lei”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Sectorului 3 la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentanții instituției ne-au mai comunicat că pe spațiul verde au mai fost amplasate neautorizat construcții provizorii – mobilier urban (rulote, căsuțe din lemn și tobogane gonflabile), în scop comercial.

Ce doresc beneficiarii să construiască pe bucata retrocedată din IOR?

Potrivit panourilor afișate la fața locului, pe bucata de parc retrocedată se dorește amenajarea unui parc de distracții pentru familie si copii ”Disney Mania”. Acesta ar avea 40-50 de instalații pentru copii și adulți – roată mare, ciocan, trenuleț, carusel, mașinute, casa groazei, montagne russe – o zonă cu ponei, căsuțe tematice, birouri, alimentație publică.

”Vom transforma această zonă , dintr-un spațiu fără vitalitate, într-o zonă plină de viață și verdeață, unde toți copiii dar și adulții vor avea parte de timp de calitate și experiențe pline de surprize, unde vor întâlni de la animale, până la un spațiu unde pot citi și se pot distra alături de cei dragi cu activități interactive, o zonă unde copiii cât și adulții vor aborda cu entuziasm fiecare experiență întâlnită în parc”, se arată pe panou.

Întregul proiect va fi realizat în 3 ani, se mai arată pe panou, dar va funcționa încă din prima zi de contract.

”Ne dorim ca cetățenii noștrii (sic!) să se bucure în continuare de parc și de frumusețile naturii, iar proiectul va fi într-o continuă dezvoltare. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat pe întreaga perioadă în care vom transforma această porțiune de parc”, se mai arată pe panou.

Am căutat pe site-ul Primăriei Sectorului 3 dacă au fost emise certificate de urbanism – primul pas pentru amenajarea parcului – și autorizații de construire.

Pe bucata respectivă de parc sunt două numere poștale, strada Constantin Brâncuși 2 A – 112.399 mp și bd. Liviu Rebreanu 11 I – 10.127 mp.

Potrivit informațiilor publicate până la această dată, s-au emis 3 certificate de urbanism, după cum urmează, însă niciunul pentru parc de distracții:

  • pe 08.06.2022 Bucuresti, pentru strada CTIN BRANCUSI, nr. 2A – certificat de urbanism pentru împrejmuire teren și organizare de execuție lucrări
  • pe 08.06.2022 Bucuresti, pentru strada CTIN BRANCUSI, nr. 2A – certificat de urbanism pentru construire parc fotovoltaic și organizare de execuție lucrări
  • pe 08.06.2022 Bucuresti, pentru strada CTIN BRANCUSI, nr. 11I – certificat de urbanism pentru împrejmuire teren și organizare de execuție lucrări

Pe panourile puse în parc nu este anunțat când încep lucrările și în baza căror documente vor începe.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro