Sari direct la conținut

Noi detalii despre planul miliardarilor Google de a extrage metale pretioase din asteroizi

HotNews.ro

Noi detalii despre planul regizorului James Cameron si a miliardarilor de la Google de a extrage minerale din asteroizi au fost facut publice marti, relateaza BBC. Proiectul va utiliza nave spatiale robotizate pentru a extrage din roci componentele chimice ale combustibililor si minerale precum platina si aurul.

Printre fondatorii companiei se numara directorul de film si exploratorul James Cameron, directorul executiv Google Larry Page si presedintele executiv Eric Schmidt. Acestia doresc sa creeze un depozit de combustibil in spatiu pana in 2020.

Totusi, mai multi oameni de stiinta s-au aratat sceptici, caracterizand planul indraznet, dar dificil si foarte costisitor.

Problema este legata de costuri, chiar si in conditiile in care platina si aurul valoreaza aproape 1.600 de dolari pe uncie. Ca titlu de exemplu, costul unei misiuni NASA care isi propune sa aduca pe Pamant 60 de grame (doua uncii) din materia care formeaza un asteroid este evalulat la circa un miliard de dolari.

Primul pas, prevazut in urmatoarele 18-24 de luni, consta in lansarea primului dintr-o serie de telescoape private care vor cauta posibili asteroizi bogati in resurse. Intentia va fi de a deschide explorarea spatiala pentru industria privata.

In termen de 5 – 10 ani, compania se asteapta sa progreseze de la vanzarea platformelor de observare care vor orbita in jurul Pamantului la servicii de prospectare. Aceasta planuieste sa valorifice unii dintre miile de asteroizi care trec relativ aproape de Pamant si sa extraga materiile prime ale acestora.

Compania, denumita Planetary Resources, este sustinuta si de pionierul in turism spatial Eric Anderson, fondatorul X-Prize, Peter Diamandis, fostul candidat la presedintia SUA Ross Perot si astronautul NASA Tom Jones.

Fondatorii societatii vor oferi mai multe detalii intr-o conferinta de presa de marti.

„Avem o perspectiva pe termen lung. Nu ne asteptam ca aceasta companie sa fie profitabila peste noapte. Acest lucru va lua timp”, a declarat Eric Anderson pentru Reuters.

Miliardarul spera ca veniturile financiare reale, care sunt la zeci de ani departare, vor veni de la exploatarea miniera a asteroizilor pentru platina si minerale rare.

„Daca privim inapoi, istoric, la ce a facut ca umanitatea sa realizeze cele mai mari investitii in explorare si in transport, aceasta a fost goana dupa resurse, chiar daca este vorba despre Europa, pe rutele mirodeniilor, sau drumul colonistilor americani spre vest, dupa aur, petrol, lemn sau pamant”, a explicat Diamandis.

Apa de la asteroizi poate fi descompusa in spatiu in oxigen lichid si hidrogen lichid si folosita drept combustibil pentru rachete. Apa este foarte scumpa pentru a fi luata de pe pamant, asadar planul este de a o transporta de la un asteroid catre un loc din spatiu unde aceasta poate fi convertita in combustibil. De acolo, aceasta poate fi adusa pe orbita Pamantului pentru a reincarca satelitii comerciali sau navele spatiale.

„Un depozit intr-un termen de un deceniu pare incredibil. Sper ca va exista cineva care sa il foloseasca. Si am sperante mari ca folosirea in scop comercial va deveni profitabila dincolo de orbita Pamantului. Poate ca a venit acest timp”, a declarat dr Andrew Cheng, un om de stiinta de la Laboratorul de Fizica Aplicata al Universitatii Johns Hopkins, pentru Associated Press.

Profesorul Jay Melosh de la Universitatea Purdue a afirmat ca sunt costuri prea ridicate, calificand explorarea spatiului „un sport in care doar statele bogate si cei care doresc sa-si demonstreze priceperea tehnica isi pot permite sa se rasfete”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro