Noi studii si predictii privind bugetele de marketing, pe conditiile crizei si ale schimbarilor din media
Responsabilii de marketing din companiile americane prefera sa taie din bugetele de marketing, decat sa amane sau sa renunte complet la unele activitati, pe fondul crizei, potrivit unui studiu de profil. Un alt raport preconizeaza o crestere la nivel global a bugetelor alocate sponsorizarilor. Iar o ampla cercetare ce urmeaza sa fie publicata in curand combate multe dintre miturile create de diverse predictii privind eficienta mediilor traditionale in publicitate.
- Doua treimi dintre responsabilii de marketing din companiile americane au inceput, in ultimele sase luni, sa puna un accent mai mare pe strategii pe termen scurt pentru comunicarea produselor, ca urmare a inaspririi conditiilor economice, potrivit unui studiu realizat de ANA (Association of National Advertisers) si mktg, studiu citat de Marketingcharts.com. Potrivit acestuia, putini dintre participantii la studiu spun ca au amanat sau au renuntat la unele initiative de marketing, dar multe dintre acestea au fost sau vor fi reduse. Astfel, 56% dintre participanti au mentionat reducerea bugetelor de media, 50% – reducerea bugetelor de productie, iar 41% – reducerea activitatilor de sponsorizare si a evenimentelor organizate. Activitatile care au cele mai multe sanse sa fie mentinute pe parcursul recesiunii sunt cercetarea si dezvoltarea (in opinia a 47% dintre respondenti), relatiile publice (42%), investitiile in inovatie si instruire (33%) si promotii (33%).
- Acelasi studiu citat de Marketingcharts.com arata ca eficienta diverselor media in cresterea valorii unui brand s-a modificat, in perceptia responsabililor de marketing, astfel incat, desi televiziunea ramane cel mai important mediu din acest punct de vedere, mediul online ocupa locul secund din acest punct de vedere.
- In privinta sponsorizarilor, un alt studiu sugereaza cu alte tendinte la nivel global. Potrivit unui raport realizat de agentia Mediaedge:cia, citat luni de AdWeek, sponsorizarile vor inregistra o crestere semnificativa la nivel global, in pofida recesiunii economice. Raportul preconizeaza o crestere de 15%, anul acesta, pentru cheltuielile alocate sponsorizarilor si activitatilor conexe, pana la 44 miliarde de dolari pe plan global. In America de Nord, cresterea va fi de 2%, pana la 17 miliarde de dolari, conform sursei citate.
- Advertising Age citeaza, luni, un amplu proiect de cercetare ale carui rezultate urmeaza sa fie publicate luna aceasta si care ar distruge multe dintre miturile create de diverse predictii publicate, in ultima vreme pe tema, eficientei campaniilor publicitare pe diverse medii. Cercetarea – desfasurata de Wharton School (institutie academica apartinand Universitatii din Pennsylvania) si Advertising Research Foundation – arata, intre altele, ca: multe companii pierd bani apeland la publicitatea TV, dar televiziunea da rezultate pentru cei care cheltuie foarte mult pe acest mediu, uneori fiind chiar mai performanta decat in urma cu un deceniu; rezultatele coroborate ale mai multor studii arata ca presa scrisa este mai eficienta decat televiziunea sau internetul in crearea intentiei de cumparare a unui produs; in mediul online, potrivit unei analize ComScore, publicitatea de tip display si cea bazata pe motoare de cautare produc, impreuna, o crestere mai mare a vanzarilor offline, decat reusesc sa produca fiecare in parte.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro