Sari direct la conținut

Noua strategie de salubrizare a Capitalei: Deszapezirea ar trebui facuta de peste 1.300 de utilaje. Iarna trecuta s-a facut cu 332

HotNews.ro
Numarul utilajelor de deszapezire din Bucuresti ar trebui sa creasca de patru ori, Foto: Agerpres
Numarul utilajelor de deszapezire din Bucuresti ar trebui sa creasca de patru ori, Foto: Agerpres

Primaria Capitalei a pus in dezbatere publica strategia privind serviciul public de salubrizare din Bucuresti. Potrivit documentului, activitatea de deszapezire pe teritoriul Capitalei ar trebui realizata de peste 1.300 de utilaje. Spre comparatie, in aceasta iarna, la inceputul lunii februarie, cand a fost viscol, au fost scoase pe teren doar 332 de utilaje. Pentru activitatea zilnica de ridicare a gunoiului, maturare si spalare a strazilor ar fi nevoie de circa 2900 de utilaje, adica 480 de utilaje pe sector. In comparatie, in sectorul 6 al Capitalei actioneaza acum circa 100 de utilaje, iar in sectorul 1 – 300 de utilaje. Operatorii de salubrizare sustin ca sporirea numarului de utilaje ar creste si factura lunara pe care trebuie sa o plateasca primariile de sector.

  • Dupa ce va sta in dezbatere publica 30 de zile, proiectul de hotarare va fi supus la vot in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

„Principala prevedere a strategiei de salubrizare a orasului Bucuresti se refera la uniformizarea calitatii serviciului de salubrizare, ca fiecare cetatean al acestui oras sa beneficieze de acelasi tip de servicii. Eu, daca locuiesc in sectorul 5 al Capitalei, am dreptul sa traiesc intr-un mediu la fel de curat ca un locuitor al sectorului 1”, a explicat pentru HotNews.ro Magdalena Iuga, sefa serviciului de Salubrizare din cadrul Primariei Capitalei.

Pentru uniformizarea calitatii serviciului de salubrizare, strategia impune cerinte legate de numarul minim de utilaje pe care va trebui sa-l detina fiecare operator de salubrizare, in functie de suprafata pe care face curat. Bucurestiul are o suprafata de 228 km patrati. Potrivit presedintelui Comisiei de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, Sorin Gabrea, 13% din suprafata orasului este ocupata de strazi. Astfel, rezulta o suprafata totala a strazilor de 30.000.000 mp.

Potrivit Magdalenei Iuga, numarul de utilaje se calculeaza la suprafata strazilor care trebuie curatate. Astfel, potrivit proiectului de hotarare pus in dezbatere publica reiese ca numarul minim de utilaje pe care operatorii ar trebui sa-l detina este urmatorul:

– 1 autoperie la 72.000 mp. In Bucuresti sunt necesare 416 astfel de utilaje;

– 1 cisterna de 6,25 metri cubi la 41.500 mp. In Bucuresti reiese ca ar fi nevoie de 722 astfel de utilaje;

– 1 autocisterna la 62.500 mp. In Bucuresti reiese ca ar fi nevoie de 480 de astfel de utilaje.

– 1 autogunoiera la 80.000 mp. In Bucuresti reiese ca ar fi nevoie de 375 de astfel de utilaje.

– 1 incarcator frontal si 2 autobasculante la 100.000 mp. In Bucuresti ar fi nevoie de 900 de astfel de utilaje;

– pe domeniul public ar trebui montat 1 cos la fiecare 100 mp;

Astfel, pentru activitatea de salubrizare, la nivelul intregului oras, ar fi nevoie de circa 2900 de utilaje.

In ceea ce priveste activitatea de dezapezire, numarul minim de utilaje este urmatorul:

– o autospeciala cu plug la 32.400 mp. In Bucuresti reiese ca ar fi nevoie de 925 de astfel de utilaje;

– o autospeciala pentru imprastierea materialului antiderapant solid, capacitate de 7 mc, la 200.000 mp. In Bucuresti ar fi nevoie de 150 de astfel de utilaje;

– o autospeciala pentru imprastierea materialelor antiderapante lichide la 115.500 mp. In Bucuresti ar fi nevoie de 260 de asemenea utilaje.

Astfel, in total, pe tot Bucurestiul, pentru activitatea de dezapezire ar fi nevoie de 1.335 de utilaje. Potrivit informatiilor comunicate de Primaria Capitalei, in Bucuresti, in luna februarie, cand au fost cele mai abundente ninsori, au iesit pe teren 332 de utilaje. Situatie defalcata pe sectoare: Sectorul 1: 154 utilaje; Sectorul 2: 34 utilaje; Sectorul 3: 44 utilaje; Sectorul 4: 42 utilaje; Sectorul 5: 19 utilaje; Sectorul 6: 39 utilaje.

In strategie este specificat si de cate ori trebuie spalate si maturate bulevardele:

– bulevardele, strazile principale si zonele aglomerate vor trebui maturate si spalate o data pe zi;

– strazile secundare ar trebui maturate si spalate o data la doua-trei zile;

– rigolele din zonele aglomerate si de pe bulevardele principale ar trebui curatate o data pe luna. Pe strazile principale si secundare, o data la trei luni;

Gunoiul menajer ar trebui ridicat:

– pe perioada sezonului cald (1 aprilie – 1 octombrie) zilnic din zonele aglomerate, unitatile sanitare si de alimentatie publica, gradinite si crese. O data la doua zile din restul zonelor;

– in anotimpul rece, la cel mult trei zile in toate zonele;

Referitor la colectarea selectiva a deseurilor, liniile oferite de strategie sunt urmatoarele:

– reciclarea unei cantitati cat mai mare de deseuri;

– producerea unei cantitati mai mici de deseuri;

– depozitarea deseurilor fara afectarea mediului inconjurator;

Pentru atingerea acestor obiective, strategia impune:

– gropilor de gunoi, selectarea deseurilor pe categorii (plastic, hartie, metal) si ulterior reciclarea acestor materiale;

– informarea cetatenilor astfel incat sa produca mai putin gunoi;

– firmele care au contract cu municipalitatea, sa depoziteze gunoiul doar la gropile ecologice;

– incinerarea gunoiului menajer. Primaria Capitalei doreste sa construiasca un incinerator. Deocamdata proiectul se afla in studiu, nefiind clar daca se va face cu bani de la bugetul de stat, cu fonduri europene sau in parteneriat public privat.

Reactia firmelor care fac salubrizare:

Dan Ceausescu, director firma URBAN: „In prezent avem circa 100 de utilaje care sunt folosite pentru curatenia stradala. Cifrele pe care le propune stategia mi se par un pic exagerate. Primariile din Bucuresti nu au bugete pentru atatea utilaje. La 500 de utilaje, fiindca functionam non-stop, am avea nevoie de 4 soferi pe utilaj, deci 2000 de soferi in fiecare zi. La asta se adauga inca 2.000 de maturatori. Faceti un calcul numai pe salarii. Poate ca ar face Bucurestiul luna, dar ce primarie si-ar putea permite”.

Alexandru Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei sector 1: „Firma Romprest, care face curatenie in sectorul 1 are circa 300 de utilaje pentru salubrizarea stradala. Fiindca noi am facut licitatie de curand, am impus un numar minim de utilaje pe care sa le aiba participantii la licitatie. Sectorul 1 are 1140 de strazi, iar numarul de utilaje a fost dimensionat la numarul strazilor. Activitatea aceasta este dimensionata in primul rand de partea economica. Noi platim, pentru activitatea de salubrizare care include si ridicarea gunoiului menajer de la cetateni, platim cam 1 milion de euro pe luna. In conditiile pe care vi le-am enumerat, de doi ani, curatenia nu mai este o problema in sectorul nostru. Orice cetatean o poate spune”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro