Noul președinte al CNSAS este Constantin Buchet, propus de Guvern. Cazimir Ionescu nu obține nicio funcție
Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a votat să îl aibă ca președinte pe Constantin Buchet, propunerea Guvernului condus de Viorica Dăncilă. În funcția de vicepreședinte a fost ales Valentin Blănariu, propunerea PSD, iar secretar va fi Dinu Zamfirescu, care a rămas pe un mandat mai vechi în Colegiu, din partea PNL, potrivit unor surse politice.
Astfel, Cazimir Ionescu, propunerea controversată a PSD, care este trimis în judecată în dosarul Mineriadei, nu va ocupa o funcție de conducere.
Buchet a mai fost membru în CNSAS la începutul anilor 2000, când a fost propus de Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM.
UPDATE Colegiul CNSAS a anunțat, într-un comunicat publicat marți pe site-ul său, ca nou președinte este Constantin Buchet, care a primit 9 voturi din cele 11 valabil exprimate. În funcția de vicepreşedinte a fost ales Valentin Blănaru (8 voturi), iar secretar este Dinu Zamfirescu (10 voturi). Șeful Structurii de Securitate este Cătălin-Boris Precul, cu 9 voturi.
Constantin Buchet a fost propus membru în CNSAS de către Guvernul condus de Viorica Dăncilă.
Buchet a mai fost membru al CNSAS din partea PRM, fiind obiectul unei dispute publice în cadrul partidului în 2002. Într-o scrisoare adresată lui Corneliu Vadim Tudor acesta afirma: „Trebuie sa precizez că, în întreaga mea perioadă de activitate, am încercat ca atitudinea mea publică și activitatea instituțională să fie in consonanta cu spiritul abordării partidului asupra problematicii conținute de Legea 187/1999. De asemenea, am căutat ca abordările, pozițiile mele să fie sincrone cu ideologia politica a PRM, in aceste chestiuni legate de istoria contemporană a României”. (sursa – adevarul.ro)
Buchet a intrat într-o dispută cu deputatul PRM Daniela Buruiana, vicepresedintele Comisiei SRI la acea vreme. Secretar al CNSAS, Constantin Buchet și-a prezentat pe larg activitatea, arăta adevarul.ro: „Vă pot enumera cateva momente in care subsemnatul, ca secretar al Colegiului, am avut rolul de inițiere si concepție: anihilarea tentativelor de a da în judecată SRI (pentru refuzul de a preda arhivele – n. red.), tratarea cu obiectivitate a unor cazuri de persoane stigmatizate aprioric drept colaboratori de către „tripleta” (Andrei Pleșu, Mircea Dinescu și Horia Roman Patapievici – n.red.), căderea la vot a propunerii himerice de a pune sigiliul dublu in actualul local al arhivei SRI”.