Sari direct la conținut

Între 80.000 și 180.000 de cadre medicale au murit din cauza Covid între ianuarie 2020 și mai 2021 (OMS)

HotNews.ro
Spital COVID-19, Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia
Spital COVID-19, Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

Între 80.000 și 180.000 de cadre medicale au murit din cauza Covid-19, între ianuarie 2020 și mai anul curent, potrivit unei estimări publicate joi de OMS, care solicită G20 să livreze dozele de vaccin promise, relatează AFP.

„Acesta este motivul pentru care este esențial ca profesioniștii din domeniul sănătății să fie vaccinați cu prioritate. Datele din 119 țări sugerează că, în medie, doi din cinci profesioniști din domeniul sănătății din întreaga lume sunt complet imunizați”, a declarat directorul general. Al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, prezentând datele.

„Dar, desigur, această medie maschează diferențe uriașe între regiuni și grupuri economice. În Africa, mai puțin de unul din zece profesioniști din domeniul sănătății a fost complet imunizat. În același timp, în majoritatea țărilor cu venituri ridicate, peste 80% din angajații din sănătate sunt complet imunizați ”, a continuat el.

OMS solicită tuturor țărilor să se asigure că toți profesioniștii din domeniul sănătății sunt vaccinați împotriva Covid-19, alături de alte grupuri expuse riscului.

„La mai bine de 10 luni de la aprobarea primelor vaccinuri, faptul că milioane de profesioniști din domeniul sănătății încă nu au fost vaccinați este în sine o condamnare a țărilor și companiilor care controlează aprovizionarea cu vaccinuri la nivel mondial”, a declarat șeful OMS.

Tedros continuă să denunțe inechitatea accesului la vaccin și solicită fără încetare țărilor cu doze suficiente să le împartă, în timp ce mecanismul internațional Covax se confruntă cu o lipsă de vaccinuri.

„Țările G20 s-au angajat să doneze peste 1,2 miliarde de doze de vaccin către Covax. Până în prezent s-au livrat doar 150 de milioane. Pentru majoritatea donațiilor, nu avem nicio cronologie. Nu avem nicio cronologie. Nu știm câte doze va primi Covax sau când”, a spus el.

”Politici și profituri”

OMS dorește ca 40% din populația fiecărei țări să fie vaccinată până la sfârșitul anului, dar 82 de țări riscă să nu atingă acest obiectiv, în principal din cauza lipsei de vaccinuri, a spus șeful.

„Producția în sine nu este un obstacol. Obstacolele sunt politicile și profiturile”, a spus el.

Șeful organizației a explicat că până la summitul G20, programat pentru sfârșitul lunii la Roma, vor fi produse în jur de 500 de milioane de doze de vaccin: „Acesta este numărul de doze suplimentare de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivul de a vaccina 40% din populația fiecărei țări până la sfârșitul anului „.

După aproape doi ani de epidemie și cel puțin peste 4,9 milioane de decese, solicitările pentru o mai bună distribuție a vaccinurilor pentru a combate mai bine boala nu au avut ecoul așteptat de OMS, țările bogate monopolizând dozele disponibile.

De asemenea, sistemul Covax a suferit mult din cauza deciziei luate de India de a păstra pentru sine – din cauza deteriorării crizei de sănătate din țară – sutele de milioane de doze care urmau să constituie esențialul dozelor pentru Covax, forțând multe țări în curs de dezvoltare să apeleze direct la producătorii de vaccinuri.

În curând ar trebui să sufle un vânt de speranță, India anunțând joi că exporturile de vaccinuri, întrerupte la începutul anului, s-au reluat temporar.

La Geneva, un purtător de cuvânt al Alianței de vaccinare (Gavi), care coordonează Covax alături de OMS, a declarat pentru AFP că organizația „așteaptă totuși confirmarea datei de reluare a exporturilor și a numărului de doze”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro