Sari direct la conținut

O alta statistica a neregulilor pe fonduri SAPARD: Situatia cazurilor raportate de Romania la OLAF, in anul 2009. Nereguli constatate

HotNews.ro

O serie de proiecte SAPARD au fost raportate anul trecut de catre Romania, la Bruxelles. De aceasta data, este vorba despre sesizarile autoritatilor romane care au fost transmise Comisiei Europene. In „Raportul privind protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene si combaterea fraudelor”, publicat in data de 14 iulie 2010, se mentioneaza faptul ca Romania a raportat 109 proiecte SAPARD cu nereguli, in 2009, cu o valoare totala a neregulilor de 18.602.252 euro.

HotNews.ro a solicitat la finalul lunii septembrie lista proiectelor cu nereguli, cu mentionarea, la fiecare dintre acestea, a neregulilor constatate.

Ca raspuns, APDRP a transmis :

  • „in baza de date a Agentiei figureaza in acest moment 105 debite aferente anului 2009. Diferenta de 4 debite dintre raportul mentionat de dumneavoastra si situatia APDRP este explicata prin anularea unor sume datorate prin contestarea acestora de catre beneficiari.
  • Cat priveste lista cu beneficiarii care au constituite debite in cursul anului 2009, ne gasim in imposibilitatea de a va furniza numele acestora. Intre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit in calitate de Autoritate Contractanta si beneficiari au fost incheiate contracte de finantare prin care au fost acordate finantari nerambursabile in cadrul Programului SAPARD.
  • Articolul 5  „Confidentialitate”, din Anexa I „Prevederi generale ale contractului de finantare” prevede ca „Autoritatea Contractanta si Beneficiarul se angajeaza sa pastreze confidentialitatea rapoartelor si a oricarui document, informatie sau alt material de care se ia la cunostinta in prezentul contract. Informatiile pot fi furnizate doar autoritatilor competente.”
  • Avand in vedere cele mai sus mentionate, furnizarea informatiilor solicitate face parte din relatia contractuala si pot prejudicia interesele economice ale beneficiarilor, APDRP raspunzand direct in acest sens.
  • Pentru a va putea sprijini in demersul dvs jurnalistic va transmitem o situatie a numarului de debite aferent tipurilor de nereguli constatate.
  • In ceea ce priveste interviul cerut de dvs, domnul director general Mihai Gavril Vadan, isi exprima profundul regret de a nu putea da curs acestei solicitari din cauza agendei foarte incarcate din aceasta perioada. In speranta ca veti intelege situatia, va multumim pentru interes si va asiguram de intreaga noastra colaborare.”

Situatia debitelor, in functie de neregulile constatate:

Nr debite Neregularitate

1 Absenta documentelor/registrelor contabile

1 Documente lipsa sau incomplete

3 Documente incomplete, necertificate

4 Documente justificative lipsa sau incomplete

2 Documente justificative falsificate

2 Certificate false sau falsificate

1 Alte cazuri de documente in neregula

1 Valoare neconforma cu realitatea

1 Origine inexacta

1 Utilizare sau procesare fictive

1 Produs neeligibil pentru ajutor, finantare

3 Cheltuiala neeligibila

1 Identitate incorecta

1 Descriere eronata a unei exploatatii

1 Operatie nefinalizata

1 Alte nereguli ale operatorului

3 Nerespectarea termenelor de executie

4 Cheltuiala neeligibila in cadrul masurii

46 Nerespectarea reglementarilor/conditiilor din contract

1 Incalcari ale regulilor privind achizitiile publice

1 Cheltuiala nejustificata

2 Cheltuiala care nu se refera la perioada cand actiunea a fost finalizata

5 Alte nereguli (Ex. Conflictul de interese)

7 Overpayment

1 Reziliere contract

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro