O decizie care vizeaza circa 16 milioane de utilizatori de telefonie mobila: Licentele Orange si Vodafone sa fie prelungite pana in aprilie 2014
Licentele de telefonie castigate in anul 1996 de catre Orange si Vodafone, pentru care au platit fiecare cate 75 de milioane de dolari si in baza carora se ofera servicii de voce, date si, incepand de anul trecut si 3G, expira la sfarsitul acestui an. Neadoptarea unei decizii in aceasta privinta in acest an, pune sub semnul intrebarii continuarea furnizarii acestor servicii pentru circa 16 milioane de utilizatori, a anuntat miercuri autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), care a propus prelungirea acestor licente pana in aprilie 2014, cand expira si drepturile Cosmote, si scoaterea apoi la licitatie a tuturor acestor frecvente. Dupa ce se va adopta aceasta decizie, se va stabili prin lege si o taxa de prelungire a acestor licente.
Autoritatea de reglementare in comunicatii a anuntat miercuri ca intentioneaza sa organizeze pana la sfarsitul anului 2013 o licitatie pentru intreg spectrul de frecvente ce va deveni disponibil in benzile 900 MHz si 1800 MHz si sa extinda valabilitatea drepturilor de utilizare detinute de Orange si Vodafone in aceste benzi pana la acordarea noilor licente. Noile drepturi de utilizare urmeaza a fi exercitate incepand cu data de 6 aprilie 2014, cand expira si drepturile detinute de Cosmote in aceste benzi.
- Remediu pentru dezavantajul concurential al RCS&RDS: Orange si Vodafone trebuie sa elibereze o parte din benzi pana la 31 decembrie 2012
In acest sens, autoritatea a lansat in consultare publica un proiect de decizie care prevede si faptul ca, pana la 31 decembrie 2012, Orange si Vodafone vor avea obligatia de a elibera din banda de 900 MHz o subbanda cumulata cu largimea de 2×5 MHz, acest lucru neafectand continuitatea serviciilor pe care cei doi operatori le furnizeaza.
Spectrul astfel eliberat va fi alocat prin procedura de selectie in cursul anului 2012.
Conform autoritatii aceasta masura a fost identificata ca remediu in urma studiului privind impactul utilizarii benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii electronice de generatia a treia (3G) folosind sistemele UMTS asupra concurentei pe piata de comunicatii mobile, care a aratat ca RCS&RDS se afla in dezavantaj concurential fata de operatorii care detin spectru in banda de 900 MHz.
Mai exact, in anul 2010 in urma unei reglementari UE care permitea operatorilor sa ofere si servicii 3G in benzile GSM (900-1800 MHz), Orange, Vodafone si Cosmote au primit automat dreptul de a introduce astfel de servicii. RCS&RDS pentru ca nu avea licenta in frecventele 900-1800 de MHz a ramas pe dinafara, iar studiul demarat in piata a aratat ca acest operator este in dezavantaj competitiv semnificativ pe piata 3G.
Detalii precum cele privind procedura de alocare a benzilor de frecvente, conditiile de alocare si utilizare a spectrului, taxele privind prelungirea sau acordarea licentelor, urmeaza sa fie stabilite ulterior prin documente legislative specifice.
- „Dat fiind faptul ca noul pachet telecom nu a fost transpus in legislatia romaneasca pana in acest moment si ca neadoptarea acestei decizii in cursul acestui an pune sub semnul intrebarii continuarea furnizarii serviciilor de comunicatii mobile pentru aproximativ 16 milioane de utilizatori, ANCOM propune un termen de 10 zile pentru transmiterea de observatii si recomandari la acest proiect de decizie”, se arata in comunicatul autoritatii.
Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a acestei autoritati aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 9 decembrie 2011.
Context
Licentele de utilizare a frecventelor radio acordate pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile digitale de generatia a doua in benzile de frecvente radio 890-915 MHz/935-960 MHz au fost acordate la finalul anului 1996 companiilor care functioneaza in prezent sub denumirile Orange Romania si Vodafone Romania, cu o valabilitate de 15 ani, care expira la data de 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane dolari.
Drepturile de utilizare a frecventelor radio in banda de frecvente 1710-1785 MHz/1805-1880 MHz au fost acordate la sfarsitul anului 1998 companiei care functioneaza in prezent sub denumirea Cosmote, dreptul de utilizare fiind, de asemenea, de 15 ani, pana in data de 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat suma de 53 milioane dolari.
Prin intermediul acestor licente operatorii furnizeaza servicii de voce si date si, incepand cu anul 2010, pot furniza si servicii 3G.