O lege mai dura pentru securitatea Irakului
Premierul interimar, Iyad Alawi, a promulgat Legea Sigurantei Nationale, care acorda guvernului puterea de a impune restrictii de circulatie, puncte de control si de a retine persoanele suspecte.
Aceste masuri pot dura insa cel mult 60 de zile, si nu pot fi aplicate decat in parti ale tarii, nu la nivel national.
Noua lege a intrat in vigoare intr-o zi cand luptele de strada si atacurile cu mortiere au revenit in centrul Bagdadului.
Doua institute de cercetari din Statele Unite estimeaza ca pana la data de 16 iunie, peste 11 mii de civili irakieni au fost ucisi de fortele coalitiei sau de atacurile militantilor.
Protectie legala
Corespondentii relateaza ca trupele coordonate de americani aveau deja capacitatea de a impune masuri drastice de securitate, dar noile reglementari erau necesare pentru a oferi guvernului protectie legala in lupta cu insurgentii.
Un reprezentat al Ministerului de Interne de la Bagdad a declarat BBC ca la elaborarea legii s-au purtat discutii intense pentru a se evita „incalcarea nejustificata a drepturilor omului”.
Legea spune clar ca premierul Alawi nu se poate folosi de aceste puteri speciale pentru a amana alegerile, care ar trebui sa aiba loc pana in luna ianuarie 2005.
De asemenea, exista un paragraf special referitor la Kurdistan, unde legea martiala nu poate fi decretata fara consultarea liderilor locali.
Cu toate acestea, analistul BBC in problemele Orientului Mijlociu, Roger Hardy, spune ca nu incape nici un dubiu: premierul interimar Iyad Alawi si-a acordat puteri aproape nelimitate.
„O lege patriotica”
„Vietile irakienilor sunt puse in pericol de fortele raului, de bandele de insurgenti”, afirma ministrul pentru drepturile omului, Bakhtiyar Amin.
In opinia lui, legea sigurantei nationale este la fel de importanta ca si controversata lege americana impotriva terorismului.
Corespondentul BBC relateaza ca vor fi mari nemultumiri daca prin aplicarea acestei legi vor fi incalcate libertatile cetatenesti.
Deocamdata, insa, cei mai multi irakieni sunt gata sa ii acorde premierului o sansa.
Punctele cheie ale legii sunt:
Guvernul poate impune restrictii de circulatie in zonele afectate de violente, dar numai pe regiuni, si nu la nivel national.
Se pot organiza operatiuni de cautare si pot fi arestate persoanele care au arme asupra lor.
Sunt autorizate interceptarea convorbirilor telefonice si a mesajelor electronice.
Guvernul trebuie sa expuna clar motivele pentru care declara legea martiala, data la care intra in vigoare masurile special, precum si data la care ele vor fi ridicate.
Starea de urgenta nu poate depasi 60 de zile si inceteaza daca motivul pentru care a fost decretata nu mai sta in picioare.
Primul ministru are dreptul sa numeasca guvernatori si lideri militari, care sa administreze anumite regiuni.
Legea a fost semnata si de presedintele interimar, Seic Ghazi al-Yawar precum si de alti membri ai conducerii irakiene.
Ministrul justitiei, Malik Dohan al-Hassan, a declarat ca fortele americane ar putea ajuta la aplicarea noii legi, la cererea autoritatilor irakiene, dar a adaugat ca se va recurge la aceasta solutie doar in situatii exceptionale.
El a aratat jurnalistilor o lista de luptatori straini arestati pentru activitati extremiste.
„Din pacate, toti sunt arabi”, a mai spus ministrul al Hassan.