O noua lege a pietei de capital
Dupa nenumarate dezbateri aprinse, modificari si modificarea modificarilor, in sfarsit avem o noua lege a pietei de capital, care va intra in vigoare luna viitoare. Chiar daca legiuitorii nu au putut impaca pe toata lumea, opinia generala a pietei este ca avem o lege mai buna si mai permisiva.
Cu toate acestea, bucuria nu poate fi mare pentru ca acest act normativ cuprinde numai principiile generale, urmand ca CNVM sa emita legislatia secundara (regulamente, instructiuni etc.). Paul Miclaus, comisar CNVM, ne-a declarat ca reglementarile secundare ale legii pietei de capital vor fi grupate pe domenii, cum ar fi: emitenti, piete reglementate si sisteme alternative de tranzactionare etc.
Termenul dat de parlamentarii Comisiei este de cel mult 12 luni, astfel ca pentru Comisie greul de abia acum incepe, pentru ca in functie de rapiditatea cu care va emite regulamentele se va consolida si piata de capital.
Comisarul CNVM a mai precizat ca regulamentele vor fi emise in functie de prioritati si se va face tot posibilul ca acestea sa fie emise intr-un timp mai scurt decat cel prevazut in lege.
La capitolul emitenti legea a venit cu foarte multe noutati: in primul rand sunt acceptate, din nou, majorarile de capital social prin aport in natura, iar in cadrul majorarilor prin numerar poate fi ridicat dreptul de preferinta al actionarilor de a subscrie noile actiuni.
Aceste decizii pot fi luate numai in adunarea generala extraordinara a actionarilor, la care participa cel putin 3/4 din numarul titularilor capitalului social, si cu votul unui numar de actionari care sa reprezinte cel putin 75% din drepturile de vot.
Desi s-a eliminat termenul de data de inregistrare, identificarea actionarilor care urmeaza sa beneficieze de dividende sau de alte drepturi si asupra carora se rasfrang efectele hotararilor adunarii generale a actionarilor va fi stabilita de aceasta si va fi ulterioara cu cel putin zece zile lucratoare datei AGA.
A mai fost modificat si numarul minim al membrilor consiliului de administratie al societatilor care sunt administrate de un consiliu ales prin metoda votului cumulativ, de la trei la cinci.
O alta prevedere importanta se refera la majorarea capitalului social: orice majorare a capitalului social trebuie sa fie hotarata de adunarea generala extraordinara a actionarilor, iar actul constitutiv al societatii sau adunarea generala extraordinara poate autoriza majorarea capitalului social pana la un nivel maxim.
Astfel se va reduce timpul in care se poate finanta un emitent prin majorarea capitalului social deoarece, in limitele nivelului fixat, administratorii pot decide, in urma delegarii de atributii, majorarea capitalului social.
La capitolul raportari, emitentii vor avea la dispozitie 48 de ore (fata de 24 de ore in vechea lege) ca sa informeze publicul cu privire la orice noi evenimente care pot conduce la modificari ale pretului actiunilor. si termenul de publicare a raportului semestrial a fost marit de la cel mult 45 de zile de la incheierea perioadei de raportare, la cel mult doua luni.
A fost insa micsorata perioada in care un actionar trebuie sa informeze piata ca a atins pragurile de 5%, 10%, 20%, 33%, 50%, 75% sau 90% din totalul drepturilor de vot, care va fi numai de trei zile. O alta modificare a vechii legislatii este si cea referitoare la publicarea prospectului de oferta publica.
Initiatorul nu mai este obligat sa publice timp de trei zile consecutive anuntul de oferta publica, in lege ramanand numai obligativitatea ca acesta sa fie publicat in doua cotidiene de difuzare nationala.
Poate cea mai importanta prevedere a legii se refera la posibilitatea ca, dupa incheierea unei oferte publice de cumparare adresata tuturor actionarilor, ofertantul sa solicite actionarilor care nu au subscris sa-i vanda respectivele actiuni.
Ofertantul beneficiaza de acest drept doar in cazul in care detine actiuni reprezentand mai mult de 95% din capitalul social sau a achizitionat, in cadrul ofertei publice de cumparare mai mult de 90% din cele vizate in cadrul ofertei. si un actionar minoritar are dreptul sa solicite ofertantului care detine mai mult de 95% din capitalul social sa-i cumpere actiunile.
Ce aduce nou legea
• sunt acceptate, din nou, majorarile de capital social prin aport in natura;
• in cadrul majorarilor prin numerar poate fi ridicat dreptul de preferinta al actionarilor de a subscrie noile actiuni;
• data care permite identificarea actionarilor care urmeaza sa beneficieze de dividende sau de alte drepturi si asupra carora se rasfrang efectele hotararilor adunarii generale a actionarilor se va stabili in cadrul AGA si va fi ulterioara cu cel putin zece zile lucratoare;
• numarul minim al membrilor din consiliile de administratie alese prin metoda votului cumulativ a crescut de la trei la cinci;
• emitentii vor avea la dispozitie 48 de ore (fata de 24 de ore in vechea lege) ca sa informeze publicul cu privire la orice noi evenimente aparute in activitatea acestora;
• termenul de publicare a raportului semestrial a fost marit de la cel mult 45 de zile de la incheierea perioadei de raportare la cel mult doua luni.