Sari direct la conținut

O noua procedura de infringement pe piata telecom? Comisia Europeana nu a primit inca o explicatie privind includerea ANCOM in legea salarizarii unitare

HotNews.ro

Comisia Europeana (CE) a transmis in luna noiembrie 2010 o scrisoare autoritatilor romane in care solicita explicatii privind aplicarea legii salarizarii unitare angajatilor autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), institutie care se autofinanteaza. Oficialii europeni atentionau ca legea ar putea afecta autonomia financiara si independenta autoritatii si cereau niste explicatii in termen de 10 saptamani. O astfel de scrisoare este un pas premergator dar nu obligatoriu in deschiderea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei, recunoaste Ministerul Comunicatiilor. Linda Cain, ofiter de presa al comisarului european pentru Agenda Digitala, a precizat pentru HotNews.ro ca serviciile CE urmaresc acest caz si ca o decizie va fi luata dupa ce va fi primit si analizat raspunsul autoritatilor romane.

Informatia pe scurt:

  • In luna noiembrie 2010, Comisia Europeana a transmis o scrisoare autoritatilor romane in care atentioneaza ca includerea ANCOM, o institutie care se autofinanteaza, in legea salarizarii unitare i-ar putea afecta autonomia financiara si independenta.
  • Autoritatile romane aveau termen limita pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011, sa ofere niste explicatii. O astfel de scrisoare este un pas premergator deschiderii unei proceduri de infringement.
  • Ionut Negrescu, secretar general adjunct in MCSI, sustine ca raspunsul catre CE va fi transmis pana la sfarsitul acestei saptamani.
  • Autoritatile romane au raspuns oficialilor europeni si in legatura cu o alta problema in piata telecom in care Romania este aproape de a ajunge in fata Curtii Europene de Justitie.

Intr-o scrisoare transmisa autoritatilor romane in luna noiembrie a anului trecut, Robert Madelin, director general in cadrul directiei pentru societatea informationala si media din Comisia Europeana, deschidea problema reducerilor salariale in cadrul ANCOM, institutie ce se autofinanteaza din taxele percepute operatorilor telecom pentru utilizarea spectrului radio.

Scrisoare Comisia Europeana

Au trecut cele 10 saptamani, in care autoritatile erau asteptate sa explice de ce in cazul CSA sau CNVM nu se aplica salarizarea unitara

Pe langa reducerea cu 25% a salariilor bugetare (prin Legea 118/2010), care s-a aplicat si la ANCOM, oficalul european avertiza asupra posibilului impact negativ pe care l-ar avea aplicarea legii salarizarii unitare (Legea 330/2009) asupra angajatilor acestei autoritati. Temerea era legata de faptul ca autonomia financiara a institutiei ar putea afectata si astfel si independenta autoritatii de reglementare.

In acelasi timp, oficialul european intreba de ce alte autoritati publice de reglementare similare care se auto-finanteaza, precum Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sau Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), au fost exceptate de la prevederile acestei legi.

Autoritatile romane erau asteptate sa ofere niste explicatii la aceste intrebari in termen de 10 saptamani, interval de timp care a fost depasit.

Dispozitiile Legii privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nu se aplica Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Dan Georgescu, fost presedinte al autoritatii de reglementare in Comunicatii: Se va deschide o noua procedura de infringement impotriva Romaniei

Dan Georgescu, fost presedinte al autoritatii de reglementare in comunicatii, a participat la discutiile de anul trecut cu delegatia Comisiei Europene si explica ce s-a dezbatut.

  • „In discutiile pe care le-am avut cu delegatia Comisiei Europene formata din domnii Vesa Terava si Ion Codescu, la Bucuresti, anul trecut, unul din subiecte a fost influenta negativa a reducerii salariilor asupra independentei si capacitatii administrative a ANCOM-ului precum si pericolul introducerii institutiei in legea de salarizare unica a bugetarilor. Una din intrebari a fost ca si cea din scrisoare, de ce unele institutii au fost exceptate si altele nu? Raspunsul meu a fost ca datorita presiunilor facute in timp util de catre Comisia Europeana, Banca Mondiala, Banca Centrala Europeana si chiar FMI, Banca Nationala si alte trei autoritati de supraveghere au scapat de legea unica”, sustine Dan Georgescu.

Acesta este de parare ca in acest caz se va ajunge la o noua procedura de infringement (procedura de incalcare a dreptului comunitar).

  • „Scrisorile comisiei privind ANRE si ANCOM au fost trimise relativ tarziu iar guvernul pana acum nu le-a luat in seama. Avand in vedere pasii parcursi deja de comisie in cazul ANRE, este evident ca cererea de informatii in termen de 10 saptamani precum si faptul ca deja legea salarizarii unice a fost promulgata vor duce la deschiderea unei noi proceduri de infrigement pe langa cea, neinchisa inca, privind MCSI”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Georgescu.

Ionut Negrescu, secretar general adjunct in MCSI: Independenta ANCOM nu este afectata. Raspunsul va fi transmis pana la sfarsitul acestei saptamani

Oficialii Ministerului Comunicatiilor (MCSI) au precizat inca de luna trecuta pentru HotNews.ro ca „o scrisoare a Comisiei Europene care priveste modul de aplicare a unei Directive se poate constitui intr-un pas premergator procedurii de infringement, dar acest lucru nu este obligatoriu”.

Luni, Ionut Negrescu, secretar general adjunct si responsabil cu afaceri europene in MCSI, a mentionat pentru HotNews.ro ce raspuns va fi transmis catre Comisia Europeana, cel mai probabil in aceasta saptamana.

  • „In acest moment am primit raspunsuri de la toate institutiile consultate de noi, respectiv Secretariatul general al Guvernului (SGG), Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor si pe baza acestora vom formula un raspuns catre CE. Raspunsul va fi ca Guvernul Romaniei considera ca nu este afectata activitatea si independenta ANCOM prin includerea acesteia in legea salarizarii unice. Cele doua ministere au evitat sa dea un raspuns legat de subiectul CSA si CNVM. Cred ca acest raspuns final va fi transmis pana la sfarsitul acestei saptamani”, a declarat Ionut Negrescu.

Comisia Europeana urmareste acest caz si se va exprima dupa ce va primi explicatiile autoritatilor romane

Contactata de HotNews.ro, Linda Cain, ofiter de presa al comisarului european pentru Agenda Digitala, Neelie Kroes, a precizat ca o decizie va fi luata dupa ce va fi primit si analizat raspunsul autoritatilor de la Bucuresti.

  • „Un raspuns (n.a. pe aceasta tema) ar fi trebuit dat pana la sfarsitul lunii ianuarie. Serviciile Comisiei Europene urmaresc acest caz si mentin contactul cu autoritatile romane. O decizie privind urmatorii pasi va fi luata dupa ce acest raspuns va fi primit si analizat”, a precizat Linda Cain.

Va ajunge statul roman in fata Curtii Europene de Justitie pentru ca nu a legiferat inca separarea activitatii de reglementare de cea de actionariat in MCSI?

Separat de aceasta problema, pe piata de telecomunicatii, Comisia Europeana a mai deschis o procedura de infringement impotriva Romaniei. Motivul este faptul ca Ministerul Comunicatiilor este atat actionar la anumite companii din piata (Romtelecom si SNR) cat si institutie cu atributii de reglementare.

Pentru a fi in acord cu legislatia europeana, autoritatile romane ar trebui sa adopte o serie de acte normative care sa modifice actuala legislatie. In acest caz, procedura de infringement este deja intr-o etapa avansata.

Mai exact, in luna noiembrie a anului trecut, Comisia Europeana a acordat Romaniei un termen de doua luni pentru a-si modifica legislatia, in caz contrar riscand sa fie adusa in fata Curtii Europene de Justitie (CEJ).

Ce pasi s-au facut la Bucuresti? Ionut Negrescu sustine ca Ministerul Comunicatiilor trebuia sa promoveze doua acte normative. In primul rand – o ordonanta de urgenta (OUG) care modifica OUG 79/2002 privind cadrul de reglementare in comunicatii, OUG nr. 22/2009 privind infiintarea ANCOM si Legea audiovizualului (Legea 504/2002). In al doilea rand, trebuia promovata o Hotarare de Guvern (HG) privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei interdepartamentale de radiocomunicatii.

Intr-un raspuns transmis Comisiei Europene pe 25 ianuarie, autoritatile romane au prezentat stadiul in care se afla aceste proiecte legislative. Comisia Europeana va decide acum in circa doua luni daca acest caz va fi trimis sau nu catre CEJ.

„Noi speram ca saptamana viitoare sa se aprobe Ordonanta de Urgenta si dupa aceea probabil in maxim 2 saptamani sa se aprobe si Hotararea de Guvern de infiintare a Comisiei interdepartamentale. Am transmis un raspuns pe 25 ianuarie. Important este sa se vada un progres. In doua luni ne vor da un raspuns si cred ca pana atunci vor vedea ca am indeplinit niste sarcini”, a mai precizat Ionut Negrescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro