O noua sentinta in cazul Cathedral Plaza. Dezvoltatorul cladirii sustine ca Judecatoria sector 1 a respins demolarea turnului. Arhiepiscopia neaga informatia
Dupa ce duminica trecuta, Arhiepiscopia Romano Catolica a anuntat ca Tribunalul Dmabovita a decis demolarea turnului de langa biserica Sf. Iosif, vineri, Millennium Building Development, dezvoltatorul cladirii, a dat publicitatii un comunicat de presa in care sustine ca Judecatoria sector 1 a respins cerea Bisericii de demolare a imobilului. Astfel, cel putin in acest moment, ar exista doua sentinte, una pentru demolare si una impotriva demolarii. Parintele Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, sustine insa ca procesul castigat de MBD se refera la suportarea costurilor de catre investitor, nu la demolarea cladirii.
UPDATE: Millennium Building Development a trimis catre HotNews.ro un document (o intampinare) din care reiese ca procesul pierdut de Arhiepiscopie la Judecatoria sector 1 se refera la demolarea cladirii. Decizia poate fi atacata cu recurs.
Potrivit unui comunicat de presa, MBD, dezvoltatorul Cathedral Plaza, „saluta decizia magistratilor Judecatoriei Sectorului 1 care au respins vineri, ca neintemeiata, cererea reprezentantilor catedralei “Sf. Iosif” de demolare a Cathedral Plaza”.
„Judecatoria Sectorului 1 s-a pronuntat vineri in dosarul nr. 42201- 299- 2010, respingand “ca neintemeiata” actiunea formulata de reprezentantii lacasului de cult din vecinatatea Cathedral Plaza impotriva Millennium Building Development. In plus, instanta a obligat reclamanta sa plateasca paratei suma de 10.000 de lei reprezentand cheltuieli de judecata”, se arata in comunicatul de presa.
“Sentinta Judecatoriei Sectorului 1 este o dovada de normalitate, care subliniaza lipsa de temei legal a unei actiuni precum demolarea Cathedral Plaza. Demersurile pentru salvgardarea acestei investitii majore, intreprinse de Millennium Building Development in conditii de deplina legalitate si transparenta, continua, fie ca ele se refera la respingerea in instanta a cererilor reprezentantilor lacasului de cult din vecinatate, fie la desfasurarea si finalizarea procedurilor de regularizare a cladirii din punct de vedere urbanistic”, sustine Robert Rosu, avocat asociat la Tuca Zbarcea & Asociatii, firma care reprezinta in instanta compania Millennium Building Development.
Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al arhiepiscopiei, parintele Francisc Dobos a declarat ca decizia Judecatoriei sectorului 1nu se refera la demolarea cladirii ci la suportarea costurilor demolarii de catre investitor. „Din ce stiu eu, obisctul procesului de pe rolul Judecatoriei sector 1 nu se referea la demolarea cladirii ci la suportarea costurilor desfiintarii de catre dezvoltator. Dorim sa fie foarte clar ca demolarea acestui imobil nu se va face din bani publici”, a declarat acesta.
Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie 2006. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor intre Arhiepiscopie si dezvoltatori. Imobilul a fost terminat in mod oficial in vara anului trecut. La cateva zile dupa, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD „stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza”. In mai 2012 CEDO a respins plangerea formulata de Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul turnului de langa biserica Sfantul Iosif, impotriva Satului Roman.
In plangerea formulata in ianuarie 2012, MBD reclama faptul ca deciziile Curtii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizatiei de constructie a Cathedral Plaza, violeaza Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care protejeaza proprietatea privata si consfinteste dreptul la un proces echitabil.