Oamenii de afaceri stau cu ochii pe credite, pe salarii si pe numarul angajatilor: Daca dobanzile s-au dublat si forta de munca ar trebui sa se injumatateasca
Directorii de companii sustin ca simt deja efectele crizei in ce priveste cresterea dobanzilor la credite si aproape toti se gandesc la concedieri. Cei mai multi se plang ca resimt deja efectele crizei mai si prevad ca efectele crizei financiare se vor propaga si in mediul de afaceri romanesc. Unii declara chiar ca mediul de afaceri „se va prabusi” in anul 2009. Sunt putini cei care isi vad viitorul cu optimism si care cred ca va fi un moment prielnic pentru angajari pentru ca forta de munca se va ieftini.
Dan Mutu este proprietarul companiei Anabella care in luna august a achizitionat Fabrica de Conserve Raureni. „Sunt foarte pesimist! 2009 va fi un an foarte greu. La contextul actual se adauga cliamatul politic, ratingul de tara inrautatit, cursul valutar care a luat-o razna. Salariile vor creste, totul se va prabusi”, declara Mutu pentru HotNews.ro.
Directorul Anabella explica faptul ca la fabrica din Raureni personalul este numeros si ca a demarat deja procesul de modernizare a halelor, prin dotarea cu utilaje noi. „Asta, daca mai gasim surse de finantare!”, spune el. Un fapt inedit cu care s-a confruntat: „Am dorit sa cumparam doua copiatoare iar furnizorul, Minolta, ne-a transmis ca pana nu se stabilizeaza cursul de schimb nu trimite nicio oferta”, povesteste omul de afaceri.
Investiile stau pe loc
Opinia acestuia este impartasita si de Octavian Baltoi, om de afaceri in Olt, care a mentionat ca probleme grave cu care se confrunta dublarea dobanzilor la credite si a ratelor la leasinguri. „Prima masura pe care o vom adopta este reducerea fortei de munca. Daca dobanzile s-au dublat, si forta de munca ar trebui sa se injumatateasca, nu?” spune Baltoi.
Acesta explica faptul ca lucreaza cu BRD si ca relatia este foarte buna, insa cresterea dobanzilor a fost cauzata de indicatorul ROBOR. „Poate ne ajuta BNR”, adauga omul de afaceri. El mai mentioneaza si faptul ca, in acest moment, investitiile proprii stagneaza. Potrivit „Top 500 Miliardari” – Adevarul, Octavian Baltoi conduce patru companii. Cea mai mare dintre acestea, Grup Primacons, a avut o cifra de afaceri de 8,4 milioane euro in 2007 si activeaza in domeniul constructiilor civile si industriale. El mai este actionar la 2 companii de constructii si una de comert.
Prinsi in cleste
Florin Pogonaru, in calitate de administrator al companiei ProdPlast si de presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri spune ca patronii sunt „prinsi intr-un cleste” si situatia este dificila: „Pe de o parte, este presiunea cresterilor salariale si, pe de alta parte, este problema vanzarilor careia trebuie sa-i faca fata”, explica Pogonaru.
Acesta intrevede ca o solutie implicarea companiilor in domenii care sunt finantate puternic prin fonduri europene, precum infrastructura. ProdPlast are ca obiect principal de a activitate „fabricarea altor produse din material plastic”, a realizat o cifra de afaceri de peste 64 milioane de lei in 2007 si are 324 de angajati.
Industria auto, lovita in plin
Cezar Coraci, presedintele patronatului UGIR 1903, a spus ca este afectat direct, ca intreprinzator, fiind implicat in activitatea unei companii de productie a subansamblelor auto. „Aceasta industrie a fost considerata ca emergenta in Romania si a fost pe locul 1, la cifra de afaceri, anul trecut. Acum, se restrange dramatic”, spune Coraci.
El explica faptul ca este o chestiune de zile sau, maximum, saptamani, pana cand efectele crizei se vor propaga in toate sectoarele economice. „Daca se restrange activitatea mea, din cauza marilor companii auto din Europa, nici eu nu mai pot cumpara materii prime, si asa mai departe”, arata acesta cum apar efectele in lant.
Mai departe, Coraci explica faptul ca reducerea productiei si, implicit, a concedierilor, va insemna o reducere sensibila a consumului. De asemenea, va insemna mai putine taxe la bugetul de stat. Astfel, zona bancara va fi si ea afectata pentru ca va creste numarul de credite neperformante. „Iar atunci cand bancile vor dori sa execute garantiile ipotecare, vor constata ca valoarea lor a scazut chiar pana la 60%”, spune omul de afaceri.
Forta de munca mai ieftina?
Vasile Serdin, director economic la firma de constructii Concas, din Buzau, a spus ca deocamdata compania detine lichiditati si nu se simte afectata de criza financiara.
„Dimpotriva, consideram ca este un moment propice sa angajam. Forta de munca este mai ieftina. Poate o sa angajam chiar persoane concediate de prin banci”, declara Serdin.
El mentioneaza faptul ca a resimtit reactia bancilor in sensul incercarii acestora de a atrage lichiditati de la companie. Conform „Top 500 Miliardari” – Adevarul, firma a avut o cifra de afaceri de 22 milioane de euro in 2007 iar patronul companiei este Ionel Gagu, cunoscut om de afaceri din judet.
Creditele vin mai greu
Cristina Iorga, director comercial la Tehnoprod, a declarat ca principalele efecte resimtite tin de situatia financiara a clientilor companiei. „Dureaza mai mult aprobarea creditelor bancare ale acestora si automat resimtim si noi”, a explicat aceasta.
Au scazut si vanzarile, a adaugat Iorga. Tehnoprod activeaza in judetul Iasi si se ocupa cu fabricarea mobilei. Potrivit „Top 500 Miliardari” – Adevarul, firma este detinuta de Mihai Apopii, om de afaceri cu o avere de 5 milioane de euro.