Oficial in domeniul achizitiilor publice: "Ar trebui ca numai contractele de lucrari de peste 5 milioane de euro sa intre in licitatie publica"
Mihai Prisacariu, presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), a declarat miercuri, 21 octombrie, ca Romania a facut exces de zel in ce priveste regulile achizitiilor publice. Astfel, directiva europeana in domeniu prevede ca praguri valorice sub care se poate face achizitie directa 130.000 euro, la bunuri si servicii si 5.125.000 euro la lucrari. In Romania, aceste praguri sunt de 15.000 si respectiv 125.000 euro si ar trebui sa creasca, in opinia oficialului citat.
In Romania, institutiile si companiile care intra sub incidenta legii achizitiilor publice pot cumpara direct bunuri si serviciile pana la 15.000 de euro, prin cerere de oferta intre 15.000 si 75.000 euro, la o valoare de peste 75.000 de euro fiind nevoie de achizitie publica. Mihai Prisacariu, presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, spune ca ar trebui respectata directiva europeana care permite achizitii directe pana la o valoare de 130.000 de euro.
In mod similar, in cazul contractelor de lucrari, pragul pana la care se poate face achizitie directa este 125.000 de euro in Romania, pe cand directiva europeana impune 5.125.000 euro. Mihai Prisacariu considera ca pragul pentru achizitie directa ar trebui ridicat la 750.000 de euro si intre aceasta valoare si 5.125.000 euro sa se aplice cererea de oferte.
Astfel, considera oficialul citat, mai multe contracte ar putea fi atribuite mai rapid (10 zile, in cazul celor de achizitii directe) si fondurile ar putea fi cheltuite mai eficient.
„Este adevarat, daca nu am mecanismul de control in spate, Curtea de conturi si altele, se vor face achizitii multe si proaste; dar pe de alta parte contractele se vor incheia mai rapid. De undeva trebuie inceput”, a spus Prisacariu.
Din pacate, a mai explicat acesta, CNSC nu poate formula propuneri legislative, ci numai Autoritatea de Reglementare in domeniu (ANRMAP).
Prisacariu a mai subliniat faptul ca noua legislatie a achizitiilor publice mai mult incurca decat descurca mecanismul, din punct de vedere al solutionarii contestatiilor. „Pana acum, legislatia permitea incheierea contractului dupa decizia CNSC sau a primei instante asupra unei contestatii. Acum, se spune ca acel contract nu poate fi incheiat decat dupa verdictul Curtii de Apel”. Aceasta etapa, in opinia lui Prisacariu, poate dura chiar 6 luni si ca, la nivelul Uniunii Europene, se considera suficienta prima instanta.
Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei „Integritatea in cheltuirea banilor publici” organizata de Transparency International Romania.
Oamenii de afaceri si expertii juridici prezenti la dezbatere nu au fost de acord cu opinia presedintelui CNSC. „Daca oamenii au dreptul sa mearga in justitie, de ce sa le luam acest drept?” a spus Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara.
Pe de o parte, e adevarat, trebuie sa avem acces la justitie. Pe de alta parte, este necesara accelerarea mecanismului pentru cheltuirea mai rapida a fondurilor. Din pacate, sunt in conflict doua lucruri bune”, a comentat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro Radu Nicolae, director de program la Centrul de Resurse Juridice.
Activitatea CNSC
Pana la 30 septembrie 2009 la CNSC au fost inregistrate 18.675 dosare si institutia a emis 15.635 decizii definitive si irevocabile (vezi raportul CNSC – in documentul atasat).
Mihai Prisacariu s-a plans de numarul mic de angaajati, 88, lucru care nu permite, in opinia sa, elaborarea unor statistici de continut privind contestatiile prelucrate. Acesta a explicat totusi, pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca documentatia de atribuire, mai exact criteriile anuntate, precum si rezultatele procedurilor sunt cel mai des contestate aspecte.