Sari direct la conținut

OMV considera ca introducerea taxei de 1,5% pe constructii speciale este "un semnal prost pentru investiţii". Vezi cum comenteaza Victor Ponta aceasta declaratie

HotNews.ro

​Introducerea taxei de 1,5% pe construcţii speciale reprezintă „un semnal prost pentru investiţii” şi va reduce profitabilitatea OMV Petrom, a declarat vineri directorul financiar al grupului austriac de petrol şi gaze OMV, David Davies, potrivit Mediafax. Intrebat cum comenteaza aceasta declaratie, premierul Victor Ponta a spus ca nu exista un semnal mai prost pentru investitii decat faptul ca a Curtea Constitionala s-a decis ca este neconstitutionala Legea privind aprobarea Memorandumului cu Rompetrol.

Afirmatia reprezentantilor OMV este una dintre cele mai dure declaratii ale companiei austriece la adresa politicilor Guvernului.

„Este un semnal prost pentru investiţii. Practic te determină să nu mai investeşti. Va avea un impact negativ asupra profitabilităţii Petrom şi a capacităţii de a investi. Unele proiecte de investiţii vor pica sub pragul de rentabilitate pentru că ţi se reduce randamentul cu 1,5%. Suntem în curs de evaluare a impactului financiar al acestei taxe. Suntem foarte îngrijoraţi. Ne va afecta abilitatea de a investi”, a spus Davies într-o conferinţă susţinută la Viena, relateaza Mediafax.

„Ce semnal mai prost pentru investițiile din România, decât faptul că o companie mare se înțelege cu Guvernul, că după aceea Parlamentul votează legea, că la Curtea Constituţională se spune că-i constituţional, după care, după şase luni, la cererea preşedintelui, Curtea Constituţională îşi schimbă propria decizie. Mai rău decât atât, iertaţi-mă, mi-e greu să-mi imaginez ceva.(…)”, a raspuns Ponta comentand declaratia reprezentantilor OMV.

La insistentele jurnalistilor sa comenteze strict declaratia reprezentantilor OMV, Ponta a raspuns in felul urmator: „Astea vă spun. Astea sunt semnalele pe care putem să le dăm, că, totuşi, când vrei să faci proiecte importante, la un moment dat cineva te opreşte”.

Impozitul pe constructii speciale de 1,5% care va fi introdus din ianuarie 2014 va fi aplicat asupra valorii contabile brute, nu nete. „Valoarea de inventar brută, în evidenţa contabilă a fiecărui operator economic”, a spus Chitoiu. Impozitul pe constructii se calculeza prin aplicarea unei cote asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior.

Impozitul va fi aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare – descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii.

Impozitul asupra valorii constructiilor se datoreaza incepand cu 1 ianuarie 2014 iar calculul si declararea acestuia se efectueaza de catre contribuabili anual, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza impozitul. Plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 mai si 25 septembrie, inclusiv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro