Sari direct la conținut

OPCOM: A fost anulata licitatia prin care ArcelorMittal ar fi urmat sa cumpere o cantitate uriasa de energie de la Nuclearelectrica

HotNews.ro

Oferta facuta recent de ArcelorMittal pe bursa energiei pentru cumpararea a 3,15 TWh pe o perioada de doi ani de la Nuclearelectrica a fost anulata, anunta operatorul pietei de energie electrica OPCOM. Motivul este ca nimeni nu a depus pana la data limita (n.red. 20 martie, ora 16.30) garantii in vederea inscrierii la licitatie. HotNews.ro a aratat ca prin aceasta tranzactie urma sa fie utilizata o formula de pret care avantaja foarte mult ArcelorMittal in detrimentul Nuclearelectrica. HotNews a publicat si o scrisoaredeschisa catre premierul Mihai Razvan Ungureanu si ministrul economiei, Lucian Bode, prin care reprezentantii societatii civile cereau oprirea acestui contract.

Contractul urma sa fie incheiat pe OPCOM, in acest sens fiind depusa din partea ArcelorMittal o cerere de oferta pentru cumpararea a 3.149.460 MWh (3,15 TWh). Conform solicitarii, ofertele de vanzare puteau fi transmise la Operatorul Pietei de Energie Electrica „OPCOM” pana miercuri, 21 martie 2012, ora 15:30. Insa, partea controversata o reprezenta pretul. Acesta nu era fix. Pentru prima luna de livrare pretul urma sa fie de 200 lei/Mwh, dupa care urma sa fie utilizata o formula de calcul care sa-l scada si la 170 lei/MWh. Initial, Nuclearelectrica si ArcelorMittal au discutat posibilitatea incheierii unui contract bilateral direct, insa acest lucru a starnit o reactie negativa din partea organismelor internationale (FMI, BM), potrivit surselor HotNews.ro.

Pe piata centralizata a contractelor bilaterale, pretul mediu este 225 lei pe MWh.

  • Reprezentantii acestor institutii au amintit autoritatilor romane ca un contract direct intre Nuclearelectrica si ArcelorMittal ar incalca acordul cu FMI potrivit caruia, toate contractele noi se incheie exclusiv pe OPCOM. In plus, un contract incheiat in afara pietelor de pe OPCOM ar putea duce la anularea unui proiect de 1 miliard de euro care se afla in pregatire cu Banca Mondiala. In prezent, Banca Mondiala lucreaza cu autoritatile la un aranjament Deferred Draw Down Option (DPL-DDO) de 1 miliard de euro ce va fi aprobat in luna iunie 2012, avand ca scop sustinerea rezervelor financiare.

HotNews.ro a aratat ca pe 9 martie, trebuia sa aiba loco sedinta a Consiliului de Administratie Nuclearelectrica in care sa aprobe tranzactia. In urma interventiei FMI si BM, sedinta nu a mai avut loc, ulterior fiind luata decizia tranzactionarii pe bursa.

De asemenea, scrisoarea deschisa catre premier si ministrul economiei demonstra ca este un contract dezavantajos. „Ne surprinde sa aflam acum ca, in ciuda angajamentelor de fatada, in realitate Ministerul Economiei acceptă ca un mare consumator de energie electrica, Arcelor Mittal, sa obtina energie la un pret cu mult sub nivelul de piata (cca. 170 RON/MWh fata de preturile din piata azi, 210-225 RON/MWh), timp de 2 ani. Care este logica declaraţiilor că ne străduim să găsim căi legale pentru rezilierea contractelor dezavantajoase vechi, dacă în acelaşi timp semnăm altele noi? Şi pe cine păcăleşte mutarea unor băieţi deştepţi de la sursa Hidroelectrica către sursa Nuclearelectrica?”, se preciza in scrisoare semnata de mai multi reprezentanti ai societatii civile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro