Sari direct la conținut

OPINIE Incotro se indreapta Apple dupa demisia lui Steve Jobs sau de ce NU trebuie sa cantam prohodul companiei din Cupertino

HotNews.ro
Apple are toate sansele sa prospere si in era "post-Jobs", Foto: Reuters
Apple are toate sansele sa prospere si in era "post-Jobs", Foto: Reuters

Demisia lui Steve Jobs din functia de CEO al Apple a surprins pe toata lumea si a dat nastere unui torent de articole stil necrolog care deplang viitorul Apple in era “post-Jobs”. E adevarat ca Jobs este sinonim cu Apple, insa multi atrag atentia asupra a doua lucruri: Jobs va ramane extrem de influent in luarea deciziilor cheie, iar Tim Cook, cel care il inlocuieste, desi nu e la fel de carismatic in fata camerelor de filmat, a gestionat extrem de bine aspecte cheie ale functionarii Apple.

Steve Jobs era in concediu medical din ianuarie, iar anuntul retragerii sale este o surpriza mai ales din punct de vedere al momentului ales. Multi banuiau ca starea sanatatii sale este precara, insa era de asteptat sa mai stea cativa ani ca CEO, nu sa se retraga acum.

Ce a facut la Apple in ultimele trei decenii este fantastic, iar iPod, iPhone si iPad (printre altele) au devenit produse cu o imagine extraordinara si datorita marketing-ului desavarsit. Insa anuntul de azi nu trebuie considerat un sfarsit pentru Jobs sau pentru Apple. Compania a luat-o pe un traseu clar, anul acesta a raportat rezultate record si este foarte posibil ca un numar mic de persoane la varf sa aiba planul de lansari de produse pentru urmatorii patru – cinci ani.

Asta inseamna ca viitorul Apple este “desenat” tot de ideile lui Jobs, iar prezenta lui se va face simtita chiar daca nu va mai veni zi de zi la serviciu. Va ocupa functia de presedinte si mai mult ca sigur ca deciziile sale vor conta enorm in continuare. E clar ca nu se va implica in lucrurile nesemnificative, insa in cele de strategie, influenta sa va persista.

Cel care ii ia locul, Tim Cook, este considerat de multi ca fiind o persoana mai fada, mai fara personalitate, insa e o opinie gresita. Cook a fost omul care a manageriat, fara a iesi in lumina reflectoarelor, activitati cheie cum ar fi gestionarea lantului de furnizori si activitatea de distributie. Este adevarat ca multora le va lipsi prezenta lui Jobs cand sunt dezvaluite produse noi, glumele sale si suspansul creat in sala, insa Jobs nu si-ar fi ales un succesor care sa nu faca fata functiei, astfel ca cei ingrijorati pot fi linistiti. In plus, in cele sapte luni de cand Jobs a intrat in concediu, rezultatele financiare au stabilit record dupa record, semn ca managementul lui Cook a fost de bun augur.

Apple va lansa in toamna noul iPhone si peste jumatate de an noul iPad, astfel ca fanii produselor companiei nu trebuie sa se teama ca lucrurile se vor narui. E foarte posibil ca plecarea lui Jobs sa aduca doar o criza de carisma la Apple, nu si una de produse

Apple a fost fondata in 1976, dar intre 1985 si 1997 a ramas fara Jobs si a avut o perioada de criza cu decizii de business si lansari neinspirate. Foarte multi spera ca plecarea lui Jobs nu va avea un efect devastator, dar cel putin pentru urmatorii cativa ani nu pare sa existe vreun pericol.

Apple are circa 50.000 de angajati si venituri anuale de peste 60 miliarde dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro