Sari direct la conținut

Orange, primul operator local de telefonie mobila care se pregateste deja sa ofere servicii 3G in banda de 2G

HotNews.ro

Orange si-a stabilit deja doua zone in Romania, una fiind zona Clujului, in care operatorul va testa furnizarea serviciilor 3G in banda de 900 MHz, folosita in prezent pentru servicii de generatia a doua, imediat ce decizia autoritatii de reglementare, care transpune o directiva europeana va intra in vigoare. Decizia este asteptata sa intre in vigoare pana la sfarsitul acestui an si ii priveste pe Orange, Vodafone si Cosmote, care detin licente GSM in aceasta banda.

„Vom continua investitiile in serviciile 3G, inclusiv in banda de 900 MHz si indata ce decizia ANCOM va intra in vigoare vom face deja teste in doua zone din tara. Una dintre ele este zona Clujului”, a declarat marti Dorin Odiatiu, directorul de marketing al Orange Romania, in cadrul Galei de Comunicatii Mobile, eveniment realizat de revista Comunicatii mobile.

Pe aceeasi tema, Valentin Stefan, director de strategie comerciala in cadrul Vodafone, a tinut sa precizeze ca „in masura in care in urma acestei decizii frecventa va fi disponibila pentru servicii de date si va fi relevant pentru noi sa oferim aceste servicii vom furniza imediat serviciile”, in timp ce Gabriel Ionita, director de dezvoltare produse si servicii in cadrul Cosmote a precizat ca in prezent „focusul principal este integrarea Zapp”.

Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare, a reafirmat faptul ca in Romania decizia care transpune directiva europeana va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an.

„Directiva europeana privind posibilitatea furnizarii serviciilor 3G in benzile de 900 MHz si 1800 Mhz a fost publicata in Jurnalul Oficial al UE in octombrie 2009 si fiecare stat are sase luni pentru implementare de la publicarea acesteia. Romania a mers in paralel cu aceasta propunere a Comisiei Europene cu un proiect de decizie in acest sens. Consultarea publica pentru aceasta decizie este deja finalizata, analizam observatiile operatorilor, sa vedem daca sunt probleme legate de competitie, iar pana la sfarsitul acestui an aceasta va fi aprobata si publicata”, a precizat Catalin Marinescu.

Referitor la avantajele introducerii serviciilor 3G in banda de 2G, Catalin Marinescu preciza in luna iulie pentru HotNews.ro ca „cele doua tipuri de frecvente prezinta, fiecare, avantaje specifice. In aglomerari, banda superioara (3G) permite servicii de calitate mai buna, dar dezvoltarea unei retele se face mai usor, rapid si ieftin in banda 2G, permitand o mai eficienta acoperire a zonelor rurale si a drumurilor”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro