Sari direct la conținut

Organizația Trump, judecată la New York pentru fraudă fiscală / Mâna dreaptă a lui Trump, principalul martor

HotNews.ro
Allen Weisselberg, Foto: Seth Wenig / UPI / Profimedia
Allen Weisselberg, Foto: Seth Wenig / UPI / Profimedia

Procesul pentru fraudă și evaziune fiscală al Trump Organization, afacerea familiei lui Donald Trump, s-a deschis luni la New York, un nou test judiciar pentru fostul președinte care, totuși, nu apare și nu este vizat personal în acest proces, potrivit AFP.

Donald Trump a reacționat la mijlocul zilei pe rețeaua sa de socializare Truth Social acuzându-i pe adversarii săi politici, democrații președintelui Joe Biden, că duc o „vânătoare de vrăjitoare” cu două săptămâni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului.

Procesul de la Curtea Supremă a statului New York din Manhattan a început dimineața, potrivit mai multor posturi, cu selecția juraților. Aceasta se referă la acuzații de nereguli în contabilitatea companiei începând din 2005 și la faptul că indemnizațiile primite de directorii grupului au fost ascunse de autoritățile fiscale.

Fostul director financiar al Trump Organization, Allen Weisselberg, în vârstă de 75 de ani, a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției în luna august și a pledat vinovat la 15 capete de acuzare pentru fraudă și evaziune fiscală, implicând venituri nedeclarate în valoare de 1,76 milioane de dolari între 2005 și 2021.

Apartament și două Mercedes / Acord de recunoaștere a vinovăției

Acest prieten apropiat al lui Donald Trump, care nu este urmărit penal, dar care apare în calitate de martor, a recunoscut că a beneficiat de avantaje în natură nedeclarate, în special un apartament într-un cartier de lux din Manhattan, închirierea a două Mercedes-uri pentru el și soția sa, precum și bani pentru vacanțele sale.

El va fi unul dintre martorii cheie în procesul împotriva companiei, care este condusă în prezent de doi dintre fiii fostului președinte – Donald Trump Jr și Eric Trump – și care deține investiții imobiliare, hoteluri și terenuri de golf. Două filiale, Trump Corporation și Trump Payroll Corp, sunt vizate.

Donald Trump a acuzat tabăra democrată că a „torturat și amenințat un director al Trump Organization” timp de ani de zile, referindu-se la Weisselberg, fidelul său.

„Allen Weisselberg a recunoscut în instanță că s-a folosit de poziția sa la Trump Organization pentru a frauda contribuabilii și a se îmbogăți personal”, a declarat în august procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, când fostul director financiar a pledat vinovat.

„Acordul la care s-a ajuns cu instanțele de judecată leagă direct Organizația Trump de o gamă largă de activități criminale”, a adăugat el.

Conform acordului, Weisselberg trebuie să plătească aproape 2 milioane de dolari în taxe, cu penalități și dobânzi, și să depună mărturie la proces.

Până în prezent, el a refuzat întotdeauna să depună mărturie împotriva lui Donald Trump personal.

Trump Organization, care a pledat nevinovată, este acuzată că a ținut conturi paralele, sub supravegherea lui Weisselberg, pentru a ascunde salariile suplimentare pe care el și alți directori le-au primit.

Se așteaptă ca procesul să dureze două săptămâni.

Donald Trump, care nu și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale din 2024, dar nu a făcut un secret din ambițiile sale, nu este el însuși ținta acestui proces, spre deosebire de un alt proces civil.

Această altă investigație, care se referă de asemenea la suspiciuni de fraudă fiscală în cadrul Organizației Trump, este condusă de procurorul general al statului New York, Letitia James.

Aceasta din urmă a anunțat în septembrie că îi acuză pe Donald Trump și pe copiii săi Donald Trump Jr, Ivanka Trump și Eric Trump. Ea cere daune de 250 de milioane de dolari în numele statului New York.

Într-un caz complet diferit, privind asaltul asupra Capitoliului din Washington la 6 ianuarie 2021, cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite este acum convocat să depună mărturie în fața unei comisii parlamentare „în jurul datei de 14 noiembrie”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro