Ovum Europe Limited, consultantul care va analiza impactul utilizarii benzii de 900 MHz pentru servicii 3G asupra concurentei din piata
Impactul furnizarii de servicii 3G in banda de 900 MHz in care pana acum se ofereau exclusiv servicii GSM va fi stabilit in baza unui studiu pe care il va realiza firma britanica Ovum Europe Limited, a precizat luni pentru HotNews.ro conducerea autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Firma britanica a castigat o licitatie deschisa organizata in vara acestui an, la care au mai participat patru firme. Printre altele, analiza ar trebui sa indice solutiile optime in cazul in care ar fi necesare compensatii pentru RCS&RDS, singurul operator 3G care nu beneficiaza in prezent de posibilitatea de a oferi internet mobil in aceasta banda.
Conform informatiilor furnizate HotNews.ro de autoritatea de reglementare in comunicatii, valoarea contractului castigat de Ovum Europe Limited este de 183.000 euro (fara TVA), distribuita astfel: 122.000 euro (fara TVA), pentru prima etapa privind analiza concurentiala si 61.000 euro (fara TVA), pentru etapa a doua privind solutiile si remediile.
- „Studiul va fi finalizat in prima parte a anului 2011 si va evalua impactul utilizarii benzii de frecvente radio 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile de generatia a treia prin intermediul sistemelor UMTS asupra concurentei pe piata de comunicatii mobile, oferind totodata si solutiile optime pentru tratarea eventualelor distorsiuni concurentiale aparute ca urmare a liberalizarii benzii de 900 MHz”, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu presedintele ANCOM.
In vara acestui an, autoritatea a lansat o licitatie deschisa prin care aloca circa 200.000 euro (fara TVA) pentru realizarea unui studiu privind impactul asupra concurentei a utilizarii benzii de frecvente de 900 MHz, destinata anterior doar serviciilor GSM, si pentru servicii 3G care permit internet de mare viteza. In cadrul procedurii, in afara de firma castigatoare, au mai depus oferte alte patru companii si anume: Analysys Manson Limited, Interconnect Communications Limited, Deloitte Business Consulting si Beia Consult International.
La inceputul acestui an, Orange, Vodafone si Cosmote au primit dreptul de a oferi si servicii de internet mobil in aceasta frecventa, in urma unei decizii nationale care a transpus o directiva UE. Vodafone a lansat deja astfel de servicii. RCS&RDS, singurul operator 3G care nu a putut beneficia de decizie, fiindca nu detinea o licenta in frecventa respectiva, a atentionat ca ar putea fi dezavantajat si a solicitat masuri compensatorii. Rezultatele acestui studiu ar trebui sa indice masurile care ar trebui luate in cazul RCS&RDS.