Sari direct la conținut

[P] 6 curiozități din lumea parfumurilor

Smile Media
6 curiozități din lumea parfumurilor, Foto: freepik.com
6 curiozități din lumea parfumurilor, Foto: freepik.com

Cu o istorie bogată și de mii de ani, parfumurile au fascinat dintotdeauna oamenii și au fost folosite în diverse moduri, de la ritualuri religioase și îmbălsămarea morților în Egiptul antic până la exprimarea statutului social în familile regale. Astăzi, parfumurile au devenit accesorii olfactive, dar și căi prin care îți poți pune în valoare personalitatea.

Parfumurile vorbesc despre preferințele și trăsăturile noastre ascunse, însă puțini cunosc cum se păstrează în condiții potrivite sau care sunt notele care le oferă efecte afrodiziace. În cele ce urmează, află câteva lucruri mai puțin cunoscute din lumea parfumurilor:

Primul parfum

Nu se știe cu exactitate care a fost primul parfum, însă unul dintre primii “chimiști” despre care există dovezi scrise, care era și producătoare de parfumuri, se numea Tapputi. Aceasta a trăit în Imperiul babilonian în jurul anului 1200 i.Hr. și a dezvoltat și înregistrat metode pentru tehnici de extracție a aromelor, punând bazele fabricării parfumurilor de astăzi. Prima „fabrică” dedicată producției de uleiuri parfumate a fost înființată acum 4.000 de ani, pe insula Cipru. Egiptenii au fost primii care au făcut cu adevărat parfumul o parte a culturii lor, acum 3.000 de ani, inventând vase de piatră și sticlă pentru a-și păstra uleiurile și balsamurile parfumate prețioase.

Aromele afrodiziace

Există parfumuri cu ingrediente cunoscute pentru calitățile lor afrodiziace, iar mirosul poate provoca o atracție instantanee și răspunsuri senzuale intuitive. Ingrediente precum iasomia, ylang-ylang, vanilia și ghimbirul sunt considerate a avea proprietăți afrodiziace. Chiar și Cleopatra știa despre calitatea puternică a iasomiei și s-a folosit de acest parfum pentru a-l seduce pe Marcus Antonius. Așadar, dacă vrei să ai un aer seducător, orientează-te către parfumuri florale.

Parfumurile unisex

Parfumuri dama sau pentru bărbați – acest lucru poate fi discutabil. În general, toate parfumurile sunt considerate unisex. Nu există o regulă scrisă care să spună că un miros dulce și floral este destinat femeilor și un parfum lemnos profund este destinat bărbaților. Depinde de purtător să decidă cum dorește să miroase și să-și completeze colecția personală de parfumuri. Există, într-adevăr, multe femei care poartă parfumuri clasificate ca masculine și nu este nimic greșit în acest lucru.

Data de expirare

Compoziția unui parfum se poate schimba în timp. De aceea, se recomandă utilizarea parfumului în decursul a 3-5 ani de la data fabricației. Odată ce sticla a fost deschisă și compoziția a intrat în contact cu aerul, ar trebui utilizat în primii trei ani. Cu cât parfumul este mai vechi, cu atât poate mirosi diferit; de exemplu, o apă de toaletă s-ar putea să miroasă doar a alcool după câțiva ani. Cu cât concentrația parfumului este mai mare, cu atât există o șansă crescută să persiste mai mult – atât în sticlă, cât și pe piele. În mod obișnuit, parfumurile cu note de bază mai grele, precum cele orientale, rezistă cel mai mult.

Depozitarea parfumului

Există anumiți factori pe care ar trebui să îi iei în considerare atunci când depozitezi parfumul. Umiditatea, lumina solară și variațiile de temperatură pot afecta parfumul în timp. Prin urmare, pentru ca parfumul să persiste mai mult, asigură-te că-l depozitezi în poziție verticală, într-un loc întunecat, care nu este afectat de umiditate sau schimbări extreme de temperatură – de exemplu, baia sau mașina nu sunt locuri indicate pentru depozitarea parfumului.

Eau de parfum și parfum

Probabil că ai văzut pe rafturi mai multe variante de parfumuri: apă de colonie, apă de toaletă, apă de parfum sau parfum. Diferența între toate acestea stă în concentrația de ulei parfumat din fiecare flacon. Apa de toaletă, de exemplu, are o concentrație de parfum de aproximativ 10%, în timp ce apa de parfum are 15%. Produsele clasificate ca parfum au o concentrație de peste 20%. Cu cât concentrația este mai mare, cu atât crește persistența pe piele, ceea ce înseamnă că un parfum rezistă semnificativ mai mult decât o apă de parfum.

Prin urmare, chiar dacă par esențe nemuritoare, și parfumurile au regulile lor de întreținere, dacă îți dorești să te bucuri de ele pentru cât mai mult timp. Iar, indiferent că alegi un parfum unisex, masculin sau feminin, asigură-te că acesta te reprezintă în totalitate și îți îndeplinește așteptările.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro