Sari direct la conținut

[P] Cum să alegi corect pompa de căldură pentru locuința ta

Smile Media
Pompe de căldură de la Climatico.ro, Foto: Climatico.ro
Pompe de căldură de la Climatico.ro, Foto: Climatico.ro

Încălzirea casei, este una dintre principalele preocupări ale persoanelor care construiesc sau achiziționează o locuință. Dacă în cazul celor care locuiesc la bloc, o sursă bună de încălzire sunt centralele termice, pentru cei care locuiesc la casă, pompele de căldură sunt cele mai eficiente surse de climatizare, din toate punctele de vedere.

Deși costul inițial de achiziție a unei pompe de căldură este mai mare decât cel plătit pentru o centrală, în timp, acesta se amortizează, deoarece pompa de căldură este mult mai ușor de întreținut și nu vei cheltui bani pentru combustibil.

Achiziționarea pompei de căldură perfecte

Când ești în căutarea unei pompe de căldură, s-ar putea să te simți copleșit de multitudinea modelelor și tipurilor de pompe existente. Pentru a putea alege pompa potrivită pentru tine, este important să știi cum funcționează fiecare, dar și care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Tipuri de pompe de căldură

Pompele de căldură se împart în trei mari categorii: pompe de căldură sol-apa, pompe apă-apă și pompe aer-apă.

1. Pompele sol-apă sunt formate dintr-un sistem care utilizează sursa de căldură extrasă din sol, iar în sistemul de încălzire se va utiliza apa.

Aceste pompe au o eficiență energetică ridicată și ajută la menținerea unei temperaturi constante în interiorul casei. Acest tip de pompă poate fi conectată la diverse sisteme de încălzire și, în plus, este silențioasă. Spre deosebire de restul pompelor de căldură, pompa sol-apă poate fi folosită și pentru răcirea încăperilor pe timp de vară.

În cazul acestui tip de pompă de căldură, pe lângă investiția inițială, se adaugă la costurile pentru forajele geotermale.

2. Pompele aer-apă sunt formate dintr-un sistem care extrage căldură din aerul exterior, iar apa este utilizată în procesul de încălzire. Acest tip de pompe sunt ideale pentru persoanele cu un buget mai restrâns, deoarece nu necesită conexiunea la o sursă de apă sau lucrări de forare a solului. Pompele aer-apă folosesc aerul din exterior pentru a încălzi locuința.

3. Pompa aer-apă este ușor de conectat la sistemele de încălzire din locuință, fiind alegerea ideală pentru cei care achiziționează o casă deja construită și nu vor să investească în refacerea instalației termice. Dezavantajul acestui tip de pompă este dat de faptul că temperatura aerului influențează direct coeficientul de performanță al pompei. Prin urmare, este indicat ca locuința să fie foarte bine izolată termic.

Pompe apă-apă sunt formate dintr-un sistem care utilizează ca sursă de încălzire apa din pânza freatică, lacuri, râuri sau chiar mare. În sistemul de încălzire această pompă va utiliza tot apă. Aceasta se poate folosi însă numai în cazul în care pânza freatică este bogată sau dacă în apropierea locuinței se afla o sursă de apă (lac, râu, etc).

Pompele apă-apă au un consum redus de energie și o eficiență sporită în păstrarea unei temperaturi ambientale optime. Dezavantajul acestora este nevoia de a fi instalate într-un loc în care să aibă acces permanent la apă. În plus, persoanele fizice, dar și cele juridice, au nevoie de aviz de instalare. Un alt dezavantaj îl constituie faptul că, pe lângă prețul pompei, se vor adauga cheltuielile de forjare a solului pentru crearea unor puțuri de instalare a pompei.

Dimensiunile pompei și eficiența acestora

Când alegi pompa de căldură pentru casă, indiferent de tipul acesteia, este important să fii atent la dimensiunile instalației. Pentru fiecare tip de pompă există diverse dimensiuni. Este important să știi că sistemele subdimensionate sau supradimensionate nu vor menține eficient temperaturile din locuință și vor duce la facturi mai mari de electricitate.

Tocmai de aceea este important să alegi dimensiunea corectă a sistemelor, care să fie bazată pe dimensiunea și eficiența termică a locuinței. Performanța pompelor constă și în instalarea corectă a conductelor și echipamentelor necesare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro