[P] Poate ochiul uman să vadă cu adevărat diferența între un televizor 4K și unul cu rezoluție mai mică?
În vara anului 2012, acum mai puțin de șapte ani, Sony anunța lansarea pe piață a primului televizor 4K. Așadar, primul televizor 4K din lume a fost un televizor Sony: modelul XBR-84X900, cu diagonala de 84 de inci (213 cm).
În acești aproape șapte ani, prețurile televizoarelor 4K a scăzut extrem de mult și tot mai multă lume își permite unul și, ca atare, își cumpără unul. Dacă în 2012 și 2013, la începutul erei televizoarelor 4K, prețul mediu al unui asemenea aparat era de circa 8000 de dolari, astăzi, de exemplu, pe piața din România, găsești, în funcție de diagonală, un televizor 4K și la mai puțin de 1000 de lei, adică circa 200- 250 de dolari. Diferența în doar șapte ani este colosală.
Televizor Sony – oferte (LINK)
Și această scădere enormă de preț a făcut ca, în 2016, de exemplu, 14% din totalul televizoarelor vândute în România să fie 4K. În 2018, procentul a ajuns la peste o treime din total. Dacă se respectă tendința, în curând peste jumătate din televizoarele vândute la noi în țară vor fi 4K.
Dar, odată cu explozia de popularitate a televizoarelor 4K, apare, firesc, și întrebarea. Sunt acestea atât de bune pe cât se spune? Observă ochiul uman diferența?
Televizor Sony – oferte (LINK)
Televizoarele 4K promit o experiență vizuală mult îmbunătățită, grație dimensiunii pixelilor, ceea ce ne face să vedem mult mai în detaliu imaginile. Este, însă, adevărat acest lucru? Experții nu sunt de această părere.
Acuitatea vizuală este capacitatea ochiului de a distinge obiecte mici, un concept care poate fi cuantificat, așadar. Sau putem să ne complicăm, și să spunem că acuitatea vizuală reprezintă capacitatea ochiului de a distinge forma, dimensiunea, conturul şi detaliile elementelor din spaţiu. Depinde nu doar de mărimea obiectului observat, ci și de distanța la care se află acest obiect cu privire la observator.
Televizor Sony – oferte (LINK)
Astfel, putem spune că Gigel vede o furnică de 2 centimetri, dacă aceasta se află la o distanță mai mică de un metru. Pentru a simplifica acest concept, putem vorbi despre „dimensiuni angulare”. De exemplu: luna are o rază de 1.737 kilometri și se află la o distanță de Terra de 406.400 kilometri. Dacă formăm un triunghi dreptunghic ale cărui catete sunt aceste două distanțe, deducem că unghiul format de distanța între Pământ și Lună și ipoteza triunghiului amintit este acela al cărui tangentă este de două ori coeficientul dintre raza lunii și distanța. În urma acestui calcul, obținem 29,39 minute de arc. La fel ca pe un ceas, 60 de minute de arc sunt un grad și 60 de secunde arc, un minut de arc. Minutul de arc este, așadar, a 60-a parte dintr-un grad al unui unghi.
Televizor Sony – oferte (LINK)
În fine, simplificând, același lucru îl putem calcula și când vine vorba de privitul la televizor. Când vorbim de televizoare 4K, 8K și așa mai departe, parametrul important nu este numărul pixelilor. Cum am văzut, important este dimensiunea angulară pe care fiecare din acești pixeli sunt proiectați pe retina noastră. Valoarea maximă a acuității vizuale este în jurul a 48 de secunde de arc. Orice obiect cu o dimensiune angulară mai mică de tât, nu poate fi distins cu ochiul liber.
De aceea, trebuie să estimăm distanța la care se situează un televizor 4K de noi, aproximarea dimensiunii unui pixel de pe ecran și obținerea unei dimensiuni angulare pe care acest pixel îl reflectă pe retina noastră. Dacă numărul astfel obținut este mai mic decât valorile date, putem conchide că ochii noștri nu percep în mod real rezoluția reală a ecranului televizorului.
Televizor Sony – oferte (LINK)
Presupunând că dimensiunea unui pixel al ecranului unui televizor este de 0,25 milimetri și pornind de la premisa unei acuități vizuale de un minut de arc, putem să distingem cu adevărat rezoluția televizorului doar dacă stăm la o distanță mai mică de 860 de milimetri de televizor. Așadar, putem presupune că, în cazul majorității dintre noi, care nu privim la televizor de la mai puțin de 86 de centimetri, nu ne putem bucura cu adevărat, nici nu putem simți pe deplin o imagine mai clară și mai bună a televizoarelor 4K.