[P] Procedura pas cu pas pentru a scoate în siguranță căpușele de pe câinele tău
Spațiile verzi, iarba deasă și înaltă, precum și plaja – dacă pleci în concediu cu blănosul – sunt puncte de atracție pentru câini, însă pot constitui și o sursă de pericole. Mușcătura de căpușă poate cauza probleme de sănătate grave atât la oameni, cât și la câini. Dacă omul se poate infesta cu Borrelia burgdorferi, care provoacă temuta boală Lyme, la câine infecțiile parazitare pot varia, babesioza fiind cea mai frecventă și adeseori fatală. Îndepărtarea căpușei în cel mai scurt timp reduce șansele de infectare. Cu toate acestea, scoaterea micului și agresivului parazit este o operațiune delicată, care implică o anumită procedură și instrumente speciale.
Nu este nevoie de intervenția veterinarului câtă vreme se respectă pas cu pas recomandările din acest articol. Dacă la locul mușcăturii apare iritație, roșeață sau edem sau dacă starea câinelui se deteriorează, se impune, desigur, vizita la un cabinet specializat.
Căpușele din blana câinelui se scot cu instrumente speciale
Orice proprietar de animale responsabil trebuie să aibă în dotare și chiar să poarte asupra sa, în plimbările cu câinele, o trusă pentru îndepărtarea căpușelor. Deja medicii veterinari nu mai consideră căpușele și riscul de babesioză o problemă sezonieră și recomandă deparazitarea externă periodică a animalelor de companie, indiferent de anotimp. Aceasta nu exclude însă 100% pericolul reprezentat de mușcătura de căpușe. De aceea, achiziția unor instrumente pentru îndepărtarea lor este deosebit de importantă.
Croșetele pentru scos căpușe de la PetVet sunt disponibile în mai multe variante. Există tipuri de croșete care pot fi folosite atât pentru oameni, cât și pentru animale. Acestea vin sub formă de breloc, sunt ambalate individual sau în seturi de câte două sau trei instrumente. Seturile au avantajul că sunt adaptate pentru mărimi diferite ale căpușelor. Se pot refolosi ori de câte ori este nevoie și au un preț accesibil.
Etapele procedurii de îndepărtare a căpușelor de pe câine
Cu instrumentele potrivite, răbdare și atenție, scoaterea căpușelor de pe animalul de companie nu este o misiune imposibilă sau o sarcină de speriat un stăpân responsabil. În primul rând, trebuie să se știe că structura corpului de căpușă are anumite particularități de care este bine să se țină cont. Capul parazitului este plin de țepi mici, cu ajutorul cărora se înfige bine în piele, hrănindu-se cu sângele câinelui. Acești țepi nu trebuie să rămână în tegumentul animalului!
De asemenea, partea cea mai periculoasă din căpușă este încărcătura din abdomen, în care se dezvoltă microorganismele periculoase. O manevrare greșită a căpușei poate determina regurgitarea salivei în pielea gazdei pe care s-a prins sau împrăștierea conținutului de lichid. Saliva conține substanțe iritante și microorganisme care cauzează infecții sau alergii.
Iată care sunt pașii de bază pentru a scoate căpușele în siguranță din blana câinelui, conform specialiștilor PetVet:
1. Instrumentul potrivit
Primul pas în îndepărtarea căpușei este alegerea croșetei potrivite pentru mărimea parazitului. O căpușă poate avea de la 2 mm până la 1 cm, în funcție de cât de mult s-a hrănit. Croșetele la set de 3 bucăți, pe mărimi, de la PetVet ușurează sarcina alegerii instrumentului potrivit.
2. Prinderea căpușei în croșetă
Prinderea căpușei se face din lateral, pentru a nu exercita presiune pe abdomenul acesteia și a nu o face să își verse lichidul periculos în pielea câinelui.
3. Îndepărtarea prin răsucire a căpușei
Croșeta se ridică ușor, apoi se răsucește. După două sau trei răsuciri, țepii se vor desprinde, iar căpușa se va detașa din blana câinelui, fără a se rupe sau a-și vărsa lichidul.
Mușcăturile de căpușe sunt un pericol pentru câini în orice anotimp, însă abundența vegetației din sezonul cald creează condiții propice pentru înmulțirea acestor paraziți. Croșetele pentru îndepărtarea căpușelor sunt un instrument indispensabil pentru curățarea blănii animalelor de companie. Totodată, acestea asigură o prindere corectă și posibilitatea executării manevrelor recomandate, astfel încât pericolul de infectare cu babesioză sau dezvoltarea altor infecții sau a alergiilor să fie înlăturat cât mai eficient.
Asigură-te că ești pregătit în orice moment pentru a interveni, dacă găsești căpușe pe patrupedul tău. Accesează site-ul PetVet și află mai multe detalii despre croșetele recomandate de către veterinari pentru a scoate în siguranță căpușele de pe câinele tău!