Sari direct la conținut

[P] VIDEO INTERVIU Ed Goos, Euler Hermes: Romania, pentru noi, este de departe piata cu cea mai buna dezvoltare din regiunea Europei Centrale / Cristina Rusuleanu, Euler Hermes: Numarul de insolvente a scazut, dar inregistram daune in crestere din cauza faptului ca intra in colaps companii mari

SmileMedia
Ed Goos si Cristina Rusuleanu , Foto: Hotnews
Ed Goos si Cristina Rusuleanu , Foto: Hotnews

​Ed Goos, CEO Central & Eastern European Countries si Cristina Rusuleanu, Country Manager Romania la Euler Hermes au discutat in cadrul unui interviu despre impactul inovatiei si digitalizarii in industria asigurarilor de credit comercial.​

Ed Goos, CEO Central & Eastern European Countries

Digitalizarea in industria asigurarilor si a creditelor comerciale este despre cum iti abordezi clientii, nu doar trimitand un document in format PDF, o factura sau un newsletter, ci este vorba despre a fii disponibil pentru clientii tai non-stop, sa fii acolo pentru ei cand au nevoie de tine. Euler Hermes este parte din grupul Allianz si avem strategia Allianz. Digitalizarea este pe locul secund ca importanta in noua strategie a grupului Allianz. Digitalizarea, pana acum, nu a generat costuri de implementare, fiind vorba de o schimbare progresiva. Comunicam foarte mult prin serviciile digitale, contectam sistemul nostru la sistemele clientilor si le furnizam informatiile de care au nevoie in formatul necesar.

Transformarea digitala ar trebui privita de catre conducerea unei companii ca o mare oportunitate. Digitalizarea ne ajuta in industria creditelor comerciale si a asigurarilor pentru a dezvolta noi piete si, de asemenea, pentru a reactiona mai repede in fata intrebarilor si nevoilor clientilor nostri. Datorita noilor tehnologii vom putea sa ii servim mai bine si asta ne va oferi noi oportunitati.

Preconizam ca pana in anul 2020 vom avea o cifra de afaceri de 3 miliarde de euro, in momentul de fata suntem undeva la 2.6 miliarde de dolari. Asta inseamna ca trebuie sa avem o crestere de aproximativ 3,5% pe an. Pe pietele traditionale totul este destul de stabil, deci noi trebuie sa gasim alte solutii ca sa crestem cifra de afaceri, iar digitalizarea este solutia pentru a dezvolta noi piete.

Ca sa fim sinceri, inca nu am vazut o transformare adevarata a industriei. Inca facem, mai mult sau mai putin, lucrurile asa cum se faceau acum 100 de ani. Desigur, am inventat o gramada de noi instrumente care ne ajuta sa actionam mai rapid in rezolvarea nevoilor clientilor. Avand in vedere aceste lucruri, inclusiv in Romania, incercam noi lucruri pentru grup. Astazi, aproximativ 66% din noile vanzari vin de la produse care nu existau pe piata acum 3 ani de zile. Asadar, noile cai de vanzare din Romania vin de la noile produse.

Europa de Est este o piata foarte buna pentru noi si avem o crestere extrem de solida, cu o profitabilitate buna. Cresterea este de aproximativ 10% de la an la an. Daca comparam cu alte parti ale Europei, aici performam cu mult mai bine. Avand in vedere aceste lucruri, Europa Centrala nu este o singura piata, ea depinzand de diverse tari, diverse piete si nevoie diferite. Iar in cadrul Europei Centrale, Romania este de departe piata cu cea mai buna dezvoltare pentru noi.

Cristina Rusuleanu, Country Manager Romania

Lucram de ceva timp la digitalizare. Nu este o transformare peste noapte. Suntem in plina perioada de transformare a produselor si a modului in care comunicam cu piata. Nu stiu cat de avansati sunt ceilalti asiguratori, dar ce pot sa va spun este ca am inceput cu cativa ani in urma sa lucram la produse noi care presupun si digitalizare. Chiar aici am discutat acum doi ani (http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-18209416-este-cum-functioneaza-polita-asigurare-creantelor-pentru-companii-cristina-rusuleanu-country-manager-euler-hermes-romania-discuta-online-cititorii-miercuri-ora-11-00.htm) lansarea unui nou produs pentru companii mici si mijlocii, care nu s-ar fi putut oferi fara a avea la indemana instrumente moderne. Vorbesc aici de produsul Simplicity, care face parte din categoria de produse pe care le-a mentionat Ed (Ed Goos – n. red.) inainte. In sensul ca, a luat un avant atat de mare incat astazi vindem probabil mai mult Simplicity decat produsul nostru traditional.

Conteaza foarte mult cum comunicam cu piata. Produsele Euler Hermes sunt complexe, asigurarea de credit comercial este un produs complex si trebuie sa-l imbracam in asa fel incat sa fie inteles de catre piata larga. Este adevarat ca, Romania, probabil, a avut de recuperat o diferenta fata de celelalte piete din jurul sau dar totodata este adevarat ca Romania este o piata cu potential si a fost intotdeauna. Numai comparand marimea pietei cu vecinii din jur, vedem ca Romania are o populatie mult mai numeroasa, are multe companii care functioneaza foarte bine, are investitii straine, deci nu cred ca dezvoltarea noastra actuala se datoreaza numai faptului ca avem de recuperat aceasta diferenta.

Romania este o tara atractiva pentru piata nu numai romaneasca dar si straina. Si ce observam in ultima perioada este ca oamenii de afaceri romani devin din ce in ce mai constienti de necesitatea utilizarii instrumentelor de asigurare sau de garantare a businessului pe termen lung. Daca Euler Hermes a venit in Romania cu 13 ani in urma adresandu-se primordial companiilor straine care cereau prezenta Euler Hermes in Romania, astazi, majoritatea clientilor nostri sunt companii romanesti. Si nu vorbesc de companii in top 10 sau 100 ci vorbesc de companii medii chiar mici care inteleg necesitatea acestor produse de asigurare.

Se intampla ceva interesant actualmente in piata. Pe deoparte vedem ca numarul de insolvente a scazut, pe de alta parte, noi, Euler Hermes, inregistram daune in crestere. Si vorbim aici de faptul ca intra in colaps companii mari. Daunele ca si volum sunt in crestere cu toate ca numarul de insolvente, poate, este in scadere. Pe de alta parte, in afara Romaniei se intampla tot felul de evenimente care cu siguranta influenteaza economia, chiar daca ele nu sunt evenimente economice.

Analistii nostri, avem analisti la nivel de grup care publica analizele financiare si estimarile pentru perioadele urmatoare cu regularitate. Aceste analize nu sunt foarte optimiste. Ii invit pe cititorii dumneavoastra sa intre pe pagina noastra de internet eulerhermes.com si sa citeasca aceste analize fundamentate care nu cred ca doar estimeaza mergand pe zvonuri, ci chiar au argumente sa ne faca atenti ca probabil nu suntem departe de o alta criza, nu stiu exact cat de profunda dar cu siguranta ca viitorul trebuie tinut sub control.

Am inceput cu pasi mici, suntem constienti ca in industria noastra progresele in privinta digitalizarii nu sunt atat de avansate ca in alte industrii, dar conteaza foarte mult cum comunicam cu piata. Si in acest sens avem disponibile o serie de informatii publicate, cum ar fi Euler Hermes Economic Research sau Euler Hermes Land of Payment care se adreseaza partii de colectare, disponibile pe toate modalitatile de accesare: pe smartphonuri, pe ipad-uri.

Putem fi accesati non-stop de catre asiguratii nostri, prospectii nostri (clientii potentiali) si pot afla informatii interesante. Acesta este primul pas catre piata, alt pas l-am facut in interiorul organizatiei, modificand si modernizand procedurile interne, marind eficienta, productivitatea de care discutati mai devreme care in final aduce un beneficiu tuturor.

Ed Goos, CEO Central & Eastern European Countries

Ce pot sa adaug pentru piata din Romania, la intrebarea ”este o recuperare din trecut sau daca este intr-adevar o crestere buna”, pot sa zic ca este putin din ambele, asa cum a explicat si Cristina.

Ce vreau sa adaug este ca Romania si-a depasit vecinii apropiati din punct de vedere al cresterii economice, asa ca ceva trebuie sa mearga bine. Faptul ca iti depasesti vecinii trebuie sa fie punctual de referinta.

In ceea ce priveste criza, daca te uiti la istoria asigurarii de credit sau la istorie, in totalitate, stim cu siguranta ca urmatoarea criza va veni. Singura intrebare este: ”cand”. Si avem niste indicatori care ne spun ca va veni mai degraba mai repede, decat mai tarziu.

Ce poti sa faci in asa fel incat sa fii pregatit pentru o criza financiara? Asta e o intrebare extrem de dificiala. Nu poti sa fii pregatit pentru ceva neasteptat si nici nu vreau sa promovez ideea de a fii mereu in garda. Ce poti face in schimb, e sa te asiguri ca iei masurile potrivite imediat ce vezi ca lucrurile se schimba si nu intarzia deciziile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro