Sari direct la conținut

Panza de apa freatica pusa in pericol de canicula

Romania Libera

Aceasta este dublata, joi si vineri, de o atentionare cod portocaliu pentru noua judete si pentru municipiul Bucuresti.

Mai mult, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, ne-a declarat ca ar putea fi emis si codul rosu in cazul in care termometerele vor arata mai mult de 40 de grade la umbra. „Vom actualiza prognoza in fiecare zi.

Vom da avertizare cod rosu daca temperatura va depasi 40 de grade Celsius. Este posibil sa se intample asa ceva in zilele urmatoare.”

Codul rosu inseamna ca sunt prognozate fenomene meteo periculoase, de intensitate foarte mare, in cazul de fata canicula.

Potrivit lui Ion Sandu, „codul rosu se va suprapune, cel mai probabil, pe harta actuala a codului portocaliu”.

Meteorologii masoara temperatura intr-un adapost care este la umbra si la doi metri deasupra solului. Prin urmare, ceea ce simtim pe propia piele este mai fierbinte decat prognoza. Pentru a determina temperatura perceputa de organismul uman, site-ul www.accuweather.com ia in calcul mai multi factori printre care umiditatea si vantul.

Astfel, Accuweather prognozeaza zilele urmatoare, pentru Bucuresti, temperaturi cuprinse intre 41 si 47 de grade Celsius. Efectul de cuptor va fi amplificat de lipsa vantului care va bate cu unu, cel mult trei kilometri pe ora.

Ieri, la Palatul Victoria, s-a reunit celula de criza in caz de canicula. Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut prefectilor si primarilor sa se implice mai mult in combaterea efectelor caniculei: „Vreau ca autoritatile centrale si locale sa fie in stare de alerta pentru a nu aparea probleme. Este o situatie exceptionala, dar trebuie gestionata cu calm”.

In acest sens, premierul a solicitat o evidenta a persoanelor in varsta pentru a li se putea livra, contra cost, apa si paine acasa.

Directorul Serviciului de Ambulanta Bucuresti, Ovidiu Cismaru, ne-a spus va fi foarte greu sa faca fata noului val de canicula: „Special pentru aceasta perioada s-a organizat un concurs si vom avea inca noua medici, dar ambulantele sunt asa cum stiti, vechi”.

Canicula nu e singura situatie grava cu care ne confruntam. Probleme sunt si cu apa din panza freatica si din fantani. Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Petre Stanciu, ne-a spus ca „panza freactica este in scadere. Adancimea pana la care trebuie sapat ajunge acum la 200-300 de metri.

Cele mai afectate zone sunt sudul Munteniei, sudul Moldovei si vestul tarii”. Potrivit lui Stanciu, ploile de saptamana trecuta nu au avut nici un efect asupra debitelor raurilor. „Vor seca raurile mici care sunt alimentate de izvoare din zona de deal”.

Conform unui studiu realizat de Neomar Consulting, citat de Realitatea TV, 40% din gospodariile romanesti au drept unica sursa de apa potabila fantana sau putul. Stanciu avertizeaza ca din cauza lipsei precipitatiilor fantanile care au mai putin de 10-15 metri adancime vor seca.

Judetele care deja se confrunta cu aceasta problema sunt Vaslui, Barlad, Dobrogea, Timis, Arad, Caras-Severin, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita. In multe dintre aceste zone s-a incercat saparea de noi puturi, insa apa este de gasit numai la adancimi foarte mari: peste 60 de metri.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a recunoscut ieri, in timpul sedintei celulei de criza pentru canicula, ca „asigurarea apei potabile ridica probleme in unele localitati. Este firesc ca nivelul panzei freatice sa scada. Trebuie testata calitatea apei in zonele afectate de seceta”.

Un articol de Eliza Roibu

Integral in Romania libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro