Sari direct la conținut

Parlamentarii europeni: cele 200 miliarde de euro propuse de Comisie nu sunt suficiente

HotNews.ro

Mai multi deputati care au luat cuvantul in sedinta plenara a Parlamentului European de miercuri, 3 decembrie, considera planul de redresare prezentat de Executivul de la Bruxelles insuficient fata de situatia „grava” creata de criza financiara. Europarlamentarii au mentionat probleme importante cu care se confrunta economia europeana si statele membre. Intre acestea, au fost amintite: „25 de milioane de someri posibili in UE in 2010” si deficitul bugetar al Marii Britanii care „ar putea ajunge la 1 trilion de lire sterline, cel mai mare deficit din istorie”.

„Cele 200 de miliarde de euro sunt insuficiente. Ar trebui sa se faca mai mult decat atat; ar trebui resurse suplimentare”, a spus Vito Bonsignore, din grupul parlamentar PPE-DE. „200 de miliarde de euro inseamna mai putin decat au pierdut Bursele de Valori europene atunci cand au fost inchise”, a adaugat un alt deputat.

Poul Nyrup Rasmussen, din grupul parlamentar PSE a atras atentia ca prioritatea numarul 1 este definirea unui pachet de masuri pentru stimularea ocuparii, avand in vedere faptul ca „sunt peste 17 milioane de someri in UE si numarul va ajunge la 25 de milioane daca nu se iau masuri”.

Europarlamentarul Timothy Kirkhope a subliniat faptul ca deficitul bugetar al Marii Britanii este, acum, cel mai mare din istorie si va creste la 1 trilion de lire sterline in cativa ani. „Prioritatea este sa convingem bancile sa acorde credite unele altora, precum si cetatenilor”, a adaugat acesta.

Graham Watson, din partea grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa a spus ca planul de redresare trebuie sa fia aplicat „acum”. „Trebuie sa respectam obiectivele strategiei Lisabona, dar totusi este nevoie sa ne miscam rapid”, a mai spus acesta.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prezent la sedinta plenara a Parlamentului European a insistat asupra problemei coordonarii intre statele membre in ceea ce priveste politicile anticriza. Acesta a facut apel catre deputati: „Va rog sa ne sprijiniti contactand ministrii de finante din tarile voastre. Trebuie sa existe coordonare la nivel european. Unele state membre au respins ideea de coordonare. Daca acum, in plina criza, nu ne putem pune de acord, atunci cand?”, a declarat Barroso.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro