Sari direct la conținut

Parlamentul European a votat joi pentru eliminarea tarifelor de roaming pana la data de 15 decembrie 2015 si pentru neutralitatea internetului

HotNews.ro
Adio tarife de roaming in UE, Foto: Comisia Europeana
Adio tarife de roaming in UE, Foto: Comisia Europeana

Parlamentul European a votat joi, 3 aprilie, in favoarea eliminarii tarifelor de roaming (taxe suplimentare pentru utilizarea unui telefon mobil pentru a suna, a trimite mesaje sau a accesa internetul intr-un alt stat membru) peste tot in UE, incepand cu 15 decembrie 2015, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European. Europarlamentarii au votat de asemenea si pentru ca accesul la internet sa fie asigurat conform principiului ‘neutralitatii internetului” care presupune ca tot traficul internet sa fie tratat in mod egal, fara discriminare, restrictii sau interferente, independent de cel care trimite sau de cel care primeste, de tip, continutut, aparat, serviciu sau aplicatie.

Cea mai recenta propunere legislativa privind ‘pachetul telecom[ in UE votata de Parlament joi prevede ca furnizorii de acces la internet sa nu poata bloca sau incetini serviciile din motive economice sau de alta natura. Deputatii au votat si pentru ridicarea taxelor de „roaming” pentru utilizarea telefoanelor mobile intr-un alt stat membru, incepand cu 15 decembrie 2015.

  • „Votul de azi reprezina un pas important pentru consolidarea pietei unice a telecomunicatiilor. Parlamenul vrea abolirea  pana la 15 decembrie, a preturilor cu amanuntul pentru serviciile de roaming pentru a suna, a trimite mesaje si pentru utiliarea internetulu, precum si imbunatatirea gestiunii spectrului radioelectric pentru a dezvolta 4G si 5G in toata Europa”, a spus Pilar del Castillo Vera (PPE, ES), coordonatorul activitatii parlamentare pe acest subiect.

Raportul a fost votat cu 534 de voturi la 25, cu 58 de abtineri.

  • Acces egal la internet pentru furnizorii de servicii

Deputatii vor reguli clare pentru a preveni ca furnizorii de acces la internet sa promoveze unele servicii in defavoarea altora. Regulatorul UE pentru telecom, BEREC, a raportat ca mai multi furnizori de acces la internet au blocat sau au incetinit servicii de tipul Skype, utilizat pentru efectuarea de apeluri telefonice prin internet.

Furnizorii de acces la internet ar putea oferi in continuare servicii specializate de o mai mare calitate, cum ar fi video la cerere si aplicatii de clouding, atata vreme cat aceste servicii nu sunt furnizate – in detrimentul disponibilitatii sau calitatii serviciilor de acces la internet – oferite altor companii sau servicii.

Deputatii au scurtat lista Comisiei Europene privind cazurile ‘exceptionale’ in care furnizorii de acces la internet ar putea fi indreptatiti sa blocheze sau sa incetineasca internetul. Deputatii spun ca aceste practici ar trebui permise doar pentru a implementa o decizie a tribunalului, pentru a asigura securitatea retelei sau congestiile temporare ale acesteia. Daca astfel de ‘masuri de administrare a traficului’ sunt utilizate, ele trebuie sa fie ‘transparente, nediscriminatorii si proportionate’ si ‘nu trebuie mentinute mai mult decat este necesar’, mai spun ei.

  • Eliminarea taxelor de ‘roaming’ in 2015

Deputatii au modificat textul si in sensul de a interzice taxele ‘roaming’ (taxe suplimentare pentru utilizarea unui telefon mobil pentru a suna, a trimite mesaje sau a accesa internetul intr-un alt stat membru) peste tot in UE, incepand cu 15 decembrie 2015. In cazul utilizarii abuzive a serviciilor de roaming, ar putea fi totusi aplicate unele taxe limitate, in mod exceptional, spun deputatii.

Deputatii subliniaza ca accesul la internet ar trebui sa fie asigurat in concordanta cu principiul „neuralitatii intenetului” care presupune ca tot traficul internet sa fie tratat in mod egal, fara discriminare, restrictii sau interferente, independent de cel care trimite sau de cel care primeste, de tip, continutut, aparat, serviciu sau aplicatie.

Ce urmeaza

PE a votat prima lectura a propunerii legislative, pentru a consolida activitatea desfasurata pana acum si a o transfera Parlamentului viitor. Astfel, deputatii noi alesi in mai pot continua activitatea desfasurata in legislatura actuala.

Comunicatul Comisiei Europene privind eliminarea tarifelor de roaming pana la Craciunul din 2015 – aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro