Sari direct la conținut

Parlamentul European a votat limitarea comisioanelor interbancare la operatiunile cu carduri​

HotNews.ro

Comisioanele interbancare la operatiunile financiare cu carduri ar urma sa fie limitate la anumte valori maxime, in Romania si in celelalte state membre ale Uniunii Europene, potrivit unei propuneri de regulament european votate, marti, de Parlamentul European.

Limitele aprobate de PE, 621 voturi pentru, 26 impotriva si 29 abtineri, se refera la platile nationale si internationale prin card si vor putea duce la reducerea costurilor pentru utilizatorii de carduri, potrivit Parlamentului European.

„Aceasta lege, impreuna cu viitoarea directiva a serviciilor de plata, vor crea un cadru pentru platile efectuate in Europa, asigurand mai multa transparenta, stimuland competitia si permitand comerciantilor si utilizatorilor sa aleaga cardurile care ofera cele mai bune conditii”, a spus Pablo Zalba (PPE, Spania), raportorul in Parlament pentru acest raport, citat de Biroul de presa al PE.

Pentru a fi aplicata, legislatia trebuie sa fie aprobata si de Consiliul Uniunii Europene (la nivel de ministri de finante ai tarilor membre UE) si publicata in Jurnalul Oficial al UE. La 6 luni dupa intrarea in vigoare, viitoarea lege va fi aplicata obligatoriu, vara sa necesite transpunere in legislatiile interne.

Care sunt limitele comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardul, dorite de Parlamentul European:

  • Pentru tranzactiile internationale cu carduri de debit, limita admisa va fi de 0,2% din valoarea tranzactiei.
  • Pentru tranzactiile nationale cu carduri de debit, limita va fi de 0,2% dupa o perioada de tranzitie de cinci ani in care statele membre UE pot stabili un comision interbancar mediu ponderat care sa nu depaseasca echivalentul a 0,2 % din valoarea medie anuala a operatiunilor pentru toate operatiunile nationale cu cardul de debit din cadrul fiecarui sistem de carduri de plata.
  • Pentru tranzactii nationale mai mici cu carduri de debit, statele membre pot stabili un comision maxim per tranzactie de 5 eurocenti, dupa aceasta perioada de tranzitie de 5 ani.
  • Pentru tranzactiile cu carduri de credit, comisioanele vor fi limitate la 0,3% din valoarea tranzactiei, iar statele membre pot stabili o limita mai mica a comisionului pentru tranzactiile nationale cu carduri de credit.

Parlamentul European sustine ca prin limitarea comisioanelor intrebacare la tranzacttile cu carduri vor fi favorizati comerciantii si cumparatorii.

In prezent, comerciantii sunt adesea obligati sa accepte toate cardurile in conditiile stabilite de emitentii acestora, explica PE. Aceste comisioane sunt aplicate de banci care apartin un sisteme de carduri cum ar fi Visa si MasterCard (asa-numite sisteme cvadriple, implicand o banca emitenta, o banca a comerciantului, comerciantul si utilizatorul de card), care controleaza impreuna cea mai mare parte a pietei.

Comerciantilor le sunt aplicate comisioane pentru fiecare tranzactie cu cardul, aceste comisioane fiind adaugate in pretul bunurilor si serviciilor pe care le ofera.

Conform viitoarelor reguli (daca acestea vor fi adoptate si de Consiliul UE), comerciantii vor accepta doar cardurile din sistem ales de ei, care respecta aceste reguli de limitare a comisioanelor.

Ca urmare, cumparatorii vor vedea ca sunt acceptate mai putine carduri, dar limitele pentru comisioanele vor duce la costuri mai mici atat pentru cumparatori, cat si pentru comercianti, sustine PE.

  • Exceptii: cardurile comerciale si sistemele „partilor terte”

Noile reguli nu se vor aplica sistemelor de carduri asa-numite „terte parti”, cum ar fi Diners si American Express (care implica doar o banca), cu conditia ca respectivul card sa fie emis si procesat in aceeasi schema. Cardurile comerciale utilizate doar pentru a plati cheltuieli de afaceri vor fi, de asemenea, exceptate, precizeaza Parlamentul European.

Dupa trei ani, regulile se vor aplica si sistemelor de carduri „terte parti” care dau licenta altor entitati sa emita carduri, ocolind astfel legea pentru ca ar opera in realitate ca o ￯a patra parte￯, mai arata PE.

Regulile de limitare a comisioanelor nu afecteaza retragerile de numerar de la automatele bancare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro