Sari direct la conținut

Parlamentul European dorește regândirea relației cu Africa și cere UE să se distanțeze de ipostaza de donator

HotNews.ro
​Parlamentul European, Foto: europarl.europa.eu
​Parlamentul European, Foto: europarl.europa.eu

Parlamentul European își dorește ca Africa și Uniunea Europeană să coopereze ca egali și să se distanțeze de relația donator-beneficiar, adoptând joi un nou raport în acest sens, relatează Euractiv.

„Europa și Africa au nevoie una de cealaltă; un parteneriat nou și bazat pe egalitate trebuie să reflecte acest lucru”, afirmă Chrysoula Zacharopoulou, europarlamentarul francez care a redactat raportul adoptat cu o majoritate de 20 de voturi la 3.

Comitetul pentru dezvoltare al Parlamentului European a cerut în noul raport despre parteneriatul Africa-UE ca fonduri substanțiale să fie alocate în viitorul buget al blocului comunitar pentru a susține politica externă a UE.

Instrumentul pentru Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională pentru 2021-2027 (NDICI) cu un buget de 70,8 miliarde de euro este menit să susțină dezvoltarea sustenabilă în Africa, Asia, Americi, Pacific și Caraibe.

Printre recomandările europarlamentarilor se numără acordarea de sprijin financiar și tehnic pe termen lung țărilor africane pentru adaptarea la schimbările climatice, susținerea integrării regionale în Africa pentru a reduce dependența față de importuri și susținerea noii zone africane de liber schimb lansate în luna ianuarie.

Raportul urmează să fie adoptat formal în sesiunea plenară a PE din luna martie pentru a fi analizat în discuțiile dintre Comisia Europeană și Uniunea Africană.

După ce planul pentru noul „parteneriat” UE-Africa a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19, 2021 ar trebui să fie „Anul Africii pentru Uniunea Europeană”, a declarat diplomatul șef al blocului comunitar, Josep Borrell.

„Pandemia de COVID-19 a subliniat în mod dramatic nevoia de a dezvolta un nou parteneriat sustenabil între UE și Africa benefic pentru ambele”, a declarat și Udo Bullmann, unul din coordonatorii comitetului pentru dezvoltare al PE.

Strategia Comisiei Europene pentru Africa, prezentată pentru prima dată într-un document publicat în luna martie a anului trecut, promite să „construiască un viitor mai prosper, mai pașnic și mai sustenabil pentru toți” în jurul a cinci parteneriate propuse în domeniile energiei, digitalizării, investițiilor, păcii și migrației.

„Trebuie să inițiem un dialog despre tabuuri – securitate, migrație, comerț, dezvoltare”, a declarat un diplomat portughez, a cărui țară a preluat la începutul lunii ianuarie președinția rotativă a blocului comunitar.

„Spre deosebire de strategiile anterioare, noua Strategie UE-Africa a fost creată nu pentru Africa ci cu Africa, o manifestare adevărată a unei colaborări apropiate”, a declarat și Janina Ochojska, purtătoare de cuvânt a Partidului Popular European.

„Parteneriatul cu Africa ar trebui să creeze pentru Uniunea Europeană o relație economică bazată pe egalitate, încredere, valori comune și o dorință sinceră de a construi relații de durată. Dacă Africa o duce bine, Europa o duce bine”, a adăugat aceasta.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro