Sari direct la conținut

Partidele vor avea acces la rezultatele votarii

Formatiunile politice care participa la alegeri vor putea sa faca o numaratoare paralela a voturilor exprimate, in ziua de 28 noiembrie, acestea putand sa scaneze, la sediile birourilor electorale de circumscriptie si la BEC, toate procesele verbale procesate de Institutul National de Statistica.

Purtatorul de cuvant al BEC, judecatorul Victor Pasca-Camenita, a afirmat ca, potrivit deciziei majoritatii membrilor BEC, partidele si aliantele vor putea sa desemneze specialisti pe langa birourile de circumscriptie si BEC, acestia putand sa scaneze toate procesele verbale primite de la birourile electorale ale sectiilor de votare.

„BEC este pentru un proces electoral transparent si legal”, a afirmat Camenita, care a subliniat, insa, ca prezenta specialistilor din partea partidelor sau aliantelor nu trebuie sa perturbe activitatea personalului de la Institutul National de Statistica.

Aceasta hotarare a fost luata in urma solicitarii Aliantei D.A. PNL-PD care ceruse BEC sa permita specialistilor sai sa inregistreze electronic, la sediul birourilor electorale de circumscriptie, continutul proceselor verbale incheiate de birourile sectiilor de votare.

Vicepresedintele BEC, Victor Pasca-Camenita, a negat acuzatiile aparute intr-un cotidian central potrivit carora membrii BEC ar fi respins aceasta solicitare a Aliantei D.A. PNL-PD.

BEC este pentru un proces electoral transparent si legal.

Purtatorul de cuvant al BEC judecatorul Victor Pasca-Camenita,

„In sedinta de joi nu s-a supus la vot aceasta cerere si nu aveam cum sa respingem aceasta solicitare, singurele discutii fiind purtate in legatura cu procedeele de ordin tehnic privind scanarea proceselor verbale”, a spus el.

Victor Pasca a aratat ca reprezentantii Aliantei D.A. PNL-PD in BEC „s-au multumit cu acest mod de a rezolva problemele si nu s-a ajuns la o supunere la vot a cererii lor” dupa ce BEC a hotarat sa scaneze toate procesele verbale, atat cele incheiate la sectiile de votare, dar si cele care vor fi modificate la birourile electorale de circumscriptie.

El a mai precizat ca solicitarea reprezentantilor Aliantei D.A. a fost sustinuta de reprezentantii Uniunii Nationale PSD+PUR si de cel al PRM.

Reprezentantul PSD in BEC, Dan Matei Agathon, a declarat pentru MEDIAFAX ca a votat favorabil cererea Aliantei PNL-PD deoarece a avut mandat de la presedintele partidului, Adrian Nastase, care i-a solicitat sa sustina toate propunerile Aliantei D.A.

privind instalarea de calculatoare si scanere in birourile de circumscriptie pentru ca toate formatiunile participante la alegeri sa poata monitoriza procesul de centralizare a voturilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro