Patronat: Suspendarea exportului de lemn poate afecta grav firmele mici si mijlocii de prelucrare a lemnului
Proiectul ordonantei de urgenta initiat in Guvern, privind suspendarea exportului de materiale lemnoase, poate afecta grav firmele mici si mijlocii din industria de prelucrare primara a lemnului, se plang, marti, oamenii de afaceri membri ai Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).
Conform unui comunicat emis de patronate, blocarea activitatii comerciale a intreprnderilor mici si mijlocii (IMM) din industria lemnului, care deruleaza mai ales tranzactii intra-comunitare, poate conduce la faliment.
„Firmele mici si mijlocii comercializeaza, in general, lemn de foc provenind din taieri legale, provenind din busteni de calitate inferioara, care nu se pot folosi in industria mobilei sau in alta ramura a industriei prelucratoare a lemnului”, precizeaza UNPR.
„Impactul economic al blocarii activitatii comerciale a acestor firme, care deruleaza in special tranzactii intra-comunitare, va fi sever. Avand in vedere ca marja de profit este foarte mica, iar posibilitatile de finantare a cheltuielilor de functionare, a penalitatilor din cadrul contractelor si a achizitiilor deja contractate de material lemnos sunt foarte mici, aproape inexistente, foarte multe dintre acestea vor intra in incapacitate de plata si probabil se vor indrepta catre faliment”, se plang oamenii de afaceri.
Uniunea mai atrage atentia ca efectele economice ale viitoarei ordonante de urgenta a Guvernului vor fi „disparitia firmelor mici si mijlocii cu capital covarsitor romanesc care activeaza in acest domeniu”, in paralel cu „consolidarea celor mari care au marje mari de profit si acces la surse de finantare”.
In context, UNPR cere Guvernului sa nu adopte ordonanta de urgenta privind restrictiile la exportul de lemn fara un studiu amanuntit care sa arate efectele pe termen mediu si lung.
In caz contrar, in dificultate vor fi puse firmele mici si mijlocii „care au angajati din mediul rural aproape de locul de recoltare al lemnului”.
Exporturile de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc, vor fi suspendate pana la 31 august, potrivit unui proiect de ordonata de urgenta lansat in dezbatere publica, sambata, de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP).
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat in dezbatere publica doua proiecte de Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care vizeaza reglementari mai stricte in ceea ce priveste exporturile de material lemnos, precum si suspendarea temporara a acestora, informeaza Mediafax.
Cele doua proiecte de act normativ au fost elaborate „avand in vedere amploarea taierilor ilegale de padure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sanatatii si sigurantei cetatenilor, precum si impactul asupra mediului”.
Conform notei de fundamentare a uneia dintre ordonante, „prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc, incadrat la pozitiile tarifare 4401, 4403 si 4407, pana la data de 31 august 2015”.
Cel de-al doilea proiect de act normativ prevede ca in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, orice operatiune de export si livrare intra-comunitara trebuie sa fie insotita de licenta.
„Licenta se va emite pe fiecare operatiune de export sau de livrare intra-comunitara si va contine urmatoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienta, incadrarea tarifara, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimata in metri cubi, pretul de vanzare, destinatia, modalitatea de transport in afara tarii si biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei Romaniei in cazul livrarilor intra-comunitare”, conform notei de fundamentare a celui de-a doua ordonante de urgenta.