Sari direct la conținut

Patronatul IMM: Asteptam cu prioritate deblocarea aparatului bugetar, care e format din simpatizanti ai partidelor politice si in acest moment nu se misca 

HotNews.ro, EurActiv.ro

Cateva dintre solicitarile concrete ale Consiliului National pentru IMM, catre noul Guvern, se refera la profitul reinvestit, la firmele care au de primit platil de la stat, la cresterea prefinantarii pentru proiectele europene precum si la finantarea unui program pentru start-up. O problema imediata o reprezinta functionarea aparatului de stat, care este aproape blocat din cauza situatiei politice – a declarat pentru HotNews.ro -EurActiv.ro Ovidiu Nicolescu, presedintele organizatiei patronale a intreprinzatorilor mici si mijlocii.

„Asteptam ca managementul administratiei publice sa fie functional si ca banii de la FMI sa ajunga in infrastructura si in programe destinate mediului economic”, a mai declarat Ovidiu Nicolescu pentru HotNews.ro -EurActiv.ro.

Practic, a explicat acesta, dupa alegerile prezidentiale investitorii mici si mijlocii asteapta trecerea la o perioada de normalitate. „Aceasta inseamna un Guvern stabil, capabil sa adopte si sa implementeze masurile anticriza; un mediu de afaceri predictibil si functional, un climat incurajator pentru cetateni si pentru investitori autohtoni si straini, absorbtia mai buna a fondurilor structurale”.

Nicolescu a mentionat cateva solicitari concrete ale organizatiei patronale, catre noul Guvern:

  • scutirea de impozit a profitului reinvestit sa nu fie destinata doar noilor tehnologii ci facilitatea sa fie extinsa la toate categoriile de mijloace fixe, cu exceptia automobilelor si mobilierului – precum in Slovenia
  • sa fie adoptate prevederi pentru firmele care nu au primit la timp platile de la stat si, din acest motiv, nu au acces la finantari
  • sa fie marita prefinantarea pentru proiectele cu fonduri europene pentru ca firmele nu au bani in aceasta perioada. De asemenea, sa fie sustinuta cu fonduri de la buget diferenta de cheltuieli cu cursul de schimb si dobanzile survenite intre momentul depunerii proiectelor pentru finantare si momentul inceperii efective a proiectelor.
  • finantarea puternica a unui program de start-up. Sa fie alocati 0,02% din PIB pentru tinerii intreprinzatori si astfel vor putea fi infiintate cateva mii de companii.

„Avem convingerea ca presedintele Traian Basescu isi va tine promisiunile facute cu prilejul <>, in luna noiembrie. Acesta ne-a transmis preocuparea pentru o functionare normala a administratiei centrale si locale, diminuarea cheltuielilor publice si amplificarea absorbtiei fondurilor europene astfel incat putinele resurse pe care le are Romania sa fie folosite cu prioritate pentru relansarea economica si nu pentru finantarea unor cheltuieli curente, supradimensionate care nu fac decat sa adanceasca groapa financiara in care se afla statul roman”, a mai declarat Nicolescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro