Patru barbati, suspectati ca au furat doua tone de sare din Rezervatia Naturala "Muntele de Sare" de la Praid
Politistii harghiteni cerceteaza patru barbati acuzati ca au furat aproape doua tone de sare din Rezervatia Naturala „Muntele de Sare”, din localitatea Praid, transmite Agerpres. Cei patru sunt cercetati in stare de libertate pentru savarsirea infractiunii de „executarea de activitati miniere fara permis sau licenta” si, daca vor fi gasiti vinovati, risca pana la doi ani de inchisoare.
Purtatorul de cuvant al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat ca, miercuri dupa amiaza, o patrula din cadrul Sectiei Politie Rurala Odorheiu Secuiesc a prins in flagrant patru barbati care transportau in doua carute 1.930 de kilograme de sare, pentru care nu aveau documente. Incidentul a avut loc pe raza satului Ocna de Jos.
Cercetarile au aratat ca cei patru barbati, cu varste cuprinse intre 29 si 51 de ani, au furat bulgarii de sare din Rezervatia Naturala „Muntele de Sare” din Praid.
Directorul tehnic al Salinei Praid, Sebestyen Jozsef, a declarat ca sunt destul de rare cazurile cand se fura din rezervatia naturala si si-a exprimat satisfactia pentru faptul ca hotii au fost prinsi atat de repede. El a mai afirmat ca, din pacate, accesul in rezervatie este liber, zona nefiind pazita, fapt care favorizeaza si asemenea situatii.
Cei patru sunt cercetati in stare de libertate pentru savarsirea infractiunii de „executarea de activitati miniere fara permis sau licenta” si, daca vor fi gasiti vinovati, ei risca pana la doi ani de inchisoare.
Intreaga incarcatura, in valoare de 579 de lei, a fost ridicata in vederea confiscarii si a fost predata Salinei Praid.
Agerpres precizeaza ca „Muntele de Sare” este o rezervatie geologica inclusa in zonele naturale protejate de interes national, are aproximativ 60 de hectare, iar aici cresc plante extrem de rare, unele unice in Romania.
Specialistii spun ca masivul de sare de la Praid are circa trei miliarde de tone, intr-o grosime de 1.600 de metri, rezerva salina de aici fiind o raritate geologica.