Sari direct la conținut

Patru scenarii pentru cursul leu/euro in functie de evolutia crizei politice. Miercuri, leul a pierdut un ban in fata euro

HotNews.ro
Patru scenarii pentru cursul leu/euro in functie de evolutia crizei politice. Miercuri, leul a pierdut un ban in fata euro

„Itr-un raspuns surprinzator de rapid venit la cererea de demisie pe fondul furiei publice de dupa evenimente tragice petrecute saptamana trecuta intr-un club de noapte, premierul Victor Ponta a demisionat. Anuntul a fost facut de presedintele PSD primul Dragnea si cateva minute mai tarziu, demisia a fost confirmata de premierul Ponta. Este probabil ca PSD, temandu-se de o erodare politica si mai puternica, au fortat demisia premierului. Iohannis poate numi in calitate de sef al guvernului interimar Ponta sau alt membru al guvernului actual pentru o perioada maxima de 45 de zile”, se arata intr-o analiza transmisa miercuri la pranz investitorilor de catre departamentul de cercetare al ING. Citeste mai jos cele 4 scenarii privind reactia monedei nationale in fata euro, in functie de cum vor evolua actorii politici.

„Cum sunt asezate in prezent fortele politice:

– PSD (de centru-stanga) vrea sa guverneze si sa aiba optiunea de a decide numele viitorului prim-ministru.

– PNL (centru-dreapta) vrea sa guverneze, dar pare a fi nepregatit, deoarece nu exista consens cu privire la un viitor guvern, exceptie facand rolul preierului care ar urma sa fie atribuit lui Predoiu.

– UNPR a declarat este dispus sa sprijine orice guvern de coalitie post-Ponta.

– Presedintele Iohannis are atributia constitutionala de a numi premierul dupa consultari cu partidele politice si avand in vedere structura Parlamentului. Presedintele poate dizolva Parlamentul, dupa cel putin doua nominalizat respinse de Parlament (in termen de 60 zile de la prima solicitare pentru a forma un nou guvern).

  • Scenariile posibile:

1) Guvern interimar (45% probabilitate), sustinut de o coalitie larga (PSD + PNL) pana la alegerile generale din 2016. Guvernul ar putea fi condus de un tehnocrat, poate mai aproapiat de PSD, dar ar trebui sa promoveze politicile presedintelui Iohannis- reducerea posibilelor derapaje fiscale si consolidarea reformelor structurale. Leul ar urma sa recupereze rapid pierderile. Pe termen scurt EUR / RON pare limitat la 4.50-4.52 de potentialele interventii ale BNR. Mai mult decat atat, aceasta criza face mai plauzibil un viitor acord cu FMI decat era inainte. E posibil sa asistam chiar la o apreciere a leului pana la limita de 4,40 / EUR.

2) Alegeri anticipate (30% probabilitate). In absenta unui acord politic negociat, presedintele are posibilitatea de a dizolva Parlamentul si a organiza alegeri anticipate , daca doua propuneri consecutive de premier sunt respinse. Asta ar putea insemna doua luni de instabilitate politica si alte cel putin doua luni pentru pregatirea alegerilor. RON se va confrunta cu incertitudini si s-ar putea deprecia. BNR ar putea permite deprecierea dincolo de 4,52 / EUR. Istoriceste, s-a demonstrat o mai mare flexibilitate a BNR pentru episoade de depreciere din cauza unor evenimente interne. Daca sondajele inainte de alegeri ar arata un castigator clar (probabil PNL) pierderile ar trebui sa se nverseze treptat.

3) Actuala coalitie va veni cu un nou guvern (15% probabilitate). O tranzitie rapida ar inversa actualul trend al leului.

4) PNL va forma o coalitie cu partidele mici (10% probabilitate). Daca se va intampla acest lucru, PNL ar putea suferi insa costuri ridicate la capitolul imagine. In plus, Iohannis este putin probabil sa sprijine fostii guvernanti daca ii simte nepregatiti, erodanddu-si imaginea publica chiar inaintea alegerilor generale. O tranzitie relativ mai putin rapida decat in scenariul anterior si incertitudinile privind intentiile unei noi coalitii va mentine probabil EUR / RON sub presiune, dar limitat in intervalul 4.50-4.52″, noteaza economistii ING.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro