Sari direct la conținut

Patru tineri transformă Cimitirul Bellu în muzeu. Recent, au descoperit mormântul Rodicăi Ojog-Brașoveanu și capela lui Sigmund Freud al românilor

Mormintul al vestitei Rodica Ojog-Brasoveanu, Foto: Asociația Călător prin România
Mormintul al vestitei Rodica Ojog-Brasoveanu, Foto: Asociația Călător prin România

„Cimitirul Bellu – Muzeu în aer liber” este numele proiectului gândit și realizat de Asociația „Călător prin România”. Doi tineri corporatiști, Iulian Tănașcu și Călina Iuliana, împreună cu doi prieteni voluntari, Robert Andrei Costache și Bogdan Fișcuci, își dedică tot timpul liber identificării cavourilor și capelelor din Pantheonul românilor. Ansamblul arhitectonic Bellu, veritabilă expoziție de artă funerară în aer liber, a fost înscris în anul 2010 pe Lista Monumentelor Istorice.

Tinerii identifică și fotografiază fiecare mormânt, cavou, capelă, cruce, îngeraș, și apoi documentează viața și faptele celor care își trăiesc eternitatea la Cimitirul Bellu. Până acum au identificat aproape 700 de capele, 6000 de morminte și încă nu au terminat cercetările.

Printre ele, mormintele a patru doamne de onoare ale Reginei Maria și crucile a peste 300 de soldați și ofițeri ai Armatei române. În această primăvară au identificat și cavoul lui Luca P. Niculescu (1855-1903), cel care a fost un mare comerciant de țesături din București, la început de secol XX.

Documentele arată că, în anul 1891, Luca P. Niculescu furniza textile Eforiei Spitalelor, iar presa din acea vreme îl numea „mare pânzar, cunoscut pe Piața Capitalei ca onorabilitate”. Vorbim despre stră-străbunicul lui Luca Niculescu, fostul amabsador al României la Paris.

Citește, pe B365.ro, de ce este timpul este dușmanul Cimitirului Bellu și cum poți face tururi ghidate aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro