Pentagonul a dezvoltat un panou solar în spațiu care poate trimite energie oriunde pe Pământ
- Redactia Hotnews
Oamenii de știință care lucrează pentru Pentagon au testat cu succes un panou solar de dimensiunea unei cutii de pizza proiectat ca prototip pentru un viitor sistem care să trimită electricitate din spațiu oriunde pe Pământ, relatează CNN.
Panoul denumit Antena Fotovoltaică de Radiofrecvențe (PRAM) a fost lansat pentru prima dată în mai 2020 la bordul dronei X-37B a Pentagonului pentru a converti lumina solară în electricitate.
Drona face o buclă în jurul Pământului odată la fiecare 90 de minute și panoul este proiectat să utilizeze cel mai eficient lumina din spațiu. Panoul nu trece prin atmosferă motiv pentru care reține și lumina albastră, făcându-l mai puternic decât cele de pe Pământ.
Lumina albastră se dispersează la intrarea în atmosferă, motiv pentru care cerul pare albastru.
„Captăm o tonă de lumină în plus doar datorită acestui lucru”, afirmă Paul Jaffe, unul dintre dezvoltatorii proiectului.
Ultimele experimente arată că panoul de 30×30 centimetri este capabil să producă 10 wați de energie transmisibilă, potrivit lui Jaffe.
Cantitatea este suficientă pentru a alimenta o tabletă însă proiectul își propune lansarea unui sistem de panouri care, dacă va fi suficient de extins, ar putea revoluționa atât modul în care este generată electricitatea cât și cel în care aceasta este distribuită în colțurile izolate ale Pământului.
Jaffe afirmă că sistemul ar putea contribui la cele mai mari rețele de alimentare cu electricitate de pe glob.
„Potrivit unor viziuni energia solară generată în spațiu ar putea să o depășească pe cea produsă în cele mai mari centrale de astăzi – multipli gigawați – așadar suficient pentru un oraș”, susține acesta.
Unitatea nu a trimis încă electricitate direct pe Pământ însă tehnologia a fost deja demonstrată.
FOTO: USA Today Network / ddp USA / Profimedia Images
O soluție în timpul dezastrelor naturale
Dacă proiectul va fi dezvoltat într-un sistem spațial uriaș de antene solare de ordinul kilometrilor acesta ar putea transmite aproape instant microunde care să fie apoi convertite în electricitate ce nu necesită combustibili fosili oriunde pe planetă.
„Avantajul unic pe care sateliții solari de electricitate îl au asupra oricărei alte surse de energie este această transmitere globală”, afirmă Jaffe, explicând că „poți trimite energie în Chicago și, o fracțiune de secundă mai târziu, dacă e nevoie, să o trimiți în schimb în Londra sau Brazilia”.
Jaffe și Chris DePuma, celălalt lider al proiectului, afirmă că una din aplicațiile imediate ale PRAM ar putea fi în situațiile de dezastre naturale în care rețelele de infrastructură convenționale sunt la pământ, dând exemplu problemele cu electricitatea din Texas înregistrate în ultima săptămână.
Însă potrivit acestora unul dintre factorii cheie care încă nu au fost demonstrați este viabilitatea economică.
„Construirea de echipamente pentru spațiu este scumpă”, afirmă Jeffe, precizând însă că „ acele costuri au început în sfârșit să scadă în ultimii 10 ani”.
Misiunea dronei X-37B a Pentagonului este învăluită în secret, experimentul PRAM fiind unul dintre puținele detalii cunoscute despre acesta.
În luna ianuarie, Jaffe și Chris DePuma și-au publicat primele rezultate în IEEE Journal of Microwaves, afirmând că „experimentul funcționează”.
Proiectul a fost finanțat și dezvoltat de Pentagon, de Laboratorul de Cercetare al Marinei SUA și Fondul pentru Îmbunătățirea Capabilităților Energetice Operaționale din cadrul Departamentului de Apărare al Statelor Unite.
Citește și: