Sari direct la conținut

Peste 40 de milioane de euro, fonduri UE nerambursabile, pentru implementarea in Romania a retetei electronice si a fisei electronice a pacientului

HotNews.ro
Finantare pentru reteta electronica si fisa electronica, Foto: Guvern
Finantare pentru reteta electronica si fisa electronica, Foto: Guvern

Informatizarea sistemului national de sanatate va fi completata in perioada urmatoare cu doua proiecte majore: reteta electronica si fisa electronica a pacientului, pentru care autoritatile au semnat vineri contracte de finantare ce presupun acordarea a peste 40 de milioane de euro, fonduri UE nerambursabile. Implementarea sistemului national de prescriptie (reteta) electronica ar trebui facuta in 2011, potrivit premierului Emil Boc.

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, si Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), au semnat vineri doua contracte de finantare din fonduri structurale pentru proiectele: „Sistem informatic integrat pentru dosarul electronic de sanatate” si „Prescriptia electronica”. La eveniment au fost prezenti si premierul Emil Boc, precum si ministrul Sanatatii Attila Cseke.

  • Fisa electronica a pacientului va contine toate bolile si tratamentele aplicate de la nasterea unei persoane, ceea ce inseamna doua mari avantaje: in primul rand acces rapid la aceste informatii esentiale si posibilitatea de interventie la fel de rapida a personalului medical, informatii care de multe ori sunt vitale. Reteta electronica va duce la eliminarea birocratiei pentru pacient, care nu va mai primi nici un fel de hartie, ci se va prezenta la farmacii doar cu acel card national de sanatate, o alta componenta a sistemului informatic, si i se vor elibera medicamentele”, a declarat vineri Attila Cseke, ministrul Sanatatii, prezent la eveniment.

Ministrul a spus ca implementarea retetei electronice creeaza si posibilitatea eliminarii unor fraude care ar putea exista in sistemul sanitar.

  • „Speram sa nu se mai intample situatii precum cea din 2009 in care un medic a putut prescrie medicamente antidiabetice pentru o persoana pentru 20 de ani. Aceste doua componente alaturi de cardul de sanatate credem ca va aduce la un cadru transparent si predictibil in mediul sanitar, iar pentru pacient eliminarea birocratiei”, a amintit ministrul Attila Cseke.

Prezent la eveniment, premierul Emil Boca prezentat si cateva termene de implementare referitoare la contractele de finantare semnate vineri. Potrivit acestuia, reteta electronica este un proiect care se va implementa in 2011.

  • „Sistemul informatic integrat merge, prescriptia electronica sau reteta electronica pana la sfarsitul lui 2011 si cardul de sanatate, asa cum am spus, intra incepand cu acest an. Sper ca in 2012 sa avem un pas decisiv si spre implementarea fisei electronice a pacientului, un proiect extrem de ambitios si extrem de benefic pentru sistem. (…). Astazi, practic, ministrii au semnat programe de peste 40 milioane de euro, bani europeni nerambursabili. Sunt convins ca acesti bani vor economisi alte zeci si sute de milioane de euro care, din nefericire, pana acum, s-au dus ca potential in frauda”, a precizat si premierul Emil Boc.

Conform datelor furnizate de Ministerul Comunicatiilor, proiectul „Sistem informatic integrat pentru dosarul electronic de sanatate” are o valoare totala de peste 164,3 milioane lei, din care valoarea totala eligibila de finantare prin fonduri UE este de 132,5 milioane lei, aceasta fiind si valoarea asistentei nerambursabile. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni.

In ceea ce priveste proiectul „Prescriptia medicala”, valoarea totala a proiectului este de peste 48,5 milioane lei, din care valoarea asistentei nerambursabile va fi de 38,6 milioane lei. Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro