Petre Daea, o nouă „împlinire a unei dorințe care a izvorât dintr-o necesitate”. Vânarea cormoranului mare va fi permisă pe tot parcursul anului – lege adoptată
Deputații au adoptat marți un act normativ care modifică Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic din 2006, permițând vânarea cormoranului mare pe toată durata anului. Acum, acesta poate fi vânat doar într-un interval de câteva luni, după ce legea a fost modificată în acest sens în iunie 2020, la inițiativa ministrului Agriculturii, Petre Daea, care spunea că „în România cormoranii fac baie în piscine”.
Proiectul de lege vizează modificarea anexei nr. 1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, în sensul permiterii vânării cormoranului mare în România pe tot parcursului anului. Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Legea vânătorii a fost modificată și în vara lui 2020, la inițiativa lui Petre Daea, prin acea modificare fiind stabilită perioada de vânătoare pentru cormoranul mare între 1 septembrie şi 28 februarie.
„Este o împlinire a unei dorințe care a izvorât dintr-o necesitate”, a comentat atunci Petre Daea pentru Digi24.ro.
„Această creştere a numărului şi a distribuţiei a adus păsările în conflict cu omul”
- „Populaţiile s-au întors în unele zone după o lungă absenţă şi s-au mutat şi în alte zone anterior neocupate. Această creştere a numărului şi a distribuţiei a adus păsările în conflict cu omul. Cu toate că îngrijorarea producătorilor de peşte a crescut ca urmare a pagubelor tot mai mari produse de cormorani în fermele de acvacultură, semnalele acestora nu au fost auzite de responsabilii cu protecţia mediului.
- Urmare acestui fapt, s-a ajuns în prezent ca producători de marcă din acvacultura românească să dorească să abandoneze această activitate şi să se îndrepte spre alte activităţi din agricultura românească”, au motivat iniţiatorii proiectului de lege, senatori şi deputaţi ai PNL şi PSD, în expunerea de motive, conform News.ro.
Iniţiatorii adaugă că aceste specii de păsări se hrănesc aproape exclusiv cu peşte, în medie, un cormoran consumând aproximativ 500 de grame de hrană în fiecare zi.
„Cormoranii în România fac baie în piscine”
În ianuarie 2019, Daea a susținut, în Parlamentul European, că „cormoranii în România fac baie în piscine”. Daea a primit mai multe întrebări de la europarlamentari, fără a răspunde însă concret și punctual. El a vorbit în PE și despre „îngrijorările pescarilor”, dar și despre cormoranii care „în România trăiesc în piscine”.
- „Sunt o serie întreagă de restricții care vin din abordare conceptuală, a conceptului de natură protejată (…), dar sunt și momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistență. A se vedea populațiile de cormorani.
- Am discutat cu Vela, cu comisarul (n.r.comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit), a văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vela că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți.
- Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât.
- Pun în pericol un sector alternativ și un sector complementar, alternativ pentru momentele în care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp știind elementul de prohibiție pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poți găsi în interior, în apele tale, soluția de a crește anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună și iată, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul și a genera progres”, a mai afirmat Petre Daea.
El le-a mai spus europarlamentarilor că problema populațiilor de cormoroani nu este doar în România, asigurându-i că el știe despre ce vorbește: „Vă spune un om care înțelege furtuna Brexitului, dar înțelege și furtuna pescarului în momentul în care el se află în raport cu natura și nu găsește soluții pe care să le folosească atunci când nevoia îl împinge și situația o dictează”.
„Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică”
După preluarea noului mandat la Ministerul Agriculturii, Petre Daea și-a reluat lupta cu cormoranii.
- „În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii.
- De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (…).
- Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…)
- Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, a spus Daea, în iulie 2022, potrivit Agerpres.
El a susținut că, potrivit unor date comunicate zilele trecute de Bruxelles, cormoranii ar consuma zilnic, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o mie de tone de peşte, situaţie pe care a apreciat-o drept „alarmantă”.
Daea a mai spus că efectivul de cormorani din România s-ar ridica la peste 120.000 de exemplare, cu mult mai mare decât cel oficial.
În acelaşi timp, Petre Daea spunea că perioada de vânare a cormoranului, stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până la finele lunii februarie din anul următor, ar putea fi extinsă, având în vedere că nu s-a intervenit în timpul pandemiei.