Piata asigurarilor din Romania ar putea ajunge la 7,5 miliarde euro peste 10 ani
Volumul de prime brute subscrise pe piata asigurarilor din Romania ar putea creste, in zece ani, de trei ori si jumatate pana la 7,5 miliarde euro, a declarat vineri Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), citata de NewsIn. Potrivit acestui scenariu, ponderea asigurarilor de viata ar putea urca de la 18,5% in 2007 la 45% in 2017. Anul trecut piata asigurarilor a ajuns la circa 1,7 miliarde euro, iar pentru acest an, Comisia estimeaza ca valoarea acesteia va depasi doua miliarde euro.
Presedintele CSA a declarat vineri in cadrul unuia dintre seminariile EU-COFILE desfasurate la Sinaia si organizate de banca centrala, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) ca ponderea asigurarilor de viata va ajunge aproape de 50% in zece ani (45% in 2017).
‘”Ne vom apropia astfel de media din Uniunea Europeana, unde asigurarile de viata reprezinta, ca volum, mai mult de jumatate din asigurarile incheiate”, a explicat Toncescu.
Toncescu a mai precizat ca pentru acest an, Comisia estimeaza un volum total de prime brute subscrise in Romania de peste doua miliarde euro, din care 1,63 miliarde euro reprezinta volumul primelor brute subscrise din asigurari generale, care au o pondere de 81,5% din total.
Angela Toncescu a mai adaugat ca dupa preluarea Asirom de catre Vienna Insurance Group, cota de piata a primelor cinci companii de asigurari din Romania va ajunge la aproximativ 70%, din care asiguratorul austriac va detine peste 30%. In momentul de fata, primele companii de asigurari din Romania, dupa volumul primelor brute subscrise, sunt Allianz-Tiriac, Omniasig si Asirom.
Potrivit datelor CSA, in primele noua luni ale acestui an, companiile de asigurari din Romania au incheiat prime brute in valoare de 5,3 miliarde lei (1,6 miliarde euro), aproape 81% din totalul primelor fiind reprezentat de asigurarile generale si doar 19,31% de asigurarile de viata. Anul trecut, piata asigurarilor a depasit valoarea de 5,72 miliarde lei (circa 1,7 miliarde euro).