Sari direct la conținut

Piata de Energie Regenerabila din Romania, dupa noua lege: 5 lectii pentru una dintre cele mai fierbinti piete de Energie Regenerabila din Europa

Romania vazuta de mine

In pofida turbulentelor politice, noua lege pentru Energia Regenerabila a fost votata in iulie. Multe chestiuni au fost clarificate, in timp ce altele au inca nevoie de atentia noastra. Interesul pentru Energia Regenerabila din Romania creste deoarece aproape toate pietele europene sunt considerate „inchise”, scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul lui.

Am participat in calitate de consultant la un proiect PV ce a fost construit (si va intra in faza de comisionare chiar in timpul in care voi cititi aceste randuri). Pe langa aceasta, am luat parte la alte 11 tranzactii si am fost martor la si mai multe procese de due diligence, precum si discutii cu sute de persoane si am fost deja partas la un numar de situatii interesante. Rezumand totul de mai sus, exista 5 „lectii” pe care le-am invatat deja:

1. Foarte multi oameni vorbesc, doar foarte putini actioneaza

Mii de jucatori din piata se intalnesc in fiecare zi, plini de idei, propuneri si acorduri potentiale. Foarte putine se materializeaza. De ce? Multi sunt neprofesionisti, in timp ce pentru cei seriosi bancile si contractele PPA si GCPA, precum si alte probleme devin obstacole greu de depasit.

2. Mai putin de 20% din proiectele ready to build sunt in realitate pregatite pentru a fi construite

Un proiect poate fi vandut chiar daca nu este ready to build. De aceea nu inteleg de ce atat de multi oameni insista sa minta in legatura cu statutul proiectelor lor. Pentru a rezolva aceasta problema, am angajat un avocat in-house pentru a verifica toate documentele si pentru a putea informa corect clientii. Ne actualizam portofoliul de doua ori pe luna si va asigur ca mai mult de 80% din proiectele studiate nu corespund cu descrierea oferita de proprietari.

3. Toti constructorii pot construi si ei un proiect. In realitate foarte putini pot

Zeci de constructori spun ca pot construi un proiect. Cum sa nu. Daca investitorul nu alege un constructor acreditat (EPC), s-ar putea sa aiba surprize neplacute. In Italia, Spania sau Grecia sute de proiecte sunt optimizate chiar in acest moment. De ce? Pentru ca au ales cea mai ieftina solutie, nu cea mai eficienta.

4. Optiunile pentru echipamente nu sunt infinite.

Cu zeci de manufacturieri care intra in faliment in fiecare luna, ar trebui sa fiti foarte sceptici cand vine vorba de optiunea pe care o veti alege pentru echipamentele proiectului vostru. Eu sunt in defensiva cand vine vorba despre toate persoanele care propun „tehnologii inovative si netestate”. Incerc sa fac totul „ca la carte” si sa sugerez companii cunoscute, acreditate, cu toate garantiile oferite si preturi competitive. Orice altceva pare riscant. Nu astazi cand trebuie sa platiti. Dar in anii urmatori, cand veti vrea sa primiti banii inapoi.

5. Important: Energia Regenerabila este o investitie complicata. Nu este usor sa iti atingi tinta. Nu ne permitem sa ne uitam doar la IRR-urile atractive

  • Romania are un risc de tara mai mare decat al altor tari europene.
  • Dezvoltarea unui proiect nu este o procedura atat de simpla precum ni se spune. Acelasi lucru se aplica si la due diligence.
  • Exista zeci de parametrii importanti ce trebuie luati in considerare inainte de alegerea unui proiect. Nu doar locatia si pretul.
  • Un EPC prost poate aduce daune mari, in plus proiectul poate fi amanat din aceasta cauza sau sa nu fie construit asa cum a fost agreat.
  • Bancile, de obicei, ofera refinantare, astfel ca EPC-ul trebuie sa ofere bridge financing la costuri rezonabile.
  • Materialele trebuie alese cu atentie. Trebuie sa invatam din greselile altora.
  • Contractele PPA si GCPA nu sunt simple (dar, in sfarsit, am fi avut optiuni).
  • Asigurarea, Operarea si Mentenanta, Securitatea etc. costa mai mult decat v-ati asteptat si definesc viitorul investitiei.

Doar pentru ca ai bani, asta nu inseamna ca puteti transforma resursele intr-un proiect de Energie Regenerabila de succes. Daca esti un strain cu experienta, ai nevoie de o persoana din tara in care sa ai incredere, precum ai gasit si in alte tari. Daca esti roman, un „net worth individual”, (exista mai multi decat credeti, lucrez cu astfel de persoane), ai nevoie de experienta, decizii atente si o estimare buna a investitiei.

Romania are un orizont clar pentru 2013 si interesul este foarte mare. Insa nu trebuie sa fim prea entuziasti. Trecutul imobiliar ne arata ca doar cu pasi atenti si siguri vom ajunge la rezultatul asteptat. Nu este dificil, dar nici usor.

Voi ce parere aveti?

Comenteaza pe Romania vazuta de mine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro