Pirateria software a ajuns la 73% din piata
Rata anuala a pirateriei software din Romania este in crestere, ajungand, la finele anului 2003, la 73%, se arata intr-un studiu realizat de International Data Corporation (IDC). La nivelul anului 2002, potrivit raportului International Planning and Research Corporation (IPR), in tara noastra, ponderea softurilor piratate reprezenta 70% din piata de profil.
Valoarea programelor utilizate ilegal se ridica la 49,3 milioane dolari.
Cresterea ponderii produselor software piratate se pot constata in toata Europa, tara noastra inregistrand o rata a pirateriei aproximativ la acelasi nivel ca statele vecine. Spre exemplu, in regiunea Europei Centrale si de Est, se inregistreaza o rata a piraterie software de 71%. In Ucraina, rata pirateriei a ajuns la 90% din piata de software.
„Din pacate, acest lucru demonstreaza ca regiunea nu reuseste sa foloseasca si sa dezvolte beneficiile pe care reducerea pirateriei software le-ar aduce. Cercetarea IDC indica faptul ca producatorii nationali din Europa, Orientul Mijlociu si Africa sunt afectati de piraterie, ca si companiile internationale.
Mai mult decat atat, costurile se fac simtite in amonte si in aval, afectand nu numai industria software, dar si furnizorii si distribuitorii industriei“, a declarat vicepresedintele Bussines Software Alliance (BSA), Beth Scott. O rata a pirateriei mai scazute, 41% din piata, o au statele din Orientul Mijlociu si Africa.
Totodata, in SUA, Noua Zeelanda, Danemarca, Austria, Suedia, Belgia, Japonia si Marea Britanie, ponderea produselor software-pirat nu este sub 30%. Valoarea programelor utilizate ilegal in aceste zone, care includ 55 de state, se ridica la 12,74 miliarde dolari. Potrivit studiului IDC, comertul global cu software piratat a atins aproape 29 miliarde de dolari in 2003.
Din aceasta suma, valoarea software-ului piratat reprezinta aproape 60% din piata mondiala de software, evaluata la 51 miliarde de dolari.
Specialistii in domeniu explica tendinta de crestere a ponderii produselor software piratate si prin faptul ca, in general, europenii au un respect scazut fata de proprietatea intelectuala.
Reprezentantii BSA considera ca, o data cu aderarea la Uniunea Europeana a noi state, rata pirateriei software se va reduce, printr-o aplicare mai eficienta a legislatiei drepturilor de autor.