Sari direct la conținut

Plata întârziată a orelor remediale – județele în care s-au terminat verificările și profesorii își pot primi banii restanți

HotNews.ro
Elevi la o scoala din sat din Romania, Foto: World Vision Romania
Elevi la o scoala din sat din Romania, Foto: World Vision Romania

Raportările privind efectuarea orelor remediale au fost verificate intregral în doar patru județe, iar în alte trei, verificările au fost efectuate parțial, în acestea profesorii care au efectuat ore remediale primindu-și banii restanți din luna martie, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews.ro.

Este vorba despre județele Alba, Bacău, Neamț, Hunedoara – aici verificările au fost făcute integral, iar în Iași, București și Mureș, parțial. Restul județelor sunt în curs de verificare.

Cei care verifică raportările, întrucât au existat neconcordanțe, sunt cei din Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă, ministrul precizând că este nevoie de suplimentarea personalului pentru a se putea face toate verificările cât mai rapid.

Aproximativ 200.000 de elevi au luat parte la programul de ore remediale, la nivel național. Cadrele didactice sunt plătite cu 100 lei/oră pentru aceste ore de recuperare.

„Astăzi vor începe plățile pentru orele remediale in județele care au raportat corect și au putut fi verificate, documentația fiind completa. Ministerul Educatie a virat sumele aferente plății orelor remediale pentru toate județele încă de acum 3 săptămâni către UMPFE (Unitatea de Management Proiecte cu Finanțare Europeană).

Cauzele întârzierii sunt legate de neconcordanțele constate între datele comunicate de scoli și cele raportate de inspectoratele scolare”, afirmase Cîmpeanu luni dimineață, pe grupul de comunicare cu presa.

Cîmpeanu le cere scuze profesorilor pentru că nu și-au primit banii

În weekend, ministrul Educației a admis că profesorii nu și-au primit banii pentru orele remediale făcute încă din martie și le-a cerut scuze.

  • „În opinia mea, întârzierile au fost nepermis de mari, chiar dacă au existat justificări. Întârzierile sunt inadmisibile, dar, din punct de vedere legal, vă asigur că am făcut toate demersurile pentru ca aceste plăţi să se realizeze în cel mai scurt timp.
  • Programul de ore remediale este un program extrem de important pentru a compensa pierderile suferite de către elevi, este un program pe care dorim să-l continuăm pe întreg parcursul anului şcolar viitor.
  • Este un program care presupune două componente: o dată până la nivelul de învăţământ gimnazial şi a doua componentă – învăţământ liceal prin Programul ROSE”, a afirmat Cîmpeanu, la Iaşi, întrebat când se vor achita sumele pentru orele remediale, conform Agerpres.

Primele ore remediale au fost făcute încă din luna martie, iar ministrul Educației susține că blocajul este în incoerenţa raportării și în diferenţa între momentul aprobării proiectului şi momentul iniţierii primelor ore remediale.

  • „Proiectul a fost aprobat la mai mult de o lună, după ce, din motive lesne de înţeles, orele remediale au început, au fost demarate pentru că am apreciat că este foarte urgent să începem cât mai repede posibil, când condiţiile epidemiologice au permis, demararea acestor ore.
  • Pot să vă garantez că absolut toate sumele aferente prestării orelor remediale vor fi plătite şi, dincolo de explicaţiile care există, aceste întârzieri le asum în calitate de ministru şi îmi cer scuze colegilor profesori care au înregistrat întârzieri în plata drepturilor salariale aferente acestor ore de recuperare”, a mai susținut Sorin Cîmpeanu.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro